Slovenec, ki živi na Kitajskem: "Malo v šali ... množične zabave imamo že od poznega poletja naprej"

Asja Lednik Štrukelj
23.01.2021 05:00
Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila v boju proti širjenju virusa uspešna s strogimi ukrepi, omejitvami potovanj in množičnim testiranjem, a se zadnje tedne znova sooča s porastom okužb. Kakšna je trenutna situacija v državi, kjer so ljudje znova uspeli okusiti nekaj svobode, pripoveduje Peter Zupanc, ki tam živi že več kot desetletje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje v Nanningu. 
EPA

"Ja, imamo nekaj novih okužb, vendar izrazito malo in le v določenih krajih oziroma provincah. Pri nas v Nanningu v avtonomni pokrajini Guangxi smo prejšnji teden imeli eno okužbo," uvodoma pojasni. Večje število okuženih so odkrili v provinci Hebei, pravi, številke se spreminjajo, "a recimo, da jih je okoli 70. Virus je bil menda 'uvožen' iz Koreje, vendar se informacije o tem razlikujejo. Najvišji vladni predstavniki te province so bili odpuščeni, ker njihovi zaščitni ukrepi niso učinkovali."{api_embed_photo_L30}626828{/api_embed_photo_L30}

​Vas znotraj mesta

Tuji mediji so pred tedni poročali o množičnih novoletnih zabavah povsod po državi. Peter Zupanc dvomi, da so prav te vzrok za nove okužbe. "Ukrepi so se tukaj pričeli sproščati lanskega marca, od tedaj konkretno pri nas - in tudi v večini Kitajske - ni bilo okužb. Malo v šali ... množične zabave imamo že od poznega poletja naprej. Od tedaj je življenje v praktičnem pomenu besede potekalo normalno, recimo okoli pol leta. Torej vsaj načeloma verjamem, da so novi primeri uvoženi."{infobox-quote_full}151147{/infobox-quote_full}

V Sloveniji se nezadovoljstvo in nestrpnost zaradi številnih ukrepov, ki se vlečejo že mesece, iz dneva v dan stopnjujeta. Drugače je na Kitajskem, tam vsesplošne karantene ni. "Lahko povem, kaj se je zgodilo s tem enim primerom okužbe v Nanningu. Podatki o tej osebi, kje je kupovala, kje je jedla in tako naprej, so dostopni vsem. Območje te okužbe, temu pravijo 'vas znotraj mesta', je v 14-dnevni karanteni. Družina moje prijateljice živi tam, tako da lahko dobim direktne podatke. Poleg tega območja so 16. januarja v 24 urah z nucleic acid testom stestirali še tri ključne urbane centre, torej možne točke žarišč, skupno 841.957 ljudi," razlaga Zupanc. Kmalu so sporočili, da je okoli polovica testiranih negativna, kasneje so prišli še podatki za preostale. "Ljudje so stali zunaj na ulici do treh zjutraj, mogoče dlje, da se je delo lahko končalo v zastavljenem času."

Tako testi kakor vsa možna zdravniška oskrba, povezana s covidom-19, so na Kitajskem zastonj. Zupanc pove, da država nikoli ni dala finančne pomoči posameznikom ali podjetjem, denar je vložila v urgentno zdravniško oskrbo, ki omogoči, da vsi drugi deli življenja lahko potekajo normalno.{api_embed_photo}626830{/api_embed_photo}

​Lekarne so morale umakniti zdravila, ki zbijajo temperaturo

V preostalih delih Nanninga, kjer težav z okužbami ni, še preverjajo temperaturo ljudi, tudi pred vstopom v nekatere supermarkete, poostreno je preverjanje zelene kode, ki dokazuje zdravstveno stanje, in gibanja ter nošenja maske na lokacijah z množičnim pretokom ljudi. "Lekarne so morale iz ponudbe umakniti zdravila, ki zbijajo temperaturo, da bi bili tisti, ki se jim poviša temperatura, prisiljeni oditi k zdravniku. Prav tako so nekatere šole ali pohitele z zimskimi počitnicami ali pa zaprle vrata vsaj za en vikend," doda. Oteženo je tudi potovanje, za zdaj se odhajanje v druge province ne priporoča. "A poudarjam, nobenih restrikcij ni. Mestni utrip se ni veliko spremenil." Vendarle pa sogovornik pravi, da so ljudje nervozni, ne želijo si, da bi se ponovilo lansko leto.{infobox-gray}151148{/infobox-gray}

V Sloveniji je močno prisotno tudi nezadovoljstvo z delom vlade, potekajo protesti. Kako je s tem na Kitajskem? "Tu ni nobenih protestov. Virus je bil ustavljen, torej ljudje vladi zaupajo, morda še bolj kot prej." Pa šole, so bile tam kdaj zaprte? "So, vendar odvisno od province in celo predela, načeloma je pouk trpel predvsem zgodaj pomladi, tedaj so poučevali le po internetu. V našem mestu so se šole odpirale ena za drugo spomladi, na podeželju pa šele septembra. Ampak šole so tukaj, ne vedno, a povečini, kakor mesta v malem, vključujejo lekarne, trgovine, restavracije in drugo. To pomeni, da ko si enkrat prišel v šolo, nisi mogel več ven razen z dovoljenjem oziroma z limitom recimo enkrat na teden. A od septembra naprej je tudi to pravilo bilo uveljavljano izrazito ležerno."

V Sloveniji smo imeli dva ključna trenutka

Četudi je Peter Zupanc daleč od doma, razmere pri nas redno spremlja. Kako jih ocenjuje? "Čas razbistri misli in pomaga primerjavam. Torej zdaj lahko povzamem povsem na kratko: če bi strogi ukrepi bili podani z avtoriteto, doslednostjo, brez skoraj vsakodnevnih sprememb, z dolgosežnim načrtom in razumljivo, virusa najverjetneje ne bi več imeli.

Lahko pa odgovor razširim. Vsekakor je število ljudi, ki ne verjamejo ali v virus ali v cepivo, ali tistih s podobno mešanico mnenj v Evropi in Sloveniji veliko. Pravzaprav je v Sloveniji, če so moji podatki pravilni, okoli polovica takih, ki se nočejo cepiti. To je problem. Zaupanje do znanosti je nekaj, za kar si bo očitno treba bolj pazljivo prizadevati. Toda navadni ljudje nismo imunologi, vsakdo ne premore dovolj pravih informacij ali izobrazbe, da bi uvidel vse podrobnosti vzročno-posledičnih zvez. Poleg tega nimamo moči, da bi odločali o splošnih ukrepih na državni ali celo svetovni ravni. Za to početje izberemo predstavnike, ki naj bi bili med drugim šolani v komunikaciji, organizaciji, solidarnostnem delovanju. Če ti ne nastopijo z avtoriteto in vsakomur razumljivimi odgovori, potem ne vem, kdo naj. Posameznikov glas je le glas v puščavi."

Zupanc meni, da smo imeli v Sloveniji dva ključna trenutka. "Eden je bil februarja, ko se je virus razširil iz Italije čez mejo. To bi se lahko preprečilo. Drugi, pomembnejši, je bil poleti, v času dopustov. Vaš prvi val ni nikoli pojenjal - pri nas je pojenjal že zdavnaj -, a kljub temu so bile meje odprte, in to meje z deželami, kjer se je vedelo, da število okuženih narašča. To je bilo kot vabilo virusu: pridi, pojdi naokoli, preko tistih, ki bodo vsaj načeloma manj trpeli, obišči vse tiste, ki so najbolj ogroženi. In še tedaj, recimo, da je to bila druga priložnost zaustavitve, ko je slika sveta dovolj jasno kazala, kaj deluje, ukrepi niso postali strožji, jasnejši. Posledica: več kot 3000 smrti. V tako majhni državi. Ponavljam, nas je v Guangxiju 48 milijonov, umrli pa sta dve osebi. Vem, da mnogi trdijo, da kitajske številke niso natančne, a četudi jih postoterite - pri čemer posledic ne bi bilo več možno prikrivati -, je razlika astronomska v korist Kitajske."

Prav zaradi ugodnih epidemioloških razmer so na Kitajskem ljudje že okusili nekaj svobode, življenje, kakršno so poznali prej. Marsikdo se sprašuje, kako bo pri nas, ko bodo ukrepi preklicani, življenje pa se bo vračalo v stare tirnice. Bodo ljudje še vedno previdni ali pa se bodo morda sprostili še bolj kot nekoč. Na Kitajskem po besedah sogovornika ljudje reagirajo neverjetno naglo. Ob tem Peter Zupanc zaključi: "Obstajala bo razlika v sproščanju z zavedanjem, da je virus še vedno blizu in delujoč, in z zavedanjem, da je večina cepljena. Ampak v bistvu smo se skorajda povsem sprostili ... Potencialno pomanjkanje sprostitve prihaja iz zavedanja, da si odvisen od obnašanja drugih, in to ne zares tistih blizu tebe, temveč tistih na drugih kotičkih sveta, ki jih sploh ne poznaš."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta