(SVET) V Španiji najmanj žrtev v zadnjem mesecu, na Hrvaškem se pripravljajo na ponedeljkovo rahljanje ukrepov

A.L., STA
24.04.2020 12:08

Voditelji članic EU so se na včerajšnji videokonferenci poskušali poenotiti glede strategije za okrevanje evropskega gospodarstva v primežu novega koronavirusa, medtem ko se vrstijo opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec. Preboja niso dosegli, so se pa dogovorili, da si bodo prizadevali za čimprejšnjo vzpostavitev posebnega sklada za okrevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Za vsako priložnost
Reuters

16.33

Na Hrvaškem se pripravljajo na ponedeljkovo rahljanje ukrepov

Hrvaški državljani so neučakani, a tudi previdni pred ponedeljkovim začetkom rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo na Hrvaškem odprli večino trgovin ter znova zagnali mestni in primestni javni promet. Notranji minister Davor Božinović je danes predstavil nekaj podrobnosti. Več TUKAJ.
15.30

Šole na Poljskem ostajajo zaprte še mesec dni, maturo prestavili

Šole, vrtci in jasli bodo zaradi epidemije novega koronavirusa na Poljskem ostale zaprte še do 24. maja, je sporočil minister za izobraževanje Dariusz Piontkowski. Šolanje se bo nadaljevalo na daljavo, prestavili pa so maturo ter zaključne izpite na poklicnih srednjih in osnovnih šolah. Opravljanje mature so z maja prestavili na junij. Začela se bo 8. junija in potekala do konca meseca, dijaki pa bodo opravljali samo pisni del mature.
14.55

Srbija članicam EU pripravljena pomagati z zaščitno opremo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da je Srbija članicam Evropske unije ponudila pomoč v zaščitni opremi in ventilatorjih v boju proti novemu koronavirusu, saj ima višek opreme. Sposobna jo je dostaviti v 12 urah, je povedal po pogovoru z veleposlaniki vseh članic EU v Srbiji in predstavniki Evropske komisije.
14.50

Vrhunskemu športu v ponedeljek vrata odpira tudi Hrvaška

V času epidemije novega koronavirusa posamezne države že uveljavljajo ukrepe za vrnitev v vsakdan. Pri nekaterih je med prvimi šport, kar velja tudi za Hrvaško, kjer bo v ponedeljek v sklopu prve faze omilitve ukrepov s treningi lahko začel večji del vrhunskih športnikov. V Sloveniji termina za začetek treningov vrhunskih športnikov še ni.
Kot poroča Index.hr, bo že v prvem paketu omilitve ukrepov na vrsti tudi šport, kjer bodo z vadbo pod posebnimi pogoji lahko začeli športniki prve in druge kategorije ter članske ekipe v kolektivnih športih.
13.40

Južna Afrika maja v rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu

Južna Afrika bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je v četrtek napovedal tamkajšnji predsednik Cyril Ramaphosa. Z novim koronavirusom se je v tej državi okužilo skoraj 4000 ljudi, za covidom-19 jih je umrlo 75, kar je največ v Afriki.
"Odločili smo se, da bomo po četrtku, 30. aprila, začeli postopno okrevanje," je povedal Ramaphosa. "Izvajati bomo začeli tveganju prilagojeno strategijo, v okviru katere bomo previdno opuščali ukrepe," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.
13.30

V Španiji od četrtka najmanj žrtev covida-19 v zadnjem mesecu

V Španiji je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 367 ljudi, kar je najmanj v zadnjem mesecu dni, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je ta bolezen v Španiji zahtevala 22.524 življenj. 
Španija je tretja najbolj prizadeta država v pandemiji koronavirusne bolezni 19, za ZDA in Italijo. Doslej je za dan z najmanj žrtvami pandemije veljal 22. marec, ko so v Španiji našteli 394 umrlih za covidom-19.

Guterres: V boju proti covidu-19 moramo sodelovati kot ena človeška družina

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob današnjem mednarodnem dnevu multilateralizma in diplomacije za mir poudaril, da "moramo v boju proti pandemiji covida-19 sodelovati kot ena človeška družina". Na slovenskem MZZ so izpostavili, da boj proti covidu-19 utrjuje pomen transparentnega in učinkovitega multilateralizma.

Reuters

V Singapurju 897 novih okužb z novim koronavirusom, rekordno število dnevnih okužb v Indoneziji

V Singapurju danes poročajo o 897 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 12.075. Po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje so večino primerov potrdili pri delavcih migrantih, ki živijo v prenapolnjenih domovih za delavce migrante iz Azije. O rekordnem številu okužb v 24 urah poročajo iz Indonezije.
12.30

Wizz Air namerava od 1. maja ponovno leteti z Dunaja

Madžarski letalski prevoznik Wizz Air bo v tednu dni znova zagnal polete z avstrijske prestolnice Dunaj. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, bodo Dunaj postopoma povezali z okoli 20 destinacijami v Evropi, med drugim z Milanom, Tel Avivom in Valencio, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Reuters

Pompeo: Kitajska morda za novi koronavirus vedela že novembra

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v četrtek Kitajsko obtožil, da je morda za novi koronavirus vedela že novembra. Gre za nadaljevanje ameriških obtožb, da je Kitajska prepozno ukrepala za zajezitev virusa.

EPA

V domu za ostarele v Budimpešti skoraj 300 okužb z novim koronavirusom

V enem od domov za ostarele v Budimpešti so potrdili najmanj 284 okužb z novim koronavirusom. Vlada Viktorja Orbana in župan prestolnice Gergely Karacsony iz opozicijskih vrst odgovornost za to pripisujeta drug drugemu.
Od 284 prebivalcev doma za ostarele v Budimpešti, ki so se okužili z novim koronavirusom, jih je doslej umrlo 28. To je več kot deset odstotkov od 239 smrtnih žrtev covida-19 na Madžarskem. Vse skupaj so potrdili okoli 2300 primerov okužbe.
10.55

V Latinski Ameriki se novi koronavirus še naprej širi; v Braziliji rekordno število mrtvih

V Latinski Ameriki se novi koronavirus pospešeno širi in terja vse več žrtev. Brazilija je v zadnjem dnevu potrdila rekordnih več kot 400 smrtnih žrtev v enem dnevu. Ekvador je po odpravi blokade v testiranjih postal druga najbolj prizadeta država v regiji. V Peruju se je število potrjenih okužb podvojilo v devetih dneh na več kot 20.000.

Reuters

Podnebni aktivisti proteste prenesli na splet

Podnebni aktivisti, med njimi številni mladi, so proteste zaradi pandemije novega koronavirusa prenesli na splet. "Na žalost je covid-19 ustavil svet, mi pa se moramo prilagoditi," so zapisali v gibanju Petki za prihodnost. Danes bodo po vsem svetu k boljši podnebni politiki pozivali z video vsebinami na YouTube kanalu.
Gibanje Petki za prihodnost je navdihnila mlada švedska aktivistka Greta Thunberg, samo lani pa je protestov udeleževalo več sto tisoč mladih. Današnji protest bo gibanje izpeljalo s 24-urnimi vklopi v živo prek kanala YouTube. V prenos, s katerimi so začeli v Avstraliji, se bodo aktivisti vključili z nagovori, predvajali bodo posnetke iz preteklih protestov, sodelovali pa naj bi tudi raziskovalci.

Reuters

Muslimani po svetu vstopili v ramazan v znamenju pandemije koronavirusa

Več kot 1,5 milijarde muslimanov po vsem svetu je vstopilo v muslimanski postni mesec ramazan v znamenju omejitev gibanja in združevanj ter večinoma zaprtih mošej zaradi pandemije novega koronavirusa.
Novi koronavirus je ustavil življenje po vsem svetu v okviru prizadevanj za omejitev njegovega širjenja, saj je doslej zahteval skoraj 190.000 življenj, okužil skoraj 2,7 milijona ljudi ter močno prizadel globalno gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP..
9.45

Ameriški kongres potrdil še 484 milijard dolarjev za boj proti novemu koronavirusu

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek zvečer s 388 glasovi za in petimi proti potrdil nov zakon o proračunski pomoči v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki je vreden 484 milijard dolarjev. Večina denarja je namenjena majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest.
Majhnim podjetjem je v tem zadnjem paketu namenjenih skupaj 380 milijard dolarjev večinoma nepovratnih posojil, za bolnišnice je predvidenih 75 milijard, za testiranja 25 milijard in 60 milijard dolarjev za pomoč majhnim bankam v urbanih središčih in na podeželju, kjer velike banke ne odobrijo posojil.
7.00

Za lažne vesti udarec po žepu

Mariborčan Vid Milaković študira psihologijo in filmsko umetnost v glavnem mestu Združenih arabskih emiratov Abu Dabiju na tamkajšnji newyorški univerzi. Univerzitetni kampus v Abu Dabiju je v koronakrizi ostal edini večji odprt, saj je matična univerza v New Yorku svoj kampus zaprla, prav tako še tretjega večjega v kitajskem Šanghaju. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta