Ukrajina je iz obupa razvila novo metodo vojskovanja, lahko s tem spremeni tok vojne?

M.R.
12.03.2024 09:45

Navkljub neverjetnim izgubam v dveh letih vojne ima Rusija še vedno več tankov, številčnejšo artilerijo in več vojakov od Ukrajine. Nima pa več dronov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak, ki operira z dronom FPV (dron s prvoosebnim pogledom).
Profimedia

Analiza zabeleženih napadov z eksplozivnimi FPV-droni razkriva, da Ukrajinci mesečno izvedejo tristo takih napadov več kot Rusi, poroča Forbes. 

Od avgusta so ukrajinske enote na ruske sile odvrgle najmanj 8274 FPV-dronov, Rusi pa so jih odvrgli najmanj 6059. Verjetno pa je teh napadov še precej več, a niso zabeleženi. V vsakem primeru to pojasnjuje, na kakšen način je ukrajinskim silam uspelo ustaviti rusko zimsko ofenzivo zahodno od porušene Avdijivke na vzhodu države.

Rusi so z vodenimi bombami napadali številčno šibkejšo ukrajinsko garnizijo v Avdijivki, potem pa nad njo poslali pehoto, s čimer so ukrajinsko 110. mehanizirano brigado prisilili v umik proti zahodu, kjer so jo zaščitile tri ukrajinske brigade. 

Ukrajinski vojak z opazovalnim dronom furija.
REUTERS

Ukrajinci so se odrekli prvim vasem, od Avdijivke oddaljenim nekaj kilometrov, svojo obrambo pa postavili na drugi liniji v vaseh Berdički, Orlivka in Tonen'ke. Na primernem terenu so se obrnili in krenili v boj s tanki, topništvom, minometi in droni. Veliko količino dronov. "Število dronov, s katerimi ukrajinske oborožene sile razpolagajo v sektorju Avdijivke, je nad vsemi pričakovanji," je zapisal neki ruski vojaški bloger. Ocenil je, da ima ukrajinska vojska na tem območju toliko dronov, kolikor ima Rusija vojakov. Če bi to držalo, bi lahko govorili o več deset tisoč FPV-dronih. 

Vojna dronov

Ukrajina je s pomočjo vse večje mreže manjših delavnic povečala število teh dronov. Tako naj bi vojska dobila najmanj 50 tisoč FPV-dronov mesečno. Stanejo vsega nekaj sto dolarjev za kos. Kijev namerava letos v boj poslati milijon dronov. Ruski propagandni aparat sicer trdi, da ruska industrija proizvaja še več dronov. Navrgli so neverjetne številke: 100 pa vse do 300 tisoč FPV-dronov mesečno. Vprašanje pa je, ali je temu mogoče verjeti. 

Del težav ruskim silam predstavlja nezanesljivost dronov. Številni naj bi bili slabše izdelave in zato manj zanesljivi. Neki ruski vojni poročevalec je poudaril, da najboljše ruske vojaške FPV-drone, kot sta modela Piranha in Ghoul, izdelujejo zanesenjaki z zasebnim denarjem. Verjetno je, da je bil s takšnim dronom zadet tudi prvi ameriški tank M1 abrams na bojišču v Ukrajini. 

Ruska vojaka "Kolovrat" in "Rasvet", ki naj bi bila z dronom uničila prvi ameriški tank M1 abrams na ukrajinskem bojišču.
Profimedia

Droni, za katere plačuje ruska vlada, izdelujejo pa jih različni pogodbeniki, so "slabše kakovosti", so izjemno ranljivi na ukrajinsko radijsko motenje signala, je sporočil ruski poročevalec in krivdo za tako stanje pripisal "nepotizmu in lobiranju"

V resnici niti ni pomembno, ali Rusija proizvede več dronov kot Ukrajina, če so ti droni nefunkcionalni. Čeprav ukrajinski droni z maso, nižjo od enega kilograma, in z dometom, nekaj večjim od treh kilometrov, ne morejo v popolnosti zamenjati mogočne artilerije z dometom 24 kilometrov, so učinkovita začasna izbira v času, ko so zaloge granat nizke.

Češka je sicer uspela izpogajati nabavo milijon kosov granat za Ukrajino, prvi paket pa naj bi bil že na poti. Če bodo republikanci v ameriškem kongresu popustili in potrdili zahtevano pomoč za Ukrajino, pa bi lahko ta dobila še dodatni milijon izstrelkov.

Za ukrajinske sile je lahko vzpodbudno to, da bi lahko topništvo predstavljalo dodatek, Ukrajinci pa so ob pomanjkanju granat okrepili proizvodnjo dronov in dobili trajno prednost, kar se tiče brezpilotnikov. Ko pomanjkanja granat ne bo več, bo v ukrajinskih delavnicah vsak mesec še vedno izdelanih na tisoče zanesljivih dronov. Na ta način bi lahko ta začasna opcija postala velika prednost na bojišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta