(SVET) V Italiji razmere glede koronavirusa ostajajo stabilne, Johnson ostaja v samoizolaciji zaradi covida-19

STA, M.R., A.L.
03.04.2020 14:42

V Nemčiji se že kažejo učinki ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, saj se je širjenje novega koronavrusa upočasnilo, so danes sporočili z nemškega instituta Robert Koch za nadzor bolezni. Vodja instituta Lothar Wieler je ob tem izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage in da je treba omejitve javnega življenja nadaljevati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

21.50

V Franciji nov dnevni rekord žrtev novega koronavirusa

 Iz Francije danes poročajo o novem dnevnem rekordu števila smrtnih žrtev novega koronavirusa. V francoskih bolnišnicah je v zadnjem dnevu umrlo še 588 ljudi, vse skupaj pa 5091. Ob upoštevanju smrtnih žrtev v domovih za ostarele pa je koronavirus v Franciji zahteval 6507 smrti. Vse skupaj se je okužilo že več kot 64.000 ljudi.
Števila smrtnih žrtev v domovih za ostarele v zadnjem dnevu nimajo. Vendar pa je predstavnik francoskega ministrstva za zdravje Jerome Salomon povedal, da jih je v epidemiji tam doslej umrlo 1416.
20.40

Trump in Macron za večjo vlogo ZN v boju proti koronavirusu

Predsednika ZDA in Francije, Donald Trump in Emmanuel Macron sta se danes v telefonskem pogovoru zavzela za večjo vlogo Združenih narodov v boju proti novemu koronavirusu, so sporočili iz Bele hiše.
Voditelja sta se po navedbah Bele hiše pogovarjala o sklicu srečanja voditeljev petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN. Poleg ZDA in Francije so to še Velika Britanija, Rusija in Kitajska.
20.05

Novi koronavirus v Evropi zahteval več kot 40.000 življenj

Novi koronavirus je v Evropi zahteval že več kot 40.000 življenj, po izračunih francoske tiskovne agencije AFP kažejo uradni podatki oblasti, zbrani do 18.20. Potrdili pa so več kot 570.000 okužb z novim koronavirusom.
Vse skupaj je v Evropi doslej umrlo 40.768 ljudi, tako da je ta celina najhuje prizadeta v pandemiji novega koronavirusa. Več kot tri četrtine smrtnih žrtev so zabeležili v Italiji, Španiji, ki sta najhuje prizadeti državi na svetu, in Franciji. V Italiji je umrlo 14.681, v Španiji 10.935, v Franciji pa 5387.
20.00

Koronavirus v svetu: Od nič do milijon v sto dneh

Če pristanemo na predpostavko, da je tako imenovani pacient nič na tržnici v kitajskem mestu Wuhan tam nekje okoli božičnih praznikov kupil neko žival (menda velikega luskavca, ki je imel pred tem bližnje srečanje z netopirjem), je od prve okužbe z novim koronavirusom oziroma izbruha bolezni covid-19 minilo okoli sto dni. V tem času je število obolelih, umrlih in ozdravelih po svetu naraščalo eksponentno - in konca še ni na vidiku. Pred dvema dnevoma je števec okuženih prebil številko milijon. Več -> TUKAJ.
19.45

Merklova v novih podatkih glede širjenja koronavirusa vidi upanje

Zadnji podatki, ki kažejo na upočasnjevanje širjenja novega koronavirusa v Nemčiji, so po besedah nemške kanclerke Angele Merkel razlog za upanje, a za rahljanje omejitev v javnem življenju je po njenih besedah še prezgodaj.

Reuters

V Italiji razmere glede koronavirusa ostajajo stabilne

V Italiji število bolnikov s covidom-19 ostaja stabilno. Od četrtka se je povečalo samo za 15 in jih je zdaj 4068, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Stabilno je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v Italiji potrjenih 85.388 okužb, kar je 2339 več kot v četrtek. Novih smrtnih žrtev pa je bilo nekaj več, 766.
Število bolnikov na intenzivni negi je tako že nekaj dni stabilno. Od četrtka do danes se je povečalo za 15, od srede do četrtka pa za 18, podatke civilne zaščite povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.
17.45

Johnson ostaja v samoizolaciji zaradi covida-19

Britanski premier Boris Johnson, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom en teden v samoizolaciji in dela od doma, je danes sporočil, da bo v njej ostal še nekaj časa, poročajo tuje tiskovne agencije.
Potem ko so mu minuli petek na testu potrdili okužbo z novim koronavirusom in je od takrat v samoizolaciji v stanovanju nad uradom vlade na Downing Streetu, naj bi 55-letni premier danes izolacijo končal. Vendar je v videosporočilu na Twitterju objavil, da se počuti bolje, da pa ima še vedno manjše simptome, povišano telesno temperaturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

Evropska komisija z ukrepi za bolj uspešen boj članic proti epidemiji covida-19

Ker so zdravstveni sistemi v EU zaradi pandemije novega koronavirusa pod pritiskom brez primere, je Evropska komisija danes objavila praktične smernice za države članice za več čezmejnega sodelovanja. Ker je boj proti pandemiji prioriteten, komisija tudi predlaga odložitev začetka uporabe novih pravil EU za medicinske pripomočke.
Čezmejno sodelovanje s premeščanjem bolnikov s covidom-19 na zdravljenje v države članice s prostimi posteljami lahko na primer zmanjša pritisk na preobremenjene bolnišnice, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Komisija bo tudi podprla države članice ali nevladne organizacije pri pošiljanju usposobljenih zdravstvenih ekip na pomoč v druge države.
16.35

Švica zaradi obsežnih testiranj med vodilnimi po številu okužb z novim koronavirusom

Švica je med vodilnimi v svetu po številu okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Razlog za to je obsežno testiranje prebivalstva, zaradi katerega ugotovijo okužbe tudi pri tistih, ki nimajo simptomov.
Med huje prizadetimi so kantoni, ki mejijo na Italijo in Francijo. Še posebej dramatično je v kantonu Ticino, kjer je trenutno okuženih več kot 600 ljudi na 100.000 prebivalcev. Tudi v Ženevi, ki jo skoraj povsem obdaja Francija, je število okuženih znatno višje kot v ostalih delih države.
16.30

V Franciji letos odpovedali maturo, prvič od uvedbe leta 1808

Dijaki zadnjih letnikov srednjih ter tehničnih in strokovnih šol v Franciji letos ne bodo opravljali mature, ampak bodo šolanje končali s povprečno oceno na podlagi ocen v prvih treh semestrih šolskega leta, je danes sporočil minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer.

Reuters

V ZDA razvijajo cepivo proti covidu-19 s spodbudnimi vmesnimi rezultati

Znanstveniki z univerze v ameriškem Pittsburghu razvijajo cepivo proti covidu-19, ki po testiranju na miših kaže spodbudne rezultate. V telesu se namreč razvije tolikšna količina protiteles proti virusu sars-cov-2, ki bi lahko zadostovala za nevtralizacijo virusa.
Za razvoj cepiva uporabljajo pristop, v okviru katerega imunost spodbujajo z delci virusnega proteina, narejenega v laboratoriju. Pri tem so uporabili nov pristop za cepljenje, imenovan množica mikroiglic. Gre za neke vrste obliž s 400 "iglicami" iz sladkorja in delcev proteinov, ki se raztopijo v koži, kjer je imunski odziv najmočnejši, piše na spletni strani univerze.
Prednost tega cepiva je, da ga je mogoče izdelati v zelo velikih količinah. Poleg tega je lahko shranjeno na sobni temperaturi, tako da pri prevozu ali shranjevanju ni potreben hladilnik.

EPA

V Španiji že drugi dan zapored več kot 900 umrlih za covidom-19

V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo 932 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 10.935. Gre za drugi dan zapored z več kot 900 smrtnimi žrtvami v Španiji. Rast števila umrlih in okuženih se sicer upočasnjuje.

EPA

Širjenje koronavirusa v Iranu ne pojenja

V Iranu, eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še 134 ljudi, skupno 3294. Okužbo so potrdili pri še 2715 ljudeh, skupno 53.183, je danes sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur.
V Iranu, kjer so prvi primer okužbe potrdili 19. februarja, je doslej ozdravelo 17.935 bolnikov, 4035 pa jih je v kritičnem stanju, je še povedal tiskovni predstavnik.
15.20

Olimpijska vas v Tokiu kot začasna bolnišnica?

Na Japonskem razmišljajo o tem, da bi olimpijsko vas, ki je bila zgrajena za nastanitev športnikov na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu, po prestavitvi OI za 12 mesecev uporabili kot zasilno oziroma začasno bolnišnico za oskrbo 10.000 bolnikov, okuženih s koronavirusom, je poročal britanski Daily Mail na svojih spletnih straneh.
Takšno možnost je potrdila tokijska guvernerka Yuriko Koike. "To je ena od možnosti, vendar vas še ni končana," je dejala guvernerka Koikejeva. Druga možnost pa je, da bi mestna vlada v Tokiu za nastanitev obolelih kupila hotel.
15.00

V Nemčiji že vidni učinki ukrepov proti pandemiji covida-19

Kot je pojasnil, zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. "Če je številka pod ena, je to znak, da se epidemija umirja. To je naš cilj," je še dejal Lothar Wieler.
Dodal je, da ve, da so število znižali s strogimi ukrepi in da upajo, da bodo to število znižali še bolj. Javnost je pozval, naj še naprej spoštuje ukrepe, ki jih je v boju proti pandemiji uvedla Nemčija. Ti vključujejo prepoved zbiranja več kot dveh oseb na javnih krajih ter najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi.

Policista v Berlinu
EPA

Na Hrvaškem 68 novih primerov okužbe s koronavirusom

Na Hrvaškem so je v zadnjem dnevu potrdili še 68 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Povedal je, da so doslej skupno zabeležili 1079 okuženih in osem umrlih za covidom-19. Najnovejša smrtna žrtev je 85-letnica, ki je trpela tudi za več kroničnimi boleznimi in je umrla v četrtek v Zagrebu.
Na ventilatorjih je 39 oseb, štiri več kot v četrtek. Doslej je ozdravelo 92 bolnikov s covidom-19, od tega štirje v zadnjih 24 urah, je še povedal minister. Skupno so opravili 9250 testiranj za novi koronavirus.
Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je povedal, da je precejšnje število obolelih glede na število prebivalstva na območju Krapinsko-zagorske županije. Tam so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 69 ljudeh.

EPA

V Latviji potrdili prvi smrtni primer zaradi covida-19

V Latviji, kjer so doslej potrdili 493 primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes umrl prvi bolnik s covidom-19. Umrla je 99-letna ženska v bolnišnici v Rigi, so sporočili z ministrstva za zdravje.
Sporočili so, da je "umrla prva pacientka, ki so ji diagnosticirali covid-19", poroča agencija Reuters.
V Latviji do 14. aprila veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, v okviru katerih so uvedli vrsto omejitev, navaja portal Baltic News Newtwork.

Fotografija je simbolična.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta