Vodja Hamasa ubit: Kdo je bil Jahja Sinvar in kako se je odzval Benjamin Netanjahu

STA, Va
17.10.2024 20:01

Po navedbah Izraela je Sinvar vodil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Jahja Sinvar je avgusta na položaju nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil poleti ubit v domnevnem izraelskem napadu v Teheranu.

"Množičnega morilca Jahjo Sinvarja, odgovornega za pokol in grozodejstva 7. oktobra, so eliminirali pripadniki izraelske vojske," je povedal minister Israel Kac. Po njegovih besedah je to pomemben vojaški in moralni dosežek Izraela ter zmaga celotnega svobodnega sveta proti osi zla, ki da jo predstavlja radikalni islam pod vodstvom Irana.

"Odstranitev Sinvarja odpira možnost za takojšnjo izpustitev talcev in utira pot spremembam, ki bodo privedle do nove realnosti v Gazi - brez Hamasa in brez iranskega nadzora," je dodal prvi mož izraelske diplomacije.

Izraelska vojska je pred tem popoldne sporočila, da so bili med "operacijami na območju Gaze eliminirani trije teroristi" in da preverja, ali je bil eden od njih Sinvar. Poročila o smrti vodje so preverjali tudi pri Hamasu, medtem ko so nekateri izraelski mediji že poročali, da je bil 61-letnik ubit.

Potem ko je novico o smrti vodje Hamasa javnosti posredoval Kac, je vojska v izjavi pojasnila, da je bil Sinvar ubit že v sredo, in sicer na jugu Gaze, kjer se je "skrival za civilnim prebivalstvom". Vojska je po lastnih navedbah na jugu enklave delovala na podlagi obveščevalnih podatkov o domnevnih lokacijah visokih predstavnikov Hamasa. Sinvarja so identificirali na podlagi prstnih odtisov in zob.

Netanjahu: To ne pomeni, da je vojna končana

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je smrt Sinvarja označil za pomemben mejnik in znak zatona vladavine Hamasa v Gazi. Vendar pa je ob tem zatrdil, da njegova smrt ne pomeni konca vojne. Kot je dejal, cilji namreč še ni izpolnjeni, Izrael pa bo nadaljeval z operacijami, dokler ne bodo talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom 7. oktobra, vrnili domov. "Kdor bo odložil orožje in vrnil naše talce, mu bomo dovolili, da živi naprej," je vodja skrajno desne izraelske vlade še dejal v videonagovoru.

Smrt Sinvarja je na omrežju X pozdravil izraelski predsednik Jicak Hercog, rekoč, da je bil ubit pobudnik napada 7. oktobra, ki pa je bil že pred tem odgovoren za "grozljiva teroristična dejanja proti izraelskim civilistom".

"Njegova zlobna prizadevanja so bila posvečena terorju, prelivanju krvi in destabilizaciji Bližnjega vzhoda," je dejal Hercog in izraelske voditelje pozval, naj ukrepajo na vse možne načine in vrnejo talce, ki jih je Hamas zajel med napadom 7. oktobra, iz Gaze domov.

Veljal je za enega od ustanoviteljev Hamasa

Sinvar je od leta 2017 vodil Hamas v Gazi. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo palestinskega islamističnega gibanja, letos poleti pa je bil ubit v domnevnem izraelskem napadu v Teheranu, na kar se je islamska republika odzvala z raketnim napadom na Izrael.

Sinvar je veljal tudi za enega od ustanoviteljev Hamasa leta 1987. Rojen je bil četrt stoletja prej na območju Han Junisa v Gazi, kamor je bila njegova družina pregnana ob ustanovitvi Izraela. Več kot 20 let je preživel v izraelskih zaporih, kjer naj bi se bil naučil hebrejsko.

Bil je na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Po navedbah izraelske strani je namreč vodil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in odpeljali v Gazo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta