V Franciji po 16 letih na begu aretirali domnevnega italijanskega mafijca

D.Ži
03.02.2023 10:10

Italija in Francija sta Greca aretirali ob podpori Interpolovega projekta Sodelovanje proti Ndrangheti, ki omogoča policijsko sodelovanje med 195 državami članicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V Franciji so v četrtek prijeli obsojenega italijanskega morilca, ki naj bi bil član italijanske mafijske združbe 'Ndrangheta, je sporočil Interpol. 63-letnega Edgarda Greca so aretirali po 16 letih na begu v mestu Saint-Etienne, kjer je po navedbah francoskega tožilstva nekoč pod vzdevkom vodil restavracijo.

V Italiji Greca iščejo zaradi prestajanja dosmrtne kazni za umor Stefana in Giuseppeja Bartolomea, ki so ju do smrti pretepli z železnimi palicami v skladišču rib. Obtožen je tudi poskusa umora Emiliana Mosciara v okviru mafijskega obračuna med tolpama Pino Sena in Perna Pranno, ki je zaznamoval začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja.

V Saint-Etiennu je Greco junija 2021 postal lastnik italijanske restavracije Caffe Rossini Ristorante, ki jo je pod lažnim imenom vodil do novembra 2021, je sporočilo francosko tožilstvo. Glede na dokumente, v katere je dobila vpogled AFP, je uporabljal ime Paolo Dimitrio, pod katerim je delal tudi v nekaterih drugih italijanskih restavracijah v mestu, med drugim v piceriji.

Profimedia

Aretirali so ga v četrtek zgodaj zjutraj, nato so ga privedli pred preiskovalnega sodnika v Lyonu, ki ga je uradno obvestil o italijanskem nalogu za prijetje. Zatem so ga odpeljali v pripor.

Italija in Francija sta Greca aretirali ob podpori Interpolovega projekta Sodelovanje proti Ndrangheti, ki omogoča policijsko sodelovanje med 195 državami članicami. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je dejal, da aretacija dokazuje zavezanost Italije boju proti vsem oblikam organiziranega kriminala in iskanju nevarnih prebežnikov.

Kalabrijska 'Ndrangheta velja za najobsežnejšo in najmočnejšo italijansko mafijsko združbo, ki deluje po vsem svetu in je tesno povezana s trgovino s kokainom, ki iz Južne Amerike prihaja v Evropo.

Greca so prijeli teden dni po tem, ko je italijanska policija sporočila, da je razbila mafijsko združbo 'Ndrangheta, ki je obvladovala veliko območje južne Kalabrije, in zasegla premoženje v vrednosti več kot 250 milijonov evrov. Pred nekaj več kot dvema tednoma pa so aretirali enega najbolj zloglasnih šefov sicilijanske mafije Cosa Nostra, Mattea Messino Denara, ki je bil na begu 30 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta