Velika zmaga Vučićevih naprednjakov

Boris Jaušovec
18.12.2023 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volilno slavje srbskega predsednika Aleksandra Vučića z njegovimi naprednjaki 
Zorana Jevtic

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je po zadnjih delnih rezultatih, ki jih je danes objavila volilna komisija, zmagala vladajoča Srbska napredna stranka s 46,9 odstotka glasov, piše slovenska tiskovna agencija STA. SNS, ki jo je do nedavnega vodil predsednik Aleksander Vučić, bo glede na dosedanje izide imela 128 ali celo 129 poslanskih sedežev, s tem pa absolutno parlamentarno večino, saj je v skupščini 250 mest. Državna volilna komisija je izide objavila na podlagi preštetih glasov s 7816 volilnih mest od skupno 8273. Parlamentarnih volitev se je v Srbiji udeležilo 57,65 odstotka volilnih upravičencev.

Vodilna opozicijska koalicija Srbija proti nasilju je osvojila 23,31 odstotka glasov. Ta proevropska koalicija se je oblikovala po majskih masakrih v beograjski osnovni šoli, ko je komaj trinajstletni učenec postrelil osem sošolk, enega sošolca in šolskega vratarja, ter v treh vaseh v okolici Mladenovca, ko je bilo ubitih devet mladih ljudi. Lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, je prejela 6,6 odstotka glasov. Dačić menda zavoljo poraza razmišlja, da bi se po letu 2006 poslovil od vodenja stranke. Triodstotni parlamentarni prag bosta verjetno prestopili tudi lista stranke Nada, ki se zavzema za obnovo kraljevine, s 5,01 odstotka glasov, in lista Mi - glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, s 4,67 odstotka glasov.

Nestorović velja za eno od večjih presenečenj teh volitev, vendar zatrjuje, da ne bo šel v koalicijo z nobeno stranko. V parlament bo, tako je videti, prišlo tudi pet manjšinskih list. Bile so tudi pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v 60 mestih in občinah, med drugim v Beogradu. V srbski prestolnici se zmaga prav tako obeta vladajoči SNS z 38,9 odstotka, sledi Srbija proti nasilju s 34,6-odstotno podporo.

Beograjski politolog dr. Dušan Spasojević pravi, da je na veliko zmago Vučićevih naprednjakov vplivalo več faktorjev. Vučić, ki sicer ni bil uradni kandidat, vendar je praktično vodil kampanjo svoje vladajoče stranke, je torej "zmagal, ker je predvsem ruralni del Srbije prepričal, da je njegova bivša stranka najboljša izbira, saj da je garant stabilnosti. Vučićevi so med kampanjo ljudi prepričevali tudi s tako imenovanim helikopterskim denarjem za upokojence, za različne skupine mladih, predvsem pa s humanitarno pomočjo revnejšimi prebivalcem, ki so verjetno revni prav zavoljo njegovega režima, ki Srbiji vlada že od leta 2014. Vučićevi so glasove dobili tudi na rovaš svojih dosedanjih manjših partnerjev v vladi Dačićevih socialistov, ki so jih napadali že med kampanjo. Na koncu so jim pobrali skoraj polovico glasov. To pa ne pomeni, da SNS poleg manjšinskih strank ne bo v vlado v zahvalo spet vzela prav socialistov. Še dva razloga sta: omejen domet neodvisnih medijev in goljufije na voliščih, katerih obseg je ta hip še nemogoče zanesljivo ugotoviti." Spasojević pravi, da so ankete sicer nakazovale trend, ki se je potrdil na volitvah. Edini dramatični preobrat se je zgodil le skrajnim desničarjem Dveri in Zavetniki, ki niso več prišli v parlament. "Glasove jim je prevzel predvsem kontroverzni Nestorović, ki se je v kampanji tudi predstavljal za antielitističnega, protisistemskega populista, pri čemer se je gladko lagal, da ni del vladajočega establišmenta." Kajti prav on je bil v vladni skupini za boj proti pandemiji, doda Spasojević, in so si ga vsi zapomnili po izjavi, da je "covid-19 najbolj smešen virus v zgodovini človeštva".

Volitve v Srbiji so zaznamovale drastične zlorabe pravic volivcev, zakonov in institucij, so včeraj sporočili iz opazovalne misije Centra za raziskave, transparentnost in odgovornost (Crta). Nepravilnosti, ki so neposredno ogrozile volilni izid, so ugotovili na petih odstotkih volišč za parlamentarne volitve in na devetih odstotkih volišč za volitve v beograjsko skupščino. Kršena je bila tajnost glasovanja, opazili so večje število vnaprej izpolnjenih glasovnic, tako imenovani bolgarski vlak, ko vam pred voliščem dajo izpolnjeno glasovnico, z volišča pa jim prinesete prazno. V prestolnici naj bi se do konca nedelje potrojilo število primerov, kjer se je v izvod iz volilnega imenika namesto volivca podpisal nekdo drug. Opazili so tudi organizirano dovažanje volivcev, še navaja poročilo Crte. Predvsem v Beograd naj bi pripeljali volivce iz Republike srbske v Bosni in Hercegovini, volivce iz drugih krajev Srbije pa so prevažali na volišča drugod po Srbiji. Pristojne institucije, kot opozarja Crta, kršitev zakonodaje niso kaznovale, nanje se sploh niso odzvale.

Predstavniki vodilne opozicijske liste Srbija proti nasilju so zavoljo teh volilnih prevar že zahtevali razveljavitev volitev v Beogradu in za nocoj pozvali k protestom pred mestno skupščino in sedežem državne volilne komisije. Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. V beograjski skupščini je SNS tedaj tako kot sedaj osvojila 48 sedežev od 110.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta