(VIDEO) Iran pred napadom o svoji nameri obvestil Irak, ta naj bi sporočilo prenesel ZDA

M.R.
08.01.2020 08:46

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je dejal, da je nočni napad na vojaški oporišči v Iraku samoobrambno dejanje in da si njegova država ne želi vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kurdski vojaki po napadu v središču Erbila.
EPA

Džavad Zarif je na Twitterju zapisal, da gre za samoobrambno dejanje v skladu z 51. členom ustanovne listine Združenih narodov. Po njegovih besedah sta bili tarči napada oporišči, iz katerih naj bi "izvedli strahopetne napade proti njihovim državljanom in višjim funkcionarjem". "Ne želimo si stopnjevanja napetosti ali vojne, a se bomo branili proti vsaki agresiji".
{twitter}https://twitter.com/JZarif/status/1214736614217469953{/twitter}

Napad naj ne bi terjal žrtev

Irak naj bi pred iranskim napadom dobil ustno opozorilo, da bodo v Iraku napadeni cilji, v katerih so prisotni ameriški vojaki. To obvestilo pa naj bi prenesli tudi predstavnikom ZDA v Iraku. Sicer Irak poroča, da napad ni terjal nobenih žrtev. 
Iranska državna agencija Irna sicer poroča, da so iranske sile z raketami napadle le oporišče Al Asad v provinci Anbar na severozahodu Iraka. Prav to oporišče pa je ameriški predsednik Donald Trump obiskal ob svojem prvem obisku ameriških vojakov v Iraku decembra 2018.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta