Število žrtev napada na šolo v Rusiji naraslo na 17, trije od več kot 20 ranjenih so še vedno v kritičnem stanju

STA, Va
27.09.2022 11:39

Po navedbah preiskovalcev je bil 34-letni napadalec, nekdanji učenec na šoli, oborožen z dvema pištolama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Število žrtev ponedeljkovega strelskega napada na šolo v Iževsku v osrednji Rusiji je naraslo na 17, so sporočile oblasti v ruski republiki Udmurtiji. Še dve osebi sta podlegli poškodbam, trije od več kot 20 ranjenih pa so še vedno v kritičnem stanju.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da so trije poškodovani še vedno v smrtni nevarnosti, medtem ko so 15 ranjenih - med njimi je 13 otrok - prepeljali na zdravljenje v Moskvo.

V Udmurtiji poteka tridnevno žalovanje, ki so ga odredile oblasti. Okrepili so varnost v drugih šolah v mestu, v teku je več preiskav ponedeljkovega dogodka.

Po navedbah preiskovalcev je bil 34-letni napadalec, nekdanji učenec na šoli, oborožen z dvema pištolama Makarov, nosil pa je "črno majico z nacističnimi simboli in balaklavo". Po napadu si je sodil sam, motiv za dejanje pa za zdaj ostaja neznan.

Na tragedijo se je kmalu po napadu odzval ruski predsednik Vladimir Putin in jo obsodil kot "nečloveški teroristični napad".

Zadnje večje streljanje v ruski vzgojno-izobraževalni ustanovi se je zgodilo aprila letos, ko je oboroženi moški streljal v vrtcu v osrednji regiji Uljanovsk, pri čemer so umrli vzgojiteljica in dva otroka. Tudi takrat je storilec po napadu storil samomor. Rusijo je leta 2021 pretreslo tudi streljanje v šoli v Kazanu in na univerzi v Permu. Po omenjenih dogodkih je ruska duma zaostrila zakonodajo, ki ureja dostop do orožja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta