Ukrajinski mediji so prvič ignorirali sestanek o dobavi orožja: Novice za njih niso dobre

M.R.
20.09.2023 11:43

Ukrajinski mediji so zelo malo ali pa popolnoma nič včeraj poročali o sestanku Obrambne kontaktne skupine za Ukrajino, ki je bolj znan po tem, kje poteka - v vojaški bazi Ramstein v Nemčiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in ukrajinski obrambni miniser Rustem Umerov na sestanku v Ramsteinu.
Reuters

Razlog je dejstvo, da tudi tokrat Ukrajina ne bo dobila tako željenih ameriških balističnih raket MGM-140 (ATACMS) niti nemških manevrirnih raket Taurus. Nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa ni bilo na sestanku, saj se je okužil s koronavirusom. 

Ukrajinci se sicer potiho nadejajo, da bo Bela hiša odločitev o dobavi raket ATACMS Ukrajini najavila med sestankom predsednikov Joea Bidna in Volodimirja Zelenskega. Srečala naj bi se še v tem tednu v Washingtonu. A novice iz ZDA za zdaj tega ne nakazujejo. Ravno nasprotno. 

Pentagon namreč nasprotuje izročitvi balističnih raket, vse dokler ne bo začeta serijska proizvodnja novejših raket Precision Strike Missile (PrSM). 

To pa za Kijev ni dobra novica, saj bodo prve serijske primerke teh raket ameriški vojski izročili šele sredi leta 2024. Zato mora Zelenski Bidna prepričati, da so rakete ATACMS nujne za ukrajinsko zmago in da morajo pohiteti z dobavo raket, preden bo ameriška vojska dobila PrSM.

15. sestanek v Ramsteinu je bil prvi za novega ukrajinskega obrambnega ministra Rustema Umerova. Poslušati je moral ameriškega kolega Lloyda Austina, ki je še posebej pohvalil njegovega predhodnika Olekseja Reznikova. Ukrajinski mediji naj bi ta del popolnoma ignorirali. 

Rustem Umerov je pred kratkim zamenjal vseh šest pomočnikov na ministrstvu, ki so delali v kabinetu njegovega predhodnika Olekseja Reznikova.
EPA

Odhaja Milley

Ta sestanek je bil zadnja zadolžitev za načelnika generalštaba ameriške vojske generala Marka Milleyja. Ukrajinci so ga pogosto obtoževali, da zavira dobavo ameriškega orožja Ukrajini. Pogosto je namreč pogojeval dobavo s tem, da morajo biti ukrajinske sile sposobne uporabljati to orožje. Milley je tudi dejal, da je bila dobava orožja ukrajinski vojski odvisna tudi od ocen ameriške strani glede tega, kaj Ukrajina v določenem trenutku najbolj potrebuje.

Pentagon pričakuje ruske zimske napade 

Austin pa je včeraj napovedal, da bo Ukrajina v kratkem dobila prve ameriške tanke Abrams. Najavil je tudi nove dobave raketnih in artilierijskih ter protizračnih sistemov. Hkrati je ameriški obrambni minister vse članice Obrambne kontaktne skupine pozval, naj še enkrat razmislijo o tem, katere vse sisteme protizračne obrambe bi lahko dobavile v čim krajšem času.

Pentagon namreč očitno pričakuje ponovitev množičnih zimskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta