Več deset smrtnih žrtev izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe

STA, A.L.
27.05.2024 07:31

Oblasti v Gazi danes poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo.
Reuters

Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe palestinskih oblasti v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 40 ljudi, večina žensk in otrok, najmanj 65 pa je ranjenih, je sporočila civilna zaščita v enklavi.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so javili in dodali, da se seznanjeni s poročilom o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo.

Palestinske oblasti na Zahodnem bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi. Napad so kot namerno bombardiranje razseljenih in kršitev mednarodnega humanitarnega prava obsodili tudi v Kairu.

Tamkajšnje zunanje ministrstvo je Izrael pozvalo k izvajanju ukrepov, ki mu jih je minuli teden naložilo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ), vključno s takojšnjo prekinitvijo vojaških operacij v Rafi. Na napad sta se kritično odzvala tudi Jordanija, ki je Izrael obtožila, da nenehno izvaja vojne zločine, in Kuvajt.

Iz Dohe so medtem sporočili, da bi izraelski napad lahko predstavljal oviro v pogajanjih o prekinitvi ognja, v katerih poleg Katarja posreduje tudi Egipt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta