V Nemčiji si želijo čim prej zagnati aplikacijo za sledenje, v​ Avstraliji kljub varnostnim pomislekom to že storili

STA, M.D.
26.04.2020 16:40

V Nemčiji si želijo čim prej zagnati aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. Obenem pa si želijo, da bi delovala ob močni podpori javnosti in civilne družbe. Zato naj bi si nemška vlada sedaj tudi premislila in v skladu s pozivi javnosti podprla decentralizirano programsko opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nemški minister za zdravje Jens Spahn in vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun sta v skupni izjavi sporočila, da vlada sedaj podpira arhitekturo decentralizirane programske opreme, ki bi dopuščala, da se podatki uporabnikov shranjujejo na lastnih napravah, ne na osrednjem strežniku.
"Naš cilj je, da bo aplikacija za sledenje kmalu pripravljena z močno podporo javnosti in civilne družbe," sta zapisala Spahn in Braun v izjavi.
Aplikacija bi delovala preko sistema bluetooth, ki bi zaznal druge naprave. Uporabnik pa bi preko aplikacije prejel opozorilo, če je bil v stiku z okuženo osebo.
Berlin je doslej podpiral evropski sistem PEPP-PT, ki ga razvija okoli 130 evropskih znanstvenikov, med njimi strokovnjaki z inštituta Fraunhofer in Robert Koch. Predlagana tehnološka rešitev pa je naletela na buren odziv javnosti, saj predvideva shranjevanje podatkov centralizirano na osrednjem strežniku.
Kritiki so opozarjali, da bi centralizirano zbiranje podatkov lahko vodilo v masovni nadzor ljudi. V odprtem pismu je ta teden okoli 300 akademikov pozvalo vlade, naj se ognejo centraliziranemu sistemu, saj da bi ta spodkopaval zaupanje ljudi. Naproti PEPP-PT razvija ekipa okoli evropskega projekta DP-3T decentraliziran sistem. Slednji sistem podpirata tudi tehnološka giganta Google in Apple, ki nameravata ta teden razvijalcem med drugim omogočiti lažji dostop do bluetootha, kar pa bo olajšalo razvoj aplikacij za sledenje.
Tako centraliziran kot decentraliziran sistem sicer potrebujeta osrednji strežnik, razlika pa je v tem, kateri podatki se shranjujejo na osrednjem strežniku. Pri centraliziranem sistemu, ki ga zagovarja PEPP-PT, bi se seznam rizičnih kontaktov naložil na osrednji strežnik ob pozitivnem rezultatu uporabnika aplikacije. Pri decentraliziranem, ki ga razvija DP-3T in podpira med drugim Švica, pa bi se predvideno naložilo le informacije o okuženemu, ne pa tudi rizičnih kontaktih.
Ker naj bi nadzor nad temi strežniki predvidoma imeli nacionalni inštituti za javno zdravje se poraja skrb, da bi pridobljene podatke lahko izkoristili ter da bi se tako lažje identificirali okužene in njihove stike. Veliko je sicer odvisno tudi od tega, katere vse informacije bi se naložilo na osrednji strežnik, piše portal Corona Tracing, ki se je osredotočil na sledenje razvoju teh aplikacij.
Ključnega pomena pri teh aplikacijah pa je zaupanje uporabnikov, ki ga bodo aplikacije dobile, če bodo zagotavljale transparentnost, varovanje podatkov in učinkovitost. Če uporabniki aplikaciji ne bodo zaupali, je tudi ne bodo uporabljali.

V Avstraliji kljub varnostnim pomislekom zagnali aplikacijo za sledenje
Avstralija je danes kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov zagnala aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. Minister za zdravje Greg Hunt je danes zagotovil, da je aplikacija varna in da nihče nima dostopa do osebnih podatkov, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
Aplikacija Covidsafe bi delovala preko sistema bluetooth, ki bi zaznal druge naprave. Uporabnik pa bi preko aplikacije prejel opozorilo, če je bil v stiku z okuženo osebo. Šifrirane podatke, ki se shranjujejo centralizirano na osrednjem strežniku v Avstralijo, se nato pošlje zdravstvenim oblastem.
Strokovnjaki za varovanje podatkov so opozorili, da bi lahko oblasti oblikovale podroben socialni graf oseb, ki so bile v stiku z okuženim. Aplikacijo si posameznik naloži prostovoljno, za uporabo pa mora vnesti svojo telefonsko številko, ime, okvirno starost in poštno številko. Oblasti trdijo, da aplikacija ne sledi lokaciji in da se vse zbrane podatke zbriše po 21 dneh.
Hunt je danes zagotovil, da je aplikacija varna za uporabo, saj je dostop do takšnih podatkov prepovedan z zakonom. Bo pa aplikacija pomagala pri zgodnjem obveščanju in iskanju ljudi, ki so bili v stiku z okuženo osebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Avstralska vlada je aplikacijo razvila v sodelovanju s predstavniki zdravstva in je osnovana na programski opremi singapurske aplikacije Tracetogether.
Avstralski prvi svetovalec za zdravje Brendan Murphy je pojasnil, da bo aplikacija omogočila hitrejše iskanje stikov okuženih, kar je nujno za lažjo zajezitev širjenja koronavirusa. "Ima le en namen, da se lažje izsledi stike, če je nekdo pozitiven, to je vse, kar je njen namen in vse, za kar se jo bo uporabljalo," je povedal.
Aplikacijo podpirajo tako v politiki, kot v zdravstvu in gospodarstvu, saj bo omogočila hitrejšo rahljanje ukrepov.
V Avstraliji so sicer potrdili 6711 primerov okužb, 117 v zadnjem tednu. Umrlo pa je 83 ljudi. Testirali so več kot pol milijona ljudi, s čimer se Avstralija uvršča v vrh držav po številu testiranj na prebivalca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta