Streljanje pred prihodom inšpekcijske ekipe IAEA v Zaporožje. V nuklearki ustavili enega od reaktorjev

STA, M.R., Va
01.09.2022 07:41

Ukrajinska vlada prebivalcem na vzhodu in jugu države svetuje, naj od tam odidejo pred začetkom zime. Ekipa inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je na poti v največjo jedrsko elektrarno v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina strokovnjakov IAEA v mestu Zaporožje
EPA

Generalni sekretar IAEA Rafael Grossi je danes pred odhodom iz mesta Zaporožje povedal, da so ga ukrajinske oblasti opozorile na obstreljevanje v tako imenovani sivi coni - gre za območje med položaji ukrajinskih in ruskih vojakov.

"Ob tehtanju plusov in minusov in ker smo prišli že tako daleč, smo se odločili, da se zdaj ne bomo ustavili," je povedal Grossi. Ukrajinska vojska je zatrdila, da je sivo cono napadla ruska vojska, rusko ministrstvo za obrambo pa ima svojo razlago.

"Danes okoli 6. ure po moskovskem času, so ukrajinski vojaki pristali na obali rezervata Kakovka, okoli 3 kilometre severovzhodno od elektrarne Zaporožje. Dve sabotažni skupini, ki ju tvori do 60 ljudi je s sedmimi čolni poskušalo zavzeti elektrarno," zatrjuje ruska stran in dodaja, da je vojska ob pomoči letalstva uničila sovražnika.

Poleg tega pa po trditvah ruske strani ukrajinska vojska obstreljuje točko v naselju Vasiljivka, kjer naj bi potekalo srečanje s predstavniki IAEA. Štiri granate naj bi padle vsega 400 metrov stran od elektrarne. Teh trditev ni mogoče preveriti, poroča britanski Guardian.​

Kaj se dogaja v nuklearki?

V nuklearki Zaporožje so zaradi ruskega obstreljevanja ustavili enega od reaktorjev, je sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. Inšpektorji IAEA naj bi bili medtem že prečkali nadzorno točko Vasilivka in v prihodnji uri jih pričakujejo v mestu Energodar, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal vodja ruskih okupacijskih oblasti v Energodarju Aleksander Volga.

Mesto Energodar v bližini nuklearke Zaporožje je bilo po trditvah ukrajinskih oblasti pred obiskom inšpektorjev IAEA ponoči tarča obstreljevanja. Zaradi tega so ustavili enega od reaktorjev jedrske elektrarne. Kot je prek družbenega omrežja Telegram sporočil Energoatom, so zaradi napadov ob 4.57 po lokalnem času ustavili peti reaktor nuklearke. Šesti reaktor še vedno deluje v ukrajinskem energetskem sistemu, proizvaja pa tudi elektriko za potrebe nuklearke, so še pojasnili.

V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so Rusijo obtožili, da želi preprečiti obisk delegacije IAEA v Zaporožju, na svoji spletni strani poroča britanski BBC. Ruske sile pa obtožujejo ukrajinsko vojsko, da od 8. ure po krajevnem času obstreljuje zbirališče delegacije IAEA blizu kraja Vasiljivka in nuklearko Zaporožje, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Vodja IAEA Rafael Grossi je obljubil, da bo 14-članska delegacija inšpektorjev kljub spopadom nadaljevala obisk v Ukrajini. Skupina naj bi v oblegani nuklearki Zaporožje, kjer bo ostala predvidoma do sobote, med drugim ocenila fizično škodo, ugotovila funkcionalnost njenih varnostnih in zaščitnih sistemov, ocenila stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti.

Ruske sile so jedrsko elektrarno s šestimi reaktorji, ki velja za največjo v Evropi, zasedle kmalu po začetku invazije. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v njeni okolici. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

Poziv k evakuaciji

"Pozivam k evakuaciji iz Donecka, Hersona, Zaporožja in dela Harkovske regije pred začetkom hladnega vremena," je v sredo za ukrajinsko televizijo povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk.

"Tisti, ki lahko, naj odidejo postopoma in načrtno," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodala Vereščukova.

Posledice bojev v mestu Kramatorsk v pokrajini Doneck.
Reuters

Prebivalcem je prav tako svetovala, naj se na območja, kjer živijo, ne vračajo pred prihodnjo pomladjo, četudi bodo problem oskrbe z ogrevanjem tam rešili. Po njenih besedah je ukrajinska vlada zaenkrat odredila prisilno evakuacijo le v regiji Doneck, medtem ko druga omenjena območja še preverjajo.

Ukrajinsko vodstvo zaradi ruske invazije pričakuje težko zimo. Oskrba s ogrevanjem, elektriko in vodo v nekaterih delih države zaradi poškodovane infrastrukture ne bo delovala ali pa bo delovala le v omejenem obsegu.

Ruski vojak v Donecku
EPA

Medtem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredo že drugič v nekaj dneh sestal z vodji ukrajinske vojske, policije in tajne službe, poroča dpa. Kot je dejal v svojem rednem večernem nagovoru, mu je vojska poročala o dogajanju na fronti, a podrobnosti ni navedel.

"Povedal bom le eno: v imenu naše obveščevalne službe se želim zahvaliti vsem ljudem, ki nas močno podpirajo na jugu države, zlasti na Krimu," je dejal in dodal, da je obveščevalna služba hvaležna za namige in da skuša te čim bolj izkoristiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta