Ta podtip je do zdaj veljal za nenevarnega človeku: S ptičjo gripo okuženi delavci na perutninski farmi

ZUR
22.02.2021 17:31
Ruski znanstveniki so pri sedmih zaposlenih na perutninski farmi potrdili prvi primer prenosa podtipa ptičje gripe H5N8 na človeka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kokoši na farmi Peredovoj pri južnoruskem mestu Stavropol
Reuters

Ruski znanstveniki so potrdili prvi primer prenosa seva ptičje gripe H5N8 pri sedmih delavcih, ki so bili decembra okuženi na ruski perutninski farmi. Ruske oblasti ob tem sporočajo, da večjih zdravstvenih težav nimajo.

Aviarna influenca, znana kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Prenaša se s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in steljo. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. Dokazov o prenosu seva med ljudi doslej še ni bilo, ta podtip je do zdaj veljal za nenevarnega človeku.

Rusija je o prvem prenosu aviarne influence A na človeka medtem že poročala Svetovni zdravstveni organizaciji. "Delavci se zdaj počutijo dobro in razmere na farmi so se umirile," je dejala Ana Popova, vodja ruskega urada za nadzor nad javnim zdravjem Rospotrebnadzor. Pojasnila je še, da so bili delavci okuženi med izbruhom seva v obratu. V zadnjih mesecih so v Rusiji, Evropi, na Kitajskem, na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki poročali o izbruhih seva, vendar le pri perutnini. Drugi sevi ptičje gripe, vključno s H5N1, H7N9 in H9N2, so bili že preneseni na človeka. Popova je dejala, da se sev najbrž ne bi mogel širiti s človeka na človeka, a čas bo pokazal, kako hitro se bodo mutacije v prihodnosti spreminjale. Odkritje tega seva pa po njenih besedah daje celotnemu svetu čas, da se pripravi na morebitne mutacije in se odzove pravočasno. Znanstveniki laboratorija Vector v Sibiriji pri Novosibirsku so konec tedna sporočili, da že začenjajo razvijati teste in cepivo proti H5N8, je poročala tiskovna agencija RIA. Sibirski laboratorij je v zadnjem letu med drugim izdeloval tudi enega od ruskih cepiv proti covidu-19. Popova je v oddaji na državni televiziji razložila, da je Rusija o dogodkih poročala že pred nekaj dnevi in da so popolnoma prepričani o svojih rezultatih.

Večina primerov okužbe s človeško ptičjo gripo je povezana z neposrednim stikom z okuženo živo ali mrtvo perutnino, pri čemer se pravilno kuhana hrana šteje za varno. Primeri se običajno širijo s pticami selivkami, zaradi česar imajo države proizvajalke perutnino v zaprtih prostorih ali ločeno od prostoživečih živali. Ptičja gripa pustoši po več evropskih državah, med drugim v Franciji, kjer so morali izpeljati zakol več sto tisoč ptic, saj so lahko le na ta način preprečili nadaljnje širjenje virusa. V Veliki Britaniji, piše dnevnik Guardian, je bilo novembra zaznanih pet izbruhov seva H5N8 v Gloucestershiru, Dorsetu, Devonu, Cheshiru in Kentu, zato so uradniki v Angliji, na Škotskem in v Walesu že sprejeli potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Britanski oddelek za okolje, hrano in podeželje je ob tem javnosti pojasnil, da so bile vse ptice na prizadetih območjih odstranjene humano in da so vzpostavili nadzorne cone.

V preteklosti se je na človeka razširil sev oziroma podtip ptičje gripe H5N1, prvič potrjen pri 18 obolelih osebah leta 1997 v Hongkongu. Skoraj vsi do zdaj znani primeri so bili povezani s pogostim in tesnim kontaktom z okuženimi pticami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta