(VIDEO) 20 let plutja brez dodatnega goriva: V Split prispela ena največjih vojaških ladij na svetu

A.L.
03.11.2022 12:38

Gre za 333 metrov dolgo ladjo s 100.000 tonami izpodriva. Pluje lahko s hitrostjo več kot 30 vozlov oziroma 60 kilometrov na uro, poganjata pa jo dva jedrska reaktorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Image: 733501085, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

V Split je danes okoli 8. ure zjutraj priplula ameriška letalonosilka George H. W. Bush (CVN-77) na jedrski pogon. Gre za najmlajšo letalonosilko razreda Nimitz in hkrati eno največjih vojaških ladij na svetu. Na njej je prostora za 3532 članov posadke, nosi lahko 90 letal in helikopterjev, pišejo hrvaški mediji.

Gre za 333 metrov dolgo ladjo s 100.000 tonami izpodriva. Pluje lahko s hitrostjo več kot 30 vozlov oziroma 60 kilometrov na uro, poganjata pa jo dva jedrska reaktorja. Več kot 20 let lahko pluje brez dotakanja goriva. Zgrajena je bila leta 2009, cena gradnje pa je bila 6,2 milijarde ameriških dolarjev.

Prihodov tovrstnih ladij so v Splitu veseli predvsem turistični delavci, februarja, ko se je tam zasidrala letalonosilka USS Harry S. Truman, je tja prišlo več tisoč mornarjev in drugega osebja. Skupaj so ustvarili več prihodov in nočitev kot lani v celotni prvi polovici februarja, nekaterim gostincem je v enem dnevu v blagajno kapnil celotni mesečni promet, pa piše portal 24ur. 

Sicer pa je bila ladja prejšnji mesec na čelu vojaške vaje Neptune Strike 2022, ki se je do 28. oktobra odvijala v Sredozemlju. Vaja je vključevala 14 ladij, 80 letal in okoli 6000 vojakov iz 24 držav zavezništva Nato in partnerskih držav, tudi Finske in Švedske. Konec oktobra je hrvaška vlada letalonosilki izdala dovoljenje za prihod v Split.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta