V BiH pogreb in protest: Pokopali so žrtev, ki jo je ubil partner, dejanje pa prenašal po spletu

STA, M.R.
14.08.2023 19:57

V mestu Gradačac na severu Bosne in Hercegovine so danes pokopali žensko, ki jo je v petek umoril nekdanji soprog, nato pa ubil še dva človeka ter dva ranil in na koncu sodil še sebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na pogrebu 38-letne ženske, katere umor je njen nekdanji soprog prenašal preko družbenega omrežja Instagram, se je zbralo več sto ljudi.

Številni med njimi so se zatem udeležili tudi mirnega shoda v Gradačcu proti nasilju v družini. "Stop vsem oblikam nasilja," je med drugim pisalo na enem od transparentov na shodu.

Podobne demonstracije so danes potekale tudi v Sarajevu, Zenici, Mostarju, Tuzli, Goraždu in nekaterih drugih mestih v BiH.

Na protestu v Sarajevu je tamkajšnja županja Benjamina Karić predstavila 16 zahtev v zvezi z nasiljem, večinoma nad ženskami. Med drugim je pozvala, naj čim prej ugotovijo, ali je policija soodgovorna za zločin v Gradačcu, ker kljub prejšnjim prijavam nasilja ni ukrepala. Pozvala je tudi k opredelitvi femicida kot kaznivega dejanja ter povečanju kapacitet varnih hiš za žrtve nasilja, poroča portal N1.

Moška, očeta in sina, ki ju je moški prav tako ubil v petek, bodo pokopali v torek. Vlade obeh entitet, Federacije BiH in Republike Srbske, pa sta za sredo na svojem ozemlju razglasili dan žalovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta