(SVET) V Italiji se zmanjšuje hitrost večanja števila novih okužb z novim koronavirusom

D.Ži, A.L., STA
14.04.2020 06:31

V pomoč državam, ki razmišljajo o ukinitvi omejitev, bo WHO danes objavila svoje nasvete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

20.20

Guterres svari pred epidemijo dezinformacij o koronavirusu

Generalni sekretar Antonio Guterres je danes posvaril pred nevarno epidemijo dezinformacij o izbruhu novega koronavirusa. Poudaril je, da je sedaj čas za znanost in solidarnost in ne za laži, ki se širijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
"Ko se svet bori s smrtonosno pandemijo covida-19, ki je najbolj izzivov polna kriza, s katero se spopadamo od druge svetovne vojne, vidimo tudi drugo epidemijo, nevarno epidemijo dezinformacij," je v video izjavi dejal Guterres.
19.35

Češka vlada predstavila načrt za odpravo ukrepov zaradi koronavirusa

Češka namerava ukrepe, ki jih je uvedla zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa, postopoma odpraviti do 8. junija. V ponedeljek bodo v okviru omilitve spet odprte trgovine z gradbenim materialom, tržnice in prodajalne avtomobilov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Kot je pojasnil minister za trgovino in industrijo Karel Havlicekm, bodo v dvotedenskem razmaku sledile manjše, kasneje pa tudi večje trgovine. Med zadnjimi bodo zeleno luč dobile restavracije, hoteli in večja nakupovalna središča.

Večer

V Italiji se zmanjšuje hitrost večanja števila novih okužb z novim koronavirusom

V Italiji se je skupno število okuženih v zadnjem dnevu povečalo le za 1,9 odstotka na 162.488. To je najmanj od prvega tedna marca. So pa v zadnjih 24 urah zabeležili 602 novi smrti zaradi covida-19, skupno je umrlo 21.067 ljudi. V Italiji tako že dva dneva ponovno narašča število mrtvih.

EPA

Barnier po okužbi z novim koronavirusom znova v službi

Glavni pogajalec EU o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom Michel Barnier je skoraj štiri tedne po okužbi z novim koronavirusom danes znova začel z delom. "Nazaj v pisarni, kjer se med drugim pripravljamo na videokonferenco z britanskim kolegom Davidom Frostom," je tvitnil.
Barnier in Frost naj bi se dogovorila o načrtu za nadaljevanje pogajanj, ki so zastala zaradi pandemije novega koronavirusa. Do konca leta še velja prehodno obdobje, ko kljub brexitu za državljane in podjetja ni bistvenih sprememb. Se pa morata strani zdaj dogovoriti o prihodnjih odnosih.
18.30

V Evropi preprečili več milijonov evrov vredno prevaro z zaščitnimi maskami

Izredne razmere, ki po Evropi vladajo zaradi pandemije covida-19, s sabo prinašajo tudi nove oblike kriminala. Evropski policijski urad Europol je tako v sodelovanju s policijami in oblastmi v več evropskih državah nedavno preprečil poskus več milijonov evrov vredne prevare v povezavi s prodajo neobstoječih zaščitnih mask zdravstvenim oblastem. Več -> TUKAJ. 
17.45

V Rimu oglobili sprehajalko želve

Italijanka si je v Rimu kljub strogi omejitvi gibanja želela na prosto in s seboj na svež zrak vzela svojo želvo. Policije pa ni prepričala s svojim izgovorom, da je njena domača žival nujno potrebovala sprehod in jo je oglobila s 400 evri kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V Italiji zaradi epidemije novega koronavirusa rabiš utemeljen razlog, da zapustiš svoj dom. Med drugim greš lahko v trgovino ali sprehajaš svojega psa. Sprehajanje želv pa ne sodi med ustrezne razloge.
17.25

V Veliki Britaniji v zadnjem dnevu 778 smrtnih žrtev covida-19

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah 778 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Skupno je tako na Otoku za to boleznijo umrlo 12.107 ljudi, kažejo najnovejši podatki britanskega ministrstva za zdravje. Doslej so potrdili 93.873 okužb z novim koronavirusom, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

WHO opozarja: Alkoholne pijače ne ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je odpravil ponekod razširjeno domnevo, da lahko alkoholne pijače ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom. "Strah in napačne informacije so ustvarili nevaren mit, da lahko uživanje pijač z visokim odstotkom alkohola ubije novi koronavirus. Tega ne naredi," je danes sporočil WHO v Koebenhavnu. Več -> TUKAJ. 
16.45

Raziskava: V Evropi okoli polovica vseh smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše

V Evropi so okoli polovico vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 potrdili v domovih za starejše. Številne smrti ob tem niso niti zaobjete v uradne podatke niti jih niso povezali s pandemijo, danes v poročilu opozarjajo znanstveniki.
Ekipa, ki se je zbrala na londonski šoli za ekonomijo, je ocenila, da prebivalci v domovih za starejše predstavljajo med 42 do 57 odstotkov vseh mrtvih zaradi covida-19. Razmere so raziskovali v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji in na Irskem. Najmanjši delež, 42 odstotkov so ocenili za Belgijo, najvišjega, 57 odstotkov pa za Španijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Tudi Islandija z omilitvijo ukrepov zaradi novega koronavirusa

Islandija namerava kot tretja skandinavska država, za Dansko in Norveško, omiliti ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa in 4. maja odpreti šole, višje šole in fakultete, sta danes napovedali islandska premierka in ministrica za zdravje, Katrin Jakobsdottir in Svandis Svavarsdottir.
Obe sta ob tem poudarili, da bodo ukrepe odpravljali počasi in postopoma.

Reuters

Na Hrvaškem največ umrlih zaradi covida-19 v enem dnevu

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili šest novih smrtnih primerov zaradi covida-19. Gre za največje število umrlih v enem dnevu od izbruha epidemije na Hrvaškem. Skupno je zaradi koronavirusne bolezni 19 na Hrvaškem doslej umrlo 31 ljudi, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.
Na Hrvaškem so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 1704 ljudeh. V 24 urah so zabeležili 54 novih okužb.

EPA

99-letni veteran za britanske zdravstvene delavce zbral 1,8 milijona funtov

Britanskemu veteranu iz druge svetovne vojne je uspelo zbrati že več kot 1,8 milijona funtov (dva milijona evrov) za zdravstvene delavce, ki se borijo proti novemu koronavirusu. Odziv na poziv 99-letnika je bil tako množičen, da je bila spletna stran nekaj časa zaradi preobremenjenosti nedosegljiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Kapitan Tom Moore, ki je med drugo svetovno vojno služil v Indiji, je pozval k zbiranju sredstev v zameno za to, da dokonča 100 dolžin svojega 25 metrov dolgega vrta s pomočjo hodulje do svojega 100. rojstnega dneva. Tega bo obeležil konec meseca.
15.00

Na Švedskem že več kot tisoč smrtnih žrtev covida-19

Na Švedskem so do danes skupno zabeležili že več kot tisoč smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa. Število potrjenih okužb z virusom je preseglo številko 11.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Švedska agencija za javno zdravje je danes objavila, da so v državi doslej potrdili 11.445 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je skupno umrlo 1033 ljudi. Ob tem so dodali, da bi lahko bile številke smrtnih primerov še višje, saj med štiridnevnimi velikonočnimi prazniki najverjetneje niso zabeležili vseh smrti.
14.55

WHO s smernicami za opuščanje ukrepov zaradi novega koronavirusu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala smernice, ki jih je dobro upoštevati pri rahljanju ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Ena od šestih smernic je nadzor nad širjenjem, druga, da so zdravstveni sistemi sposobni zaznati, testirati, izolirati in obravnavati vsak primer okužbe ter izslediti vsak stik z okuženim.
Med smernicami je še, da je kar se da zmanjšano tveganje za izbruh okužb v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih podobnih ustanovah. Četrta smernica govori o tem, da so vzpostavljeni preventivni ukrepi na delovnih mestih, šolah in drugih krajih, kamor morajo hoditi ljudje.

EPA

Kitajska odobrila testiranje še dveh cepiv proti novemu koronavirusu

Kitajska je odobrila klinično testiranje še dveh cepiv proti novemu koronavirusu na ljudeh, so danes sporočili s kitajskega ministrstva za znanost. Kitajska, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, sedaj testira tri cepiva. Prvega so začeli testirati sredi marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Cepivi, ki uporabljata neaktiven patogen novega koronavirusa, so odobrili v nedeljo in ponedeljek, je potrdil predstavnik ministrstva Wu Yuanbin. Enega je razvila pekinška podružnica podjetja Sinovac Biotech, drugega pa wuhanski inštitut za biološke proizvode na inštitutu za virologijo.
14.16
V Italiji vrata odpirajo knjigarne in trgovine z otroškimi oblačili

V Italiji so danes lahko ponekod po več kot enem mesecu svoja vrata znova odprle knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili, ki so morale biti zaprte zaradi novega koronavirusa. Večina ukrepov za zajezitev virusa, vključno s strogimi omejitvami gibanja na prostem, bo sicer v veljavi najmanj do 3. maja. Poleg odprtja določenih trgovin vladni odlok, sprejet minuli teden, omogoča tudi, da danes proizvodnjo znova zaženejo v lesni industriji in računalniški industriji. Doslej so bili odprti le supermarketi in lekarne. Nekatere dežele so se odločile, da odloka ne bodo v celoti upoštevale. V Lombardiji, ki jo je novi koronavirus najhuje prizadel, in deželi Piemont tako knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili ostajajo zaprte. Določene omejitve kljub vladnemu odloku ostajajo tudi v Kampanji in na Sardiniji.
V deželi Benečija, ki velja za eno najbolj prizadetih italijanskih dežel v epidemiji, pa so omilili nekatere ukrepe. Knjigarne in trgovine bodo lahko odprte dva dni na teden. Odpravili pa so tudi omejitev, da se lahko ljudje rekreirajo samo 200 metrov od doma. Ob odhodu od doma morajo sicer nositi zaščitne maske in rokavice.
13.46
V Avstriji številne prodajalne spet odprle vrata

V Avstriji, kjer so zadnje štiri tedne obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, so danes znova odprle vrata trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri prodajne površine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri. Podrobnosti preberite TUKAJ. 
12.54
V Iranu prvič po enem mesecu manj kot sto smrti zaradi koronavirusa

V Iranu se je danes prvič po enem mesecu število smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 zmanjšalo na dvomestno število. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 98 ljudi, je sporočil predstavnik iranskega zdravstvenega ministrstva.
"Na žalost smo izgubili 98 naših rojakov, okuženih z boleznijo (...) toda po mesecu čakanja je to prvi dan, da je bilo število umrlih dvomestno," je dejal. Islamska republika je med državami, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Trenutno je v Iranu 74.877 okuženih z novim koronavirusom. Skupaj je doslej v Iranu zaradi covida-19 umrlo 4683 ljudi.

Reuters
epa
epa
epa
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta