Tajni dokument razkril resnico: 16-letnico so spolno napadli, nato pa umorili

A.L.
30.04.2024 10:41

Poročilo z oznako "strogo zaupno" razkriva, kdo so ljudje, ki so umorili mladoletnico, pa tudi imena višjih poveljnikov, ki so poskušali prikriti resnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Iransko najstnico so spolno napadli in ubili trije pripadniki iranskih varnostnih sil, je razvidno iz uradnega dokumenta, ki ga je pridobil CNN. Dokument iz notranje preiskave je ponudil odgovor na to, kaj se je zgodilo s 16-letno Niko Shakarami, ki je leta 2022 izginila s protesta proti iranskemu režimu. Njeno truplo so našli devet dni pozneje. Vlada je takrat trdila, da si je sodila sama. 

Poročilo z oznako "strogo zaupno" zdaj razkriva, kdo so ljudje, ki so umorili mladoletnico, pa tudi imena višjih poveljnikov, ki so poskušali prikriti resnico.

Dokument vsebuje zaskrbljujoče podrobnosti dogodkov, ki so se odvijali v zadnjem delu vozila, v katerem so varnostne sile 16-letnico odpeljale. Eden od moških jo je nadlegoval medtem ko je sedel na njej. Niki se je kljub temu, da je bila zvezana, upirala, razkriva poročilo.

Spolni napad sprožil prepir

Truplo Nike Shakarami je družina videla v mrtvašnici več kot teden dni po tem, ko je izginila s protesta. Iranske oblasti so takrat zanikale povezavo med njeno smrtjo in protesti, sporočili so le, da je šlo za samomor. Spomnimo, tik preden je najstnica izginila, so jo 20. septembra 2022 zvečer posneli v bližini parka Laleh v središču Teherana, kako stoji na smetnjaku in zažiga hidžabe.

Njena teta je pred tem za BBC povedala, da je Nika tisto noč poklicala prijateljico in ji povedala, da jo lovijo varnostne sile. Poročilo zdaj razkriva, da so 16-letnico strpali v tovorno vozilo, kjer je bilo ob njej več moških. Niki Shakarama se je silovito upirala, zato se je eden od moških usedel na njo in jo poskušal utišati.

Eden od vpletene trojice je razkril, da je nenadoma opazil, da nekdo daje roko v Nikine hlače, nato so vsi skupaj izgubili nadzor, udarjati so jo začeli s kijem. V nekem trenutku je eden od moških vozniku ukazal, naj ustavi, takrat so ugotovili, da je mrtva. Z obraza in glave, ki sta bila hudo poškodovana, so ji očistili kri.

Poročilo kaže, da je takrat eden od udeleženih poklical korpus islamske revolucionarne garde in govoril z višjim častnikom s kodnim imenom Naeem 16. Ta mu je naročil, naj truplo odvrže na ulici.

Poročilo v zaključku razkriva, da je spolni napad sprožil prepir v zadnjem delu vozila in da so udarci moških povzročili Nikino smrt. "Uporabljene so bile tri palice in trije elektrošokerji. Ni jasno, kateri od udarcev je bil usoden," je zapisano.

O izginotju in smrti Nike Shakarami se je veliko poročalo, njena podoba pa je postala sinonim za boj žensk v Iranu za večje svoboščine. Ko so jeseni 2022 Iran zajeli ulični protesti, so množice vzklikale njeno ime, poročajo tuji mediji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta