Tuji mediji poročajo, da je Biden zmagovalec v Wisconsinu, Trumpova ekipa v Michiganu vložila tožbo

Po volitvah v ZDA negotovo, kdaj bo znan izid dvoboja med Donaldom Trumpom in Josephom Bidnom. Na predsedniških volitvah bo zmagal tisti kandidat, ki bo prejel vsaj 270 od skupno 538 elektorskih glasov, ki so na voljo po zveznih državah. Če bo izid tesen, utegne preštevanje trajati več dni ali celo tednov. Potem, ko v nekaterih zvzenih državah še ni znan zmagovalec, so pozno ponoči tisti, ki štejejo glasove odšli na počitek, zjutraj, pa s štetjem glasov nadaljevali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

22.40

Predsedniška kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sporočila, da je vložila tožbi v Michiganu in Pensilvaniji, v Wisconsinu, ker so ameriške televizije zmago na predsedniških volitvah prisodile demokratu Josephu Bidnu, pa bo kampanja vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic.

Tožbi v Pensilvaniji in Michiganu zahtevata večji dostop opazovalcev Trumpove kampanje do lokacij, kjer poteka preštevanje glasovnic. Posebej v Pensilvaniji Trumpova kampanja zahteva tudi, naj vrhovno sodišče države odloči, ali glasovnice, ki pridejo na volišča tri dni po koncu volitev, veljajo.

20.15

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je po projekcijah ameriških medijev osvojil 10 elektorskih glasov v zvezni državi Wisconsin, eni od ključnih za zmago na predsedniških volitvah v ZDA. Njegovo zmago v tej državi sta napovedali tako televizijska mreža CNN kot tiskovna agencija AP.

Po štetju AP ima tako Biden trenutno 248 elektorskih glasov, Trump pa 214. Za zmago je potrebnih 270.

Kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je že pred tem sporočila, da bo "nemudoma" vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic v delih Wisconsina.

"V več okrožjih Wisconsina so poročali o nepravilnostih, ki vzbujajo resne dvome o veljavnosti rezultatov," je dejal vodja kampanje Bill Stepien.

V Wisconsinu je glede na projekcijo AP Biden dobil 49,6 odstotka glasov, Trump pa 48,9 odstotka.

20.05

Trumpova ekipa je v Michiganu, kjer trenutno vodi Biden, vložila tožbo. Zahtevajo prekinitev štetja glasov in ponoven pregled odprtih glasovnic, ki so prišle po pošti, poroča Guardian. "Predsednik Trump želi zagotoviti, da so v Michiganu in drugod prešteti vse zakonite glasovnice."

EPA

19.45

Če kaj, so tokratne volitve v ZDA po ocenah Milene Sterio s pravne fakultete Cleveland-Marshall College of Law pokazale, da so Američani močno razdeljeni. Zmagovalec predsedniških volitev bo imel le majhno prednost, zato bo na končni izid glasovanja treba počakati še vsaj nekaj dni, je povedala na današnjem spletnem akademskem forumu Nove univerze.

Po njenih ocenah je na potek volitev močno vplivala epidemija novega koronavirusa, saj je zaradi slednje mnogo večje število volivcev glasovalo po pošti in posledično je počasnejše štetje glasov. "Vsi upamo, da bosta oba kandidata sprejela končni rezultat in da ne bo prišlo do odločanja na sodišču," je dodala in spomnila, da je zaupanje v vrhovno sodišče zaradi nedavnih imenovanj zmanjšano.

EPA

19.30

Po zadnjih projekcijah Guardiana naj bi demokratski kandidat Joseph Biden osvojil 238 elektorskih glasov, republikanec Donald Trump pa 214.

19.00

Kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo "nemudoma" vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic v delih Wisconsina, ene od zveznih držav, ki bodo odločale o zmagovalcu torkovih predsedniških volitev v ZDA.

"V več okrožjih Wisconsina so poročali o nepravilnostih, ki vzbujajo resne dvome o veljavnosti rezultatov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja kampanje Bill Stepien.

Reuters

18.45

Aktualni predsednik se je znova oglasil na Twitterju in zapisal: “Povsod najdejo glasove za Bidna - v Pensilvaniji, Wisconsinu in Michiganu. Kako slabo za našo državo."

Znova je tudi namignil na ponarejanje glasovnic. Twitter je tako njegov tvit še tretjič danes označil za zavajajoč.

18.25

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je izrazil upanje, da bo Donald Trump zmagovalec predsedniških volitev. Zavrnil je očitke, da se se skuša vmešati v ameriške notranje zadeve. "Veste, kakšno je moje stališče, bil sem jasen. Imam dober odnos s Trumpom. Upam, da bo znova izvoljen."

18.10

V Pensilvaniji, eni od ameriških zveznih držav, ki bo odločila o izidu predsedniške tekme med Donaldom Trumpom in Josephom Bidnom, rezultat torkovih volitev danes morda ne bo znan, je sporočil njen guverner Tom Wolf. Pozval je k potrpežljivosti in zagotovil, da bo pri ugotavljanju volilnega izida štel vsak glas.

"Prešteva se na milijone glasovnic," je dejal Wolf. "Izidov tako morda ne bomo izvedeli danes, a najpomembneje je, da bodo natančni, tudi če bo trajalo malo dlje, kot smo vajeni," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17.45

Čeprav vsi glasovi z ameriških predsedniških volitev še zdaleč niso prešteti, pa bo demokratski predsedniški kandidat Joe Biden prišel v zgodovino kot predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev vseh časov. Njegov nasprotnik Donald Trump pa bo glede na ta kriterij na drugem mestu.

Biden je doslej potrjeno dobil 69,2 milijona glasov, Trump pa skoraj tri milijone manj, več milijonov glasovnic pa še ni preštetih. Rekorder po številu osvojenih glasov je trenutno Barack Obama, ki je leta 2008 dobil 69,5 milijona glasov. Ker glasovnice po torkovih volitvah še štejejo, bosta tako Biden kot Trump najverjetneje Obamo prehitela. Biden naj bi dobil okrog 80 milijonov glasov, Trump pa tja do 75 milijonov.

17.30

Biden je v Michiganu še povečal svojo prednost pred Trumpom. Po 92 odstotkov preštetih glasov je prejel 49,5 odstotka glasov, Trump pa 48,9 odstotka. Iz Bidnove ekipe so popoldne sporočili, da bo Biden še danes nagovoril ameriško javnost.

Reuters

17.20

V taboru Bidna menijo, da je že zmagal v Wisconsinu. Vodja njegove kampanje je sporočil, da pričakujejo, da naj bi bili danes znani še izidi v Georgii in Michiganu, v Nevadi naj bi bili znani jutri. V Pensilvaniji pričakujejo, da bodo štetje končali jutri zvečer, v Severni Karolini naj bi za to potrebovali še nekaj dni. 

17.05

Predsedniške volitve v ZDA so zaznamovale tudi splet. Tehnološki velikan Google je danes tvitnil, da so Zemljani v zadnjih 24 urah v iskalnik največkrat vtipkali besedo volitve. V ZDA pa so poleg tega uporabniki iskalnika v svoji bližini najpogosteje iskali besede pizza, kitajska hrana in trgovine z alkoholom.

16.45

Ameriški predsednik Donald Trump je danes tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se, kot je dejal, pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil pred demokratskim kandidatom Joejom Bidnom.

"Sinoči sem vodil, precej solidno, v številnih ključnih državah, ki jih v skoraj vseh primerih vodijo in nadzorujejo demokrati," je tvitnil Trump.

Reuters

Nadaljeval je, da je nato začela prednost v zveznih državah "čudežno izginjati", ko so začeli šteti glasove, oddane po pošti, ki naj bi pojavili kar naenkrat.

Trump v tvitu ni pojasnil ali podkrepil svojih trditev, ameriške oblasti pa zaenkrat ne poročajo o nepravilnostih na volitvah.

16.40

Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je najvišja udeležba na ameriških predsedniških volitvah v zadnjih 120 letih, je tvitnil ustanovitelj portala Michael McDonald.

EPA

Leta 1900, ko je republikanski predsednik William McKinley porazil demokratskega izzivalca William Jenningsa Bryana, je bila volilna udeležba 73,7-odstotna, poroča britanski BBC.

Visoka volilna udeležba, ki so jo na tokratnih volitvah opazovalci sicer napovedovali, je posledica velikega števila tistih, ki so v pandemiji covida-19 glasovali predčasno ali po pošti. Takih je bilo več kot 100 milijonov ameriških volivcev.

16.30

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je zatrdil, da se bo do konca boril za predsedniški položaj. "Ne bomo se ustavili, dokler ne bodo preštete vse glasovnice," je tvitnil.

16.16

Na izide volitev bo najverjetneje treba počakati še nekaj dni, saj je treba marsikje počakati še na glasove, oddane po pošti. V zveznih državah za štetje glasovnic po pošti veljajo različna pravila. Po pošti naj bi sicer bolj glasovali volivci demokratov, medtem ko tisti, ki volijo republikance, običajno raje pridejo na volišča.

EPA

16.00

Še vedno štejejo glasovnice tudi na Aljaski, kjer so se volišča zaprla kot zadnja v ZDA. Doslej so jih prešteli 45 odstotkov, trije elektorski glasovi iz te države pa se obetajo Trumpu, ki premočno vodi s skoraj 63 odstotki glasov.

15.40

Po zadnjih projekcijah Guardiana naj bi demokratski kandidat Joseph Biden osvojil 238 elektorskih glasov, republikanec Donald Trump pa 213.

15.30

Po 95 odstotkih preštetih glasovnic je Biden v Wisconsinu prejel 49,6 odstotka glasov, sedanji predsednik Trump pa 48,9 odstotka. Biden tako v državi na severu ZDA, ki zmagovalcu prinese deset elektorskih glasov, vodi za nekaj manj kot 21.000 glasov. V Wisconsinu je bilo tesno že leta 2016, ko je Trump demokratko Hillary Clinton premagal za 22.000 glasov.

Reuters

Na še tesnejši izid kaže v sosednjem Michiganu, kjer je sprva kazalo na tesno zmago Trumpa, sedaj pa za okoli pol odstotne točke vodi Biden. Po 94 odstotkih preštetih glasovnic je v vodstvu Biden z 49,4 odstotka glasov, tesno za petami mu je Trump z 49,1 odstotka. Razlika med njima je okoli 10.000 glasov.

15.25

Razlika v številu glasov se manjša v Nevadi, kjer so doslej prešteli 67 odstotkov glasovnic. Sprva je tam kazalo na zmago demokrata, zdaj pa mu sedanji predsednik tesno sledi. V tej državi, ki ima šest elektorskih glasov, je Biden po dosedanjih podatkih prejel 49,2-odstotno podporo, Trump pa 48,6-odstotno. Biden ima manj kot 8000 glasov prednosti.

EPA

Tudi v Georgii s 16 elektorji in Severni Karolini s 15 je v tesnem vodstvu Trump. V Georgii je po 94 odstotkih preštetih glasovnic prejel 50,5 odstotka glasov, Biden pa 48,3. V Severni Karolini, kjer so doslej prav tako prešteli 94 odstotkov glasovnic, pa je Trump dobil 50,1 odstotka glasov, Biden pa 48,7 odstotka.

15.15

Po zadnjih projekcijah CNN naj bi demokratski kandidat Joseph Biden osvojil 224 elektorskih glasov, republikanec Donald Trump pa 213. Zgodaj zjutraj po lokalnem času izidi še vedno niso znani v Aljaski, Arizoni, Severni Karolini, Nevadi, Wisconsinu, Michiganu, Mainu, Georgii in Pensilvaniji.

V skladu z zveznimi zakoni imajo volilne komisije do 8. decembra čas, da preštejejo glasovnice in rešijo morebitne spore. V nekaterih zveznih državah so ti roki sicer krajši.

15.10

Čeprav predsednik ZDA Donald Trump trdi, da bi moral biti zmagovalec ameriških predsedniških volitev znan v noči po volitvah, pa v ZDA takega pravila ni, poroča ameriška televizijska mreža CNN. Tokrat ni prvič, da zmagovalec niti dan po volitvah.

CNN, ki običajno med prvimi objavi zmagovalca volitev, tega zaradi tesnega izida ni storil leta 2004, pa tudi leta 2000, ko do decembra ni bilo zagotovo, da bo predsednik George W. Bush.

Na volitvah pred štirimi leti je CNN objavil projekcijo Trumpove zmage nad demokratsko kandidatko Hillary Clinton malo pred deveto uro dopoldne po srednjeevropskem času (po lokalnem času ob 2.47 v noči po volitvah).

Drugače pa je bilo leta 2008 in 2012, ko je CNN zmago Baracka Obame napovedal že kmalu potem, ko so se na zahodni obali ZDA zaprla volišča, in sicer obakrat okoli 5. ure zjutraj po srednjeevropskem času (okrog 23. ure po lokalnem času).

13.15

V ZDA so poleg predsedniških volitev potekale tudi številne druge. Tako so v zvezni državi Severna Dakota volili še novo sestavo kongresa in vanj izvolili tudi republikanca Davida Andahla. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi republikanski kandidat umrl pred tedni zaradi covida-19. V oktobru je namreč njegova družina sporočila, da je 55-letni Andahl umrl zaradi komplikacij po okužbi z novim koronavirusom. Kljub temu je republikanca na volitvah v torek podprlo 35 odstotkov volivcev, s tem pa je premagal demokratskega protikandidata.

12:25

Slovenski premier Janez Janša je na Twitterju že razglasil Donalda Trumpa za zmagovalca volitev. In to kljub temu, da trenutno vodi Joe Biden. Ob njegovem tvitu je Twitter pripel tudi opozorilo. Več -> TUKAJ.

10.50

CNN poroča, da je vodstvo v zvezni državi Wisconsin, ki zmagovalcu prinese 10 elektorskih glasov, prevzel demokrat Joe Biden. Prešteli so namreč še nekaj glasov območij z večjim številom prebivalcev, a še vedno vseh glasov niso prešteli. V tej državi se obeta tesen izid med obema tekmecema. 

8:20

Trump že razlasil zmago in napovedal pritožbo na sodišče

"To je najbolj pozna novinarska konferenca, ki sem jo kdajkoli imel," je ameriški predsednik Donald Trump z dvajset minutno zamudo nagovoril svoje volivce. "Američanom bi se rad zahvalil za izjemno podporo. Za nas je glasovalo več milijonov ljudi. Žalostno je, da majhna skupina ljudi želi spodkopati te rezultate. Pripravljamo se na veliko slavje. Nocojšnji rezultati so fenomenalni. Pripravljeni smo oditi ven in proslaviti uspeh. Na ulici je rekordno veliko število ljudi, kolikor jih ob takšni priložnosti še ni bilo," je dodal Trump.

Trump je že napovedal svojo zmago.
EPA

"Zmagali smo na Floridi, v Teksasu, Georgii, kjer nas ne morejo več dohiteti. A določene osebe ne želijo priznati naše zmage," se je ameriški predsednik jezil nad mediji, ki zveznih držav, v katerih še niso prešteti vsi ali dovolj glasov, da bi lahko razglasili zanesljivo zmago enega ali drugega kandidata. "To je goljufija nad ameriškim narodom. To je sramota za ameriško državo. Pripravljali smo se, da zmagamo na teh volitvah in na volitvah smo zmagali," je dejal Trump in požel glasen aplavz svojih privržencev. "Šli bomo na vrhovno sodišče in zahtevalil, da se štetje ustavi. Ne želimo, da bi ob štirih ponoči našli glasovnice, ki bi jh lahko dodali na seznam. Zame je to žalosten trenutek. Zmagali bomo, po mojem smo že zmagali," je zaključil Trump, ki je tako lažno in prezgodaj razglasil svojo zmago.

7:35

Trump bo po projekciji televizije CNN dobil 3 elektorske glasove v Montani.

7:30

Kot kaže bodo izid volitev prihodnjega ameriškega predsednika odločili rezultati iz zveznih držav Georgia, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania in Severna Karolina. V vseh državah glasove še preštevajo. Po trenutno preštetih glasovih bolje kaže Trumpu. 

7:15

4 glasovi zvezne države Rhode Island bodo po projekciji televizije CNN pripadli Bidnu.

6:45

6 glasov Iowe po CNN pripada Trumpu

Biden, zadovoljen s potekom, nagovoril volivce. Poziva k potrpežljivosti

Joe Biden je v Delawareu nagovoril volivce. "Vedeli smo, da se bo zavlekle, a kdo bi si mislil, da bomo tako dolgo čakali na rezultate. Počutimo se dobro s trenutnim stanjem. Mislim, da smo na pravi poti, da zmagamo te volitve. Vedeli smo, da bo zaradi predčasnih volitev trajalo, da pridni delavci preštejejo glasovnice," je dejal Biden in dodal, da ni konec, dokler zadnja glasovnica ni prešteta. "Verjamemo v Arizono, še vedno smo v igri v Georgiji. Tudi v Pennsilvaniji bomo zmagali," je dodal. "Rezultate bomo morda dočakali šele jutri zjutraj, vendar, kot sem že povedal, ni na meni, niti na Donaldu Trumpu, da razglasi zmagovalca teh volitev. To je naloga vas, volivcev. Ne izgubite upanja, zmagali bomo."

Joe Biden je že nagovoril volivce v ZDA. 
Reuters

6:40

Minnesota bo po napovedih CNN-a volilni zemljevid ZDA obarvala modro. Zvezna država prinaša novih 10 elektorskih glasov za demokratskega kandidata Joeja Bidna. Uro za Fox News pa je tudi CNN potrdil, da se Florida obarva rdeče, torej v barvi Donalda Trumpa. 

6:30

Po štetju CNN je trenutno razmerje 205 proti 136 v prid Bidna, The Guardian 223 proti 145, 227 proti 210 po štetju Fox News, 205 proti 136 pa po BBC.

6:00

Ohio z 18 elektorski glasovi se knjiži na račun Trumpa, sta napovedala CNN in MSNBC. FoxNews pa napoveduje, da je Trump zmagal tudi v Teksasu, ki ima 38 elektorskih glasov. S tem bi oba kandidata zbrala preko 200 elektorskih glasov. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. Euronews je Bidnu pripisal še 3 elektorske glasove iz Havajev. CNN pa nekaj trenutkov za tem dodal še 4 elektorske glasove zvezne države Idaho za Trumpa.

Podporniki Donalda Trumpa v Houstonu.
Reuters

Družbeno omrežje Twitter sporočila, ki pred uradnimi izidi razglašajo zmago republikanca Donalda Trumpa ali demokrata Joeja Bidna v posameznih ameriških zveznih državah, opremlja z opozorili. 

5:40

5:20

Trump naj bi na svoj račun vknjižil 6 elektorskih v zvezni državi Mississippi, napoveduje CNN. Po projekcijah Fox Newsa je zmagal tudi na Floridi ter si s tem zagotovil 29 pomembnih elektorskih glasov.

Fox News je prvi razglasil zmago na Floridi za predsednika Donalda Trumpa.
Foxnews/posnetek Zaslona

5:00

Biden si je zagotovil glasove v Illinoisu (20), Kaliforniji (55), Washingtonu (12) in Oregonu (7). Trump glasove v Missouriju (10) in Wyomingu (3), napoveduje CNN.

Podporniki Trumpa in Bidna na ulicah Houstona.
Reuters

4:30

5 elektorskih glasov Nove Mehike gre na račun Bidna, napoveduje CNN, prav tako 4 glasovi v New Hampshire. Euronews je medtem za Missouri (10) in Kansas (6) razglasil zmago Trumpu, CNN pa je rdeče obarval še Louisiano (8), Kansas (6), Utah (6), Nebrasko (5). 

3:50

9 glasov Južne Karoline in 9 glasov Alabame je CNN pripisal Donaldu Trumpu. Tesno ostaja Severni Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu, Minnesoti in New Hampshire, kjer je trenutno v vodstvu Biden. Trump pa trenutno vodi v Floridi, Ohiu, Michiganu, Georgiji, Teksasu in Virginiji.

3:40

V Delawaru izvolili prvo transspolno zvezno senatorko v zgodovini ZDA. Sarah McBride je sicer kot pripravnica delala že v Obamovi administraciji in je goreča zagovornica pravic LGBT skupnosti.

V Ohiu pa delovanje uradnikov na enem izmed volišč nadzoruje maskota z imenom Pumpkin. Mačka naj bi bila vsako leto sedela v izložbi volišča, ljudje pa jo imajo tako radi, da ji skupnost plačuje zdravstveno oskrbo.

3:30

9 glasov iz Kolorada CNN dodaja Bidnu, 3 glasove Severna Dakote pa Trumpu. AP in Fox News napovedujeta, da si bo 3 elektorske glasove Wyominga zagotovil republikanski kandidat Trump.

3:10

EPA

Več kot 96 milijonov Američanov je volilo predčasno, to je kar 45 odstotkov registriranih volivcev v ZDA, za ostale se počasi izteka čas, saj se zapirajo prva volišča. Ob 1 uri po našem času so se zaprla prva volišča v zveznih državah Georgia, Indiana, Kentucky, Južna Karolina, Vermont in Virginija. Trump, ki rezultate spremlja v Beli Hiši, naj bi si po prvih projekcijah zagotovil prvih 11 elektorskih glasov v Indiani, poroča CNN, in 8 v Kentuckyju, po The Guardianu. Biden 3 v Vermontu. 5 glasov Zahodne Virginije naj bi šlo na račun Trumpa, 13 glasov Virginije pa je zvezno državo obarvalo modro, torej v barvah demokratskega kandidata Bidna.

BBC je po zaprtju volišč 11 glasov v Massachusettsu pripisal Bidnu, prav tako 3 elektroske glasove iz Delaware, 3 iz DC-ja, 10 iz Marylanda, in 14 iz New Jerseyja. Trumpu so prišteli 7 glasov iz Oklahome. Pričakovano je Biden osvojil 29 elektorskih glasov New Yorka, CNN mu pripisuje tudi 14 glasov New Jerseyja in 7 glasov Connecticuta, Trumpu 6 glasov Arkansasa in 3 glasovi Južne Dakote, kjer demokrati na volitvah niso bili uspešni že od leta 1968.  

Vse oči so trenutno uprte v Ohio, ki je pravilno "napovedal" ameriškega predsednika vse od leta 1964. Noben republikanski kandidat ni osvojil Bele hiše, če ni zmagal v Ohiu, je poročal CNN. V Ohiu, ki prinaša 18 elektorskih glasov, je po polovici preštetih glasov v vodstvu Biden. V Floridi se Biden in Trump nenehno izmenjujeta v vodstvu. Trump Florido za zmago nujno potrebuje, Biden lahko zmaga brez nje, ocenjujejo strokovnjaki. "Če Florido dobi Biden, je igra končana," je po poročanju BBC dejal Trumpov svetovalec.

Biden po delnem štetju glasov vodi v zveznih državah Severna Karolina, Ohio, New Hampshire, Pennsylvania in Teksas, Trump pa v Floridi, Michiganu, Georgiji in Virginiji.

EPA

V Pensilvaniji se lahko čaka na uradne rezultate najmanj do konca tedna, saj se upoštevajo tudi glasovnice po pošti, ki pridejo na volišča do petka, če so bile oddane do dneva volitev. Ameriške televizije trdijo, da bodo tokrat zelo previdne pri projekcijah zmagovalcev na podlagi delno preštetih glasovnic. Televizije ABC, NBC, CBS in CNN za svoje vzporedne ankete sodelujejo s podjetjem Edison Research, televizija Fox News in tiskovna agencija AP pa z univerzo Chicago. Fox in AP sta se ločila od drugih po letu 2016, ker so vzporedne ankete zajemale preveč mladih in izobraženih volivcev, zato niso pravilno napovedale rezultata.

Kdo bo novi predsednik ZDA, republikanec Donald Trump ali demokrat Joe Biden, morda še ne bo znano danes, saj bo treba prešteti še vse glasovnice, oddane po pošti, ki so lahko odločilne v primeru tesnega izida. "Volivci bodo morali letos čakati na rezultate volitev," je tako sporočil minister za domovinsko varnost Chad Wolf ter pozval k potrpežljivosti. Na predsedniških volitvah bo zmagal tisti kandidat, ki bo prejel vsaj 270 od skupno 538 elektorskih glasov, ki so na voljo po zveznih državah. Če bo izid tesen, utegne preštevanje trajati več dni ali celo tednov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta