(VIDEO) V Rusiji napadli rafinerijo, odzvali so se partizani. Putin: Poslal bom vojsko na mejo z Natom

M.R.
13.03.2024 11:09

Ukrajina je že drugi dan zapored povzročila veliko težav Rusiji na njenem ozemlju. Zadeti sta bili rafinerja in zgradba ruske obveščevalne službe FSB, ruski partizani pa so napovedali nove akcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice včerajšnjega raketnega napada na Krivi Rog.
Reuters

Že drugo noč zapored so ukrajinske sile z brezpilotnimi letalniki napadle več ruskih regij. Cilj napadov so bili energetski infrastrukturni objekti, pri tem pa je bila spet zadeta najmanj ena rafinerija. Gre za rafinerijo Rjazan, ki meji na moskovsko pokrajino. Izbruhnil je požar, po prvih informacijah pa poročajo tudi o ranjenih. Guverner regije Rjazan Pavel Malkov je to potrdil in dodal, da sta dve osebi utrpeli poškodbi rok. 

Za napade naj bi bila odgovorna ukrajinska varnostna služba, poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na svoj vir. Že v torek je Ukrajina nad Rusijo poslala več deset dronov in zadela četrto največjo rafinerijo v Rusiji, kar je povzročilo veliko škodo.

Putin: Vstop Švedske in Finske v Nato nesmiseln

Danes se je teh napadov dotaknil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je obtožil Kijev, da se želi vplesti v prihajajoče predsedniške volitve v Rusiji. "Glavni cilj je, v to sploh ne dvomim, če že ne ovirati predsedniških volitev, pa vsaj motiti normalen proces izražanja volje volivcev," je povedal. Sicer je popolnoma prepričan, da bo na volitvah od 15. do 17. marca ponovno zmagal. Zatrdil je tudi, da je Rusija pripravljena na jedrsko vojno, če bo ogrožena njena suverenost. Pri tem je poudaril, da za zdaj nihče ne hiti proti temu. Poleg tega je kot nesmiselna označil vstopa Švedske in Finske v zvezo Nato. "Na meji s Finsko nismo imeli vojakov, zdaj bodo tam. Tam ni bilo sistemov za uničevanje, zdaj se bodo tam pojavili," je poudaril.

Vladimir Putin je dal intervju za rusko agencijo RIA in televizijo Rusija 1.
EPA

Ruski partizani napovedali "marš nad Moskvo"

Ruski partizani, združeni v Legiji Svoboda Rusiji, so delili posnetek svojih borcev, ki naj bi se nahajali v vasi Tetkino, v regiji Kursk. Na posnetku trdijo, da so še vedno v vasi, kljub temu da so izpostavljeni močnemu obstreljevanju. Napovedujejo, da bodo šli naprej. "Slava Ukrajini, slava herojem. Svoboda Rusiji," so povedali na koncu svojega javljanja na družbenih omrežjih. Legijo Svoboda Rusiji sestavljajta ruski korpus prostovoljcev in sibirski bataljon, ki sta včeraj sporočila, da so njeni pripadniki vdrli v Belgorodsko in Kursko oblast. 

Kot pravijo, se pripravljajo na "marš nad Moskvo". ​"Sile ruskega predsednika Vladimirja Putina niso pričakovale istočasnih prodorov v dve ločeni regiji, pa poglejmo, kako se bo to odvilo. Končni cilj je osvoboditev Rusije pred Putinom. Morda tega zdaj ne bomo izpeljali, a to je naše glavno poslanstvo," je povedal predstavnik Legije Svoboda Rusiji Aleksej Baranovski in dodal, da imajo za dosego cilja več kot dovolj ljudi. 

Ruska vojska pa je medtem z dronom zadela petnadstropno stanovanjsko zgradbo v mestu Sumi na severu Ukrajine, pri tem pa je bilo ranjenih najmanj osem ljudi. Zadetih je bilo 30 stanovanj, od tega naj bi bila polovica popolnoma uničena. 

Posledice ruskega napada na stanovanjsko zgradbo v Sumiju
State Emergency Service Of Ukrai

Iz regije Doneck poročajo o ruskem letalskem napadu na mesto Mirnograd, ki je pod nadzorom ruskih sil. V napadu z bombami naj bi umrla dva civilista, še pet pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner Vadim Filaškin

Sumi
National Police Of Ukraine

Kijev šteje ruske žrtve

Kljub temu, da glede števila žrtev ni verodostojnih informacij, pa tako Rusija kot Ukrajina sporočata število žrtev svojega sovražnika. Kijev je danes objavil, da je Rusija v dobrih dveh letih vojne izgubila 426.870 vojakov. Samo včeraj naj bi na ruski strani padlo 980 vojakov. Poleg tega naj bi Rusija izgubila 6752 tankov, 12.921 oklepnih vozil, 13.932 vozil in cistern za gorivo, 10.554 topniških sistemov, 1017 večcevnih raketnih sistemov, 715 sistemov protizračne obrambe, 347 letal, 325 helikopterjev, 8205 dronov, 26 ladij in čolnov ter eno podmornico.

Rusko obrambno ministrstvo pa poroča, da so ruske sile od začetka "specialne operacije" uničile 577 ukrajinskih letal, 277 helikopterjev, 15.266 dronov, 484 sistemov protizračne obrambe, 15.438 tankov in drugih oklepnikov, 1238 večcevnih raketometov, 8378 topov in minometov ter 19.658 kosov posebne vojaške opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta