WHO odobril šest tednov med odmerkoma cepiva Moderne, a preverjeni interval je 28 dni

STA, VČ
26.01.2021 14:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes s previdnostjo odobrili, da je med prvim in drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna tudi do šest tednov presledka. 

Strateška svetovalna skupina za imunizacijo (Sage) je še sporočila, da trenutno ne podpirajo prioritetnega obravnavanja mednarodnih potnikov, ki so se cepili proti covidu-19. Glavni razlog je, da v svetu primanjkuje cepiva in zato to ne bi bilo pravično. Obenem pa še ni dovolj dokazov, da cepljeni ljudje ne morejo širiti okužbe.

Strokovnjaki so prejšnji teden preučevali Modernino cepivo, ki deluje podobno kot Pfizerjevo in je učinkovito šele po drugem odmerku. Med obema odmerkoma mora miniti od tri do štiri tedne, vendar imajo številne države težave z dobavo in napovedujejo, da bodo povečale razmak, da bi lahko prvi odmerek prejelo več ljudi.

Strokovnjaki so ocenili, da je najbolje upoštevati preverjeni interval 28 dni. Pri Pfizerjevemu cepivu so nato sporočili, da je lahko razmik izjemoma 42 dni, enako velja za Modernino cepivo.

Ob tem so posvarili, da trenutno dokazi še niso dovolj trdni in da odsvetujejo prepolovitev odmerkov.

WHO je doslej za nujno uporabo odobril le Pfizerjevo cepivo, kmalu pa naj bi sledila še odobritev Moderninega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta