(VIDEO) To vozilo se je pojavilo na severu Ukrajine: Ali to pomeni novo zaostritev vojne?

M.R.
31.07.2024 13:07

Kaj za razvoj nadaljnjih dogodkov pomeni novi oklepnik, ki se je pojavil na bojišču v Ukrajini?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin in Kim Džong Un sta se srečala junija v Pjongjangu.
EPA

Sredi junija je ruski predsednik Vladimir Putin odpotoval v Pjongjang na sestanek s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Podpisala sta obrambni sporazum med državama, šest tednov pozneje pa so v Ukrajini, v bližini fronte ob meji z Rusijo opazili severnokorejsko vozilo za projektile. 

Tako se zdi, da se tesnejše vezi med Rusijo in Severno Korejo kažejo tudi na bojišču. Če Severna Koreja v resnici pošilja oklepnike Rusiji, bi to lahko rešilo eno največjih ruskih težav v vojni - pomanjkanje bojnih vozil, poroča Forbes

V začetku tedna je ukrajinski brezpilotni letalnik v bližini mesta Vovčansk, ki je glavno bojišče dva meseca trajajoče ruske ofenzive na severu Ukrajine, posnel nekaj neobičajnega. Šlo naj bi za vozilo bulsae-4, ki je opremljeno s protitankovskimi raketami. Vozilo naj bi izstrelilo šest raket, nato pa odpeljalo, je poročal ukrajinski pilot dronov, ki je znan pod vzdevkom Kriegsforscher

Bulsae-4 obstaja samo v Severni Koreji. Sestavlja ga severnokorejska različica oklepa sicer ruskega oklepnika BTR-80, namenjenega prevozu vojakov, na katerem je še kupola, na njej pa osem vodenih protitankovskih raket, ki lahko zadenejo cilje, oddaljene več kilometrov. 

Vojno je ruska vojska začela z več sto protitankovskimi vozili šturm in kornet. Dokaj hitro so jih Ukrajinci okoli 50 uničili. V zadnjem času pa so bila vozila z raketami kar redkost na fronti, morda zato, ker jih veliko ni več ostalo. 

Ni jasno, kakšne so podrobnosti sporazuma med Moskvo in Pjongjangom, je pa mogoče, da vključuje tudi dobavo velikega števila severnokorejskih vozil. Zelo mogoče je, da bulsae-4 niso edina vozila, ki jih dobavljajo Severni Korejci. Rusom primanjkuje tudi modernih tankov in transportnih oklepnikov, zato ne bo presenečenje, če se na fronti pojavijo tudi korejski tanki Pokpung-ho in vozila M2010 APC.

Tiha pomoč Severne Koreje

Veliko vprašanje je, kaj bo storila Južna Koreja. Ob začetku vojne sta Severna in Južna Koreja po tihem pomagali svojim zaveznicam v rusko-ukrajinskem spopadu. Avtoritarna Severna Koreja je Rusiji prodajala granate in balistične rakete, Južna Koreja pa je prodajala granate ZDA, nato pa so končale pri ukrajinskih silah. 

Zdaj, ko Severna Koreja odprto pomaga Rusiji, bo tudi Južna Koreja morda razmislila o odprti pomoči Ukrajini. Južnokorejski svetovalec za nacionalno varnost Chang Jo Jin je sporazum med Rusijo in Severno Korejo ostro kritiziral, rekoč, da bo Seul ponovno odprl vprašanje trenutno veljavne prepovedi pošiljanja orožja Ukrajini.

Pri tem je treba poudariti, da Južna Koreja izdeluje zelo kakovostno orožje, in to v zelo velikem številu. "Upam, da se bo Južna Koreja odzvala," je zapisal Kriegsforscher.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta