Z električnim vozilom načrtujete potovanje, ki vključuje trajekt: V Grčiji lahko naletite na težave, kaj pa na Hrvaškem?

STA, M.R.
19.07.2024 15:47

Med počitnicami lahko imajo lastniki električnih vozil, če se želijo z njimi prepeljati na otok, tudi precejšnje težave. V Grčiji se ne smejo vkrcati na trajekt, če je baterija v avtomobilu napolnjena več kot 40-odstotno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je lani gorel trajekt Fremantle Highway ob nizozemski obali. Na njem je bilo med drugim okoli 500 električnih avtomobilov, prav na enem izmed njih naj bi bila zagorela baterija. 
Reuters

Hrvaški ponudnik ladijskih prevozov Jadrolinija lastnikom električnih vozil priporoča, da ob nakupu vozovnice opozorijo, da imajo električno vozilo. Iz varnostnih razlogov jih bodo delavci na trajektu ustrezno prerazporedili. Ta ukrep sicer velja že vrsto let in je del standardnih postopkov v primeru požarov. Posredovanje podatka o tem, na kakšno pogonsko sredstvo teče motor vozila, ni obvezno, zato tega ne preverjajo niti ob vstopu na trajekt. Tudi cena vozovnice ni odvisna od vrste pogona. 

Drugače pa na to gledajo v Grčiji. Električni avtomobili, katerih baterija je napolnjena več kot 40-odstotno, ne smejo na trajekt. Ta ukrep je veljaven že od 16. aprila letos, a se o njem do sedaj ni na široko razpravljalo, zato ga tudi mnogi lastniki električnih vozil ne poznajo. Regulativo je sprejelo grško ministrstvo za ladjarstvo in otoško politiko, namen pa je zmanjšati možnost požarov. 

Niso pa v njihove varnostne ukrepe zajeta samo vozila na električni pogon, temveč tudi vozila na tako imenovana alternativna goriva, kot sta utekočinjeni zemeljski plin LNG ali stisnjen zemeljski plin CNG. Lastniki teh vozil imajo lahko rezervoar napolnjen do največ polovice. Na to na svojih spletnih straneh opozarjajo vsi večji grški ladijski prevozniki, med njimi tudi Anek Lines, Minaoan Lines in Superfast Ferries. 

Med vkrcavanjem na ladjo predstavniki ladijske posadke preverjajo raven napolnjenosti teh vozil. Takšne preglede delajo med vkrcavanjem na trajekte tudi v Italiji, recimo v Benetkah, Anconi in Bariju, če gre za plovbo proti Grčiji. Če je recimo baterija vozila preveč napolnjena, lahko prevoz takega vozila zavrnejo, razen če lastnik pravočasno uspe spraviti raven baterije na dovoljeno. 

Za številne turiste so nova pravila lahko zelo problematična, saj je mreža polnilnic v Grčiji še precej slabo razvita. V Grčiji je namreč le približno 2000 javnih polnilnic, predvsem na jugu in v večjih mestih, kot so Atene. Na grških otokih pa je stanje precej slabše. Na Kreti je na primer le okoli 40 polnilnic, na Rodosu pa jih je sedem. Zato potovanje po Grčiji z vozilom na električni pogon od popotnika zahteva podrobno načrtovanje. 

Evropska študija, a vsi se ne strinjajo

Ostre ukrepe na tem področju so v Grčiji sprejeli na podlagi študije Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA), v kateri so opozorili na nevarnosti izbruhov požarov ali eksplozij električnih vozil. Poleg tega mora ladijsko osebje preveriti tudi raven napolnjenosti rezervoarjev omenjenih plinov, pa tudi, ali morda rezervoar kje pušča, ter temperaturo baterij, če gre za električno vozilo. 

Strokovnjaki in avto-moto zveze, med njimi nemški ADAC, sicer dvomijo o nujnosti takih ukrepov. ADAC ocenjuje, da ni nobenih dokazov, da električna vozila na kakršenkoli način predstavljajo večje tveganje za izbruh požara kot druga vozila. Potrjujejo pa, da je zelo pomembno, da osebje ve, kako ravnati v primeru, da izbruhne požar, saj se ravnanje razlikuje glede na to, katero vozilo zagori. 

Sicer pa ti ukrepi niso prizadeli le turistov, ampak tudi lokalno prebivalstvo. Prav trajekti so namreč nenadomestljivo prevozno sredstvo prebivalcev več kot sto poseljenih grških otokov. Lani so grški trajekti prepeljali okoli 4,8 milijona vozil, zdaj pa nove omejitve prebivalcem otežujejo vsakdanje življenje. Zato morajo zaradi pomanjkanja javnih polnilnic in nove regulative tudi oni skrbno načrtovati vožnjo in procese polnjenja vozil, če se vozijo z električnim vozilom in želijo uporabljati trajekte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta