(VIDEO) Boj proti mamilarskim tolpam: V javnosti posnetek ugrabitve pacienta, ki so ga kasneje našli razkosanega

M.R.
02.12.2019 13:21

Mehiška policija je v nedeljo ubila še sedem pripadnikov mamilarske tolpe, s tem je število mrtvih v spopadih med policijo in kriminalci pretekli konec tedna naraslo na 21. Spopadi so sledili napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo mamilarske kartele razglasil za teroristične organizacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice spopadov v mestu Culiacan, ki so izbruhnili med policijo in mamilarsko tolpo, ko so policisti za kratek čas prijeli sina bivšega voditelja mamilarskega kartela Joaquina Guzmana. Ta je zaprt v ZDA.
EPA

Oblasti mehiške zvezne države Coaguila so sporočile, da so lokalne varnostne sile v mestecu blizu meje z ZDA ubile sedem oboroženih pripadnikov kartela, še pred tem pa je 14 ljudi umrlo v obračunih, ko je konvoj oboroženih tovornjakov zapeljal v Villa Union in napadel tamkajšnjo mestno skupščino. 
V streljanju so bili ubiti štirje policisti, šest je bilo ranjenih, na posnetkih obračuna, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, pa je mogoče videti zažgana vozila in prestreljeno fasado mestne skupščine. 
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v odzivu na Trumpovo izjavo dejal, da je njegova administracija usmerjena v boj proti organiziranemu kriminalu in da ne bo dopustil oborožene tuje intervencije v svoji državi. 
"Oboroženi neznanci ne morejo intervenirati na našem ozemlju," je dejal Lopez Obrador, pri tem pa Washingtonu ponudil sodelovanje na področjih preprečitve dotoka denarja mamilarskim kartelom, pranja denarja in pri ustavitvi tihotapljenja orožja iz ZDA v Mehiko. 
Obračun v Villi Union je ob številnih napakah varnostnih sil še dodatno vznemiril mehiško javnost. Kritiki obtožujejo oblasti, da so preveč popustljive do narkokartelov, predsednik pa je stopil v bran vojski v Culiacanu, pri čemer je dejal, da so z izpustitvijo Ovidija Guzmana preprečili nepotrebno prelivanje krvi. "Naši nasprotniki lahko rečejo, da smo pokazali šibkost, a nič ni bolj pomembno od človeškega življenja," pravi Lopez. Mehiške oblasti so namreč za kratek čas prijele sina vodje mehiškega narkokartela in ga zaradi hudih spopadov s člani tolpe pozneje izpustili. 
Odmeval je tudi pokol mormonov ameriško-mehiškega porekla. Tolpe so ubile devet žensk in otrok. Sledil je protestni shod, v katerem so se združili člani opozicije in žalujoči člani družine LeBaron, ki so izgubili najdražje v pokolu. "Nismo proti predsedniku, ampak proti dozdajšnji varnostni politiki," je povedal rojak žrtev Julian LeBaron

Iz bolnišnice odpeljali pacienta na nosilih

V luči novih nemirov v Mehiki je še posebej brutalen incident, ki se je konec prejšnjega meseca zgodil v mestu Guanajuatu, kjer je sedem pripadnikov mamilarske tolpe, po predvidevanjih naj bi šlo za skupino Santa Rosa de Lima Cartel, oboroženih z avtomatskimi puškami planilo v bolnišnico. Tam so ugrabili pacienta na nosilih, vse skupaj pa so posnele nadzorne kamere. 
Britanski tabloid Daily Mail poroča, da so storilci moškega, katerega identiteta ni znana, razkosali, dele njegovega telesa pa so nekaj ur po ugrabitvi našli odvržene ob cesti. Ob truplu je bilo najdeno tudi sporočilo, a policija njegove vsebine ni razkrila. 
{embed_youtube}https://youtu.be/WwDQaxP2sB4{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta