(VIDEO) Najhujša noč v zadnjem letu: Bejrut tarča silovitih izraelskih napadov

STA, M.R.
06.10.2024 14:39

Južni del libanonske prestolnice Bejrut je bil v noči na nedeljo po navedbah libanonskih uradnih medijev in reporterjev francoske tiskovne agencije AFP tarča več kot dveurnih silovitih izraelskih napadov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bejrut je tudi danes tarča izraelskih napadov.
Reuters

Po poročanju libanonske tiskovne agencije NNA je izraelska vojska na jugu Bejruta izvedla več kot 30 napadov, med drugim na bencinsko črpalko in skladišče z medicinskimi zalogami. Minula noč naj bi bila tako "najhujša" v zadnjem letu.

Napadi naj bi bili izvedeni v najmanj petih stanovanjskih soseskah v četrti Dahje, ki velja za trdnjavo Hezbolaha.

Dopisniki AFP so poročali o eksplozijah v južnem Bejrutu in na njegovem obrobju, ki so trajale več kot dve uri. Posnetki AFP prikazujejo oblake dima, ki se dvigajo z več krajev na območju napadov.

Izraelska vojska je v izjavi na Telegramu zapisala, da je napadla teroristične cilje, ki pripadajo libanonski proiranski milici Hezbolah na območju Bejruta.

Pred tem je v soboto zvečer pozvala prebivalce, naj zapustijo južna predmestja Bejruta, saj še naprej cilja na položaje Hezbolaha.

Izraelska vojska je v soboto tudi sporočila, da so njene sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar je Izrael v ponedeljek začel kopensko operacijo v južnem Libanonu.

Hezbolah je medtem proti ciljem v Izraelu izstrelil okoli 130 raket, je navedla.

V sobotnih izraelskih napadih v Libanonu je po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje umrlo 23 ljudi, 93 je bilo ranjenih.

Libanonski minister za šolstvo je medtem sporočil, da bodo zaradi "varnostnih tveganj" preložili začetek novega šolskega leta na 4. november.

Britanski zunanji minister David Lammy je v soboto poudaril, da so poročila o izraelskih napadih na zdravstvene ustanove in osebje v Libanonu "globoko zaskrbljujoča". "Vse strani morajo spoštovani mednarodno humanitarno pravo," je zapisal na družbenem omrežju X, potem ko so najmanj štiri bolnišnice v Libanonu napovedale začasno zaprtje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta