V 87. letu umrl Silvio Berlusconi, ki je bil povezan tudi s televizijo Koper-Capodistria

A.L., B.P., STA
12.06.2023 10:47

Prvič je na premierski položaj prišel leta 1994 in do leta 2011 bil trikrat premier. Kako je bil povezan s koprsko televizijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Umrl je Silvio Berlusconi, nekdanji italijanski premier, poroča britanski BBC. Umrl je v bolnišnici San Raffaele v Milanu, ob njem je bil del družine - hčerke Marina, Eleonora in Barbara, sin Pier Silvio Berlusconi ter brat Paolo Berlusconi. Aprila so ga zdravili zaradi okužbe pljuč, povezane s prej nerazkritim primerom kronične levkemije.

V zadnji letih je bil Berlusconi večkrat v bolnišnici. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta kasneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 2021 je bil večkrat hospitaliziran, tako zaradi težav s srcem kot zaradi covida-19 in zapletov po njem.

Za milijarderjem, ki je vodil desnosredinsko stranko Naprej Italija od njene ustanovitve leta 1994, sta dve desetletji prevlade v italijanski politiki, ko je doživljal vzpone in padce. Na politični sceni je vztrajal kljub starosti in težavam z zdravjem ter številnim aferam ter okoli 30 sodnim procesom.

Reuters

V politiko je vstopil po zmagi na volitvah leta 1994 in hitro postal eden najbolj priljubljenih politikov. Premierski položaj je zasedel trikrat, na čelu vlade pa je bil skupno devet let. Je tudi edini italijanski premier po drugi svetovni vojni, ki mu je uspelo na položaju ostati celoten petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006. Premier je bil tudi leta 1994 ter med letoma 2008 in 2011. Bila je tudi poslanec in senator v italijanskem parlamentu ter evropski poslanec.

Kot premier v Sloveniji ni bil na dvostranskem obisku, januarja 2004 pa se je na Brdu pri Kranju udeležil srečanja premierjev štirilaterale iz Italije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije, ko je bil slovenski premier Anton Rop. Se pa je s slovenskimi visokimi predstavniki srečeval med njihovimi obiski v Rimu.

Berlusconi se je rodil 29. septembra 1936 v Milanu.

Leta 1986 je postal lastnik nogometnega kluba Milan. Pripeljal je trenerja Arriga Sacchija in tri uspešne nizozemske nogometaše: Maca Van Bastna, Ruuda Gullita in Franka Rijkaarda. Milanski klub je z njim 20 let uspešno nastopal na domači in evropski sceni.

Reuters

Oče petih otrok iz dveh zakonov in večkratni dedek je leta 2020 našel novo sopotnico, Marto Fascina, 53 let mlajšo nekdanjo manekenko in poslanko njegove stranke Naprej Italija.

Berlusconi in koprska televizija

"Zgodba o rastočem televizijskem imperiju Silvia Berlusconija v osemdesetih letih prejšnjega stoletja seže tudi v Slovenijo in je tesno povezana z regionalno televizijo Koper-Capodistria. Lahko rečemo, da je bila koprska TV takrat odskočna deska, da so Berlusconijeve televizije lahko oddajale v živo na ozemlju Italije. Pomembno vlogo je imela pri tem družba Ponteco, ki je bila v lasti zamejskih Slovencev. Te in podobne zanimivosti lahko preberemo v knjigi Zadnji rimski cesar-Razpad italijanskega povojnega strankarskega sistema in politični vzpon Silvia Berlusconija, ki jo je napisala Mojca Širok, sicer dopisnica RTV Slovenija," lahko preberemo na spletni strani Primorskega dnevnika

"Silvio Berlusconi je dejansko začel svojo medijsko pot v Kopru, točneje na RTV Koper – Capodistria. Italijanski premier je tržil program v Italiji in soustvarjal kvaliteten športni program. Veliko gledanost so imele predvsem nogometne in košarkaške tekme," pa lahko preberemo na portalu Regional Obala

Reuters

Idejni oče koprske televizije Dušan Fortič je za omenjeno spletno stran leta 2012 tudi opisal, kako je pravzaprav prišlo do sodelovanja z bivšim italijanskim premierjem. "Fininvest je zagotavljal neprimerno boljše finančne pogoje kot Rai, s katero smo tudi sodelovali. Berlusconi ni bil nikoli v Kopru, temveč je po mene poslal svoje reaktivno letalo na Ronki. Bil sem v njegovem dvorcu Arcore na kosilu, kjer sva se zmenila za sodelovanje. Zanj je bila zaradi mednarodnih prenosov zanimiva predvsem Evrovizija. Z reklamno dejavnostjo nam je tako omogočil velik preboj. V nekaj letih nam je omogočil dosežek 40 milijard lir, kar je bilo takrat za nas zlata jama. Takrat se še ni ukvarjal s politiko in name ni naredil nekega posebnega vtisa. Sam ga takrat nisem videl kot nekega govornika, temveč predvsem kot gostitelja na kosilu, na katerem pa ni bilo njegove tedanje soproge Veronice Lario, ki je bila tedaj ravno noseča.V tistem času se je ravno poročil in prav tako še ni bilo govora o kasneje razvpitih 'bunga-bunga zabavah'. Veronico je Berlusconi videl  na gledališki predstavi in rekel, da bo njegova žena, kar je tudi uresničil. No, takrat sem imel priložnost in sem si ogledal dvorec in park. Lahko rečem, da je vse ogromno!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta