V misiji urjenja EU doslej sodelovalo 1100 ukrajinskih vojakov

STA, M.D.
03.12.2022 14:10

Zunanji ministri članic EU so misijo urjenja uradno zagnali 14. novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josep Borrel je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu aprila obljubil, da bo EU organizirala usposabljanje ukrajinskih vojakov.
EPA

Evropska unija je v okviru misije urjenja ukrajinskih vojakov doslej urila 1100 vojakov, je v petek med obiskom centra za usposabljanje v Brzegu na Poljskem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dejal je, da s to misijo Evropa dokazuje Ukrajini, da jo bo podpirala, medtem ko se brani pred Rusijo.

Novinarjem je tudi povedal, da je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že aprila obljubil, da bo EU organizirala usposabljanje ukrajinskih vojakov. Dodal je, da bo misija evropske davkoplačevalce stala 100 milijonov evrov in da bodo v njej sodelovali tudi britanski in kanadski inštruktorji.

Zunanji ministri članic EU so misijo urjenja uradno zagnali 14. novembra. V okviru misije, ki so jo ministri potrdili sredi oktobra in bo predvidoma trajala dve leti, nameravajo izuriti do 15.000 ukrajinskih vojakov. Urjenje poteka v več državah članicah.

Na Poljsko je sicer Borrell prišel v četrtek, ko se je v Lodžu udeležil ministrskega srečanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta