Trump osvojil strankarske volitve še v treh zveznih državah

STA, M.D.
03.03.2024 09:24

Pričakovati je, da si bo Trump potrebno podporo za republikansko nominacijo brez težav zagotovil že 5. marca na super torek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Donald Trump je v soboto zmagal na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ameriških republikancev še v zveznih državah Missouri, Michigan in Idaho. S tem je nekdanji predsednik ZDA dobil velik zagon v tekmi za pridobitev republikanske nominacije na strankarski konvenciji.

Pričakovati je, da si bo potrebno podporo brez težav zagotovil že 5. marca na t. i. super torek, ko bodo glasovali volivci v 17 državah in ozemljih naenkrat. Protikandidatka Nikki Haley je po porazu v Južni Karolini sicer dejala, da bo v tekmi za strankarsko nominacijo vztrajala do super torka.

Na novembrskih volitvah se bo Trump najverjetneje pomeril z aktualnim predsednikom iz vrst demokratske stranke Joejem Bidnom. Za demokrate je bila tekma za strankarsko nominacijo odločena že aprila lani, ko je Biden oznanil odločitev, da se bo potegoval za drugi mandat. Biden je Trumpa premagal na predsedniških volitvah leta 2020.

Demokratske in republikanske strankarske volitve in zborovanja se bodo nadaljevala do konvencij obeh strank. Republikanci jo bodo imeli julija v Milwaukeeju, demokrati pa avgusta v Chicagu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta