Stanje otroka, ki je edini preživel tragedijo na italijanski žičnici, boljše. Kdo vse je vedel za "samomorilsko" blokado zavore?

STA, VČ
27.05.2021 11:33
Vodja obratovanja v podjetju Ferrovie del Mottarone je v sredo zvečer na zaslišanju priznal, da so namerno zablokirali varnostno zavoro, in povedal razlog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostanki usodne kabine.
Reuters

Direktor podjetja Ferrovie del Mottarone, ki upravlja kabinsko žičnico ob jezeru Maggiore, Enrico Perocchio zanika, da bi bil vedel za namerno blokado varnostne zavore, ki naj bi bila povzročila nedeljsko tragično nesrečo, v kateri je umrlo 14 ljudi. Vodja obratovanja je pred tem priznal, da so zavoro namerno blokirali.

"Inženir Perocchio kategorično zanika, da bi bil odobril uporabo žičnice z vstavljenimi 'vilicami' in tudi da bi bil vedel za podobno ravnanje, ki ga označuje za samomorilsko," je povedal direktorjev odvetnik Andrea Da Prato.

Da so namerno zablokirali varnostno zavoro, je v sredo zvečer na zaslišanju priznal vodja obratovanja Gabriele Tadini. "Prišlo je do težav pri obratovanju žičnice, ki jih vzdrževalci niso mogli odpraviti ali pa so jih samo delno. Da bi se izognili nadaljnjim motnjam pri obratovanju, so se odločili za vstavitev vilic, ki onemogočajo delovanje zasilne zavore," je povedal pokrajinski načelnik karabinjerjev Albert Cicognani.

Tadini je na zaslišanju povedal, da so imeli težave s to kabino že mesec ali mesec in pol. Da bi jih odpravili, so opravili najmanj dve tehnični posredovanji.

Po nedeljski nesreči so poleg direktorja in vodje obratovanja aretirali še lastnika podjetja Luigija Nerinija. Med drugim jim očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in zelo hudih poškodb.

Zdravstveno stanje petletnega dečka, ki je edini preživel nesrečo, se medtem izboljšuje. Izraelec, ki je v nesreči izgubil brata, starše in stare starše, počasi prihaja k zavesti in ga nič več ne predihavajo, so sporočili iz torinske bolnišnice.

Tragedija se je zgodila na žičnici, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh gore Mottarone v deželi Piemont. Vožnja je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe.

Žičnice v Italiji so sicer po dolgem premoru začele delovati šele nedavno, potem ko so v zahodni sosedi Slovenije odpravili nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covida-19. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta