V Evropi divja vročinski val, ljudje umirajo, na Portugalskem so namerili 47 stopinj Celzija

N.S.
16.07.2022 18:56

Glede na danes objavljene podatke, je zaradi vročinskega vala, ki je zajel Iberski polotok umrlo že več sto ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vremenske razmere na Iberskem polotoku so nevzdržne. 
EPA

Španski mediji poročajo, da je v Španiji od 10. julija zaradi ekstremno visokih temperatur umrlo že vsaj 360 ljudi. Samo v petek, ko so se temperature v nekaterih delih Španije povzpele do 45 stopinj Celzija, naj bi v državi umrlo 123 ljudi. Nič bolje ni na Portugalskem, kjer je v teh dneh prav tako nadpovprečno število smrtnih žrtev, porast pa pripisujejo ravno visokim temperaturam. V večini primerov so žrtve starejši ljudje s kroničnimi boleznimi. La Vanguardia piše, da se je v petek v Španiji nenadoma zgrudil 60-letni čistilec ulic. Preden je v bolnišnici umrl, je imel telesno temperaturo kar 41,6 stopinj Celzija. Oblasti na Iberskem polotoku zato ljudem svetujejo, da naj pijejo veliko vode in se izogibajo fizičnim aktivnostim. Nekoliko olajšanja bo v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature spustile pod 40 stopinj Celzija.

Vročina in dolgotrajna suša sta povzročili tudi številne katastrofalne požareVročina in dolgotrajna suša sta povzročili tudi številne katastrofalne požare. Portugalska civilna zaščita je ocenila, da so požari letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč, kar je večja površina, kot so jo požari prizadeli v celotnem letu 2021. Zaradi obsežnega požara v španskem kraju Mijas v bližini obale Costa del Sol so morali preventivno evakuirati več kot 3000 ljudi. Reševalne službe se borijo tudi s požari v bližini nacionalnega parka Monfrague v Extremaduri, ki je pomemben habitat redkih ptic, ter severneje v Kastilji in Leonu ter Galiciji.

Vročina in dolgotrajna suša sta povzročili tudi številne katastrofalne požare.
EPA

Najvišja julijska temeratura v zgodovini

Meteorologi znanega spletnega portala AccuWeather so opozorili, da gre za enega najmočnejših vročinskih valov v zahodni Evropi v več kot 200 letih. Opozarjajo celo, da bi lahko se lahko to smrtonosno vreme razširilo na celotno celino. V mestu Pinhao na Portugalskem se je v četrtek živo srebro dvignilo do kar 47 stopinj Celzija, kar je najvišja julijska temperatura v zgodovini meritev na Portugalskem. "Skrbi me, da bi lahko ta val bil precej dolgotrajen in bi trajal 20 ali več dni," je dejal meteorolog Tyler Roys, ki pravi, da bi vročina lahko zajela tudi naše konce, Madžarsko, vzhodno Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo, južno Romunijo ter severno Bolgarijo. Vročinski val, ki trenutno vztraja nad jugom Evrope se bo v prihodnjih dneh širil tudi proti severu. Britanske oblasti so denimo izdale redko rdeče vremensko opozorilo, saj bi lahko v ponedeljek in torek na jugu in v osrednji Angliji temperature dosegle kar 40 stopinj Celzija.

Po besedah Roysa bi lahko ta vročinski val dosegel razsežnosti tistega iz leta 2003, ko je zaradi vročine umrlo več kot 30.000 ljudi. Dodal je, da bi to lahko bil celo eden najhujših vročinskih valov v Evropi po letu 1757.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta