(VIDEO) "To je sramotno." Novinarji časnika Washington Post so za odpuščanja izvedeli na precej nenavaden način

M.R.
19.12.2022 11:08

Zaposleni pri uglednem ameriškem časniku Washington Post se bodo morali soočiti z odpuščanji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prvi mož ameriškega časnika Washington Post Fred Ryan je pretekli teden napovedal množična odpuščanja v podjetju. O tem je bežno spregovoril ob koncu sestanka, ki je bil namenjen prihodnjim načrtom uredništva. Čeprav so imeli številni vprašanja zanj, je naglo in brez zapustil sestanek. Dejal je le, da bo na vprašanja odgovoril "pravočasno"

"To je sramotno, to je sramotno," je mogoče slišati enega izmed zaposlenih, ki je sodeloval na sestanku, na posnetku, ki se je pojavil na družbenih omrežjih. 

Je pa Ryan povedal, da naj bi bil delež zaposlenih, ki bodo ostali brez službe, nižji od 10 odstotkov. To pomeni, da bi lahko v prihodnjem letu brez dela ostalo do 250 ljudi, med njimi tudi novinarji. Teh je pri časniku zaposlenih več kot tisoč.

Da gre za ugledno časopisno hišo, govori dejstvo, da je več novinarjev Washington Posta za svoje delo prejelo najprestižnejšo nagrado v novinarstvu - Pulitzerjevo nagrado. Prav ta časnik je razgalil afero Watergate, afera pa je odnesla takratnega predsednika ZDA Richarda Nixona. 

Sicer pa so pred kratkim zaradi neuspelih pogajanj o novi kolektivni pogodbi stavkali novinarji uglednega ameriškega časnika New York Times. Zaposleni pri tem časniku, ki ima v zadnjem času presenetljivo dobro finančno stanje, so namreč zahtevali večji delež zase. Stavkali so 24 ur, nato pa so stavko prekinili. Glavni spor so plače. Sindikat zahteva 5,5-odstotno letno povišanje plač v prihodnjih dveh letih, vodstvo pa je ponudilo 3-odstotno povišanje vsako leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta