WHO zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere po svetu

STA, M.R.
30.01.2020 21:36

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nocoj zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je WHO države pozval h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveno osebje v izolacijski sobi v Genovi.
EPA

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.
"Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (...) To ni nezaupnica Kitajski," je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.
"WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam" glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. "Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus," je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
Jean-christophe Bott

V ZDA prvi primer prenosa s človeka na človeka

V ZDA so zabeležili prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. V Chicagu se je mož nalezel od žene, ki je bila v Wuhanu. To je šesti primer okužbe z virusom v ZDA.
"Druga oseba, ki je bila v Illinoisu na testiranju za novi koronavirus pozitivna, je prebivalec Chicaga in je partner osebe, ki je bila prvi potrjen primer v Illinoisu," je povedal direktor Centra za nadzor in preprečevanje bolezni Robert Redfield.
60-letna ženska je bila v kitajskem Wuhanu, kjer se je virus konec decembra prvič pojavil. V ZDA se je vrnila 13. januarja. Njen soprog ni bil na Kitajskem in se je nalezel od žene po njeni vrnitvi domov. Oba sta v bolnišnici, stanje ženske je dobro, 60-letnega moškega pa stabilno.
"Vemo, da je to lahko zaskrbljujoče," je povedal Redfield. Vendar je neposredno tveganje za Američane majhno, je poudaril. Izpostavil je, da je šlo za prenos virusa med partnerjema.
V ZDA so doslej potrdili šest bolnikov s pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus. Potekajo še preiskave 92 ljudi, ki bi bili lahko okuženi. Prvih pet bolnikov se je okužilo na Kitajskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta