Zakaj AstraZeneca umika svoje cepivo proti covidu-19?

M.R.
08.05.2024 11:31

AstraZeneca je začela umikati svoje cepivo proti koronavirusu zaradi "presežkov razpoložljivih posodobljenih cepiv", ki so namenjena tudi novejšim različicam virusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepivo AstraZeneca je bilo ob začetku cepljenja proti covidu-19 uporabljeno tudi v Sloveniji.
Reuters

Včeraj se je oglasila tudi Evropska agencija za zdravila, ki je sporočila, da cepivo AstraZenece nima več dovoljenja za uporabo. Britansko-švedska družba je proizvedla več kot tri milijarde odmerkov cepiva, ki pa ga zdaj ne izdeluje več. So pa iz farmacevtske družbe še sporočili, da je samo v prvem letu uporabe "glede na neodvisne ocene cepivo rešilo več kot 6,5 milijona življenj"

"Naše napore so prepoznale vlade po vsem svetu in so obravnavani kot ključna komponenta za končanje pandemije," so sporočili iz podjetja, pri tem pa pojasnili, da bodo z regulatorji in partnerji uskladili svojo pot v prihodnosti. 

Spomnimo, da je AstraZeneca leta 2021 preimenovala svoje cepivo proti covidu-19 v Vaxzevria​. Cepivo je bilo odobreno za uporabo pri osebah, starejših od 18 let, potrebna pa sta bila dva odmerka v razmaku približno treh mesecev. Nekatere države so ga uporabile tudi kot dodatni odmerek pri zaščiti ljudi pred koronavirusom. 

Vaxzevria vsebuje nek drug virus iz družine adenovirisov, ki je modificiran tako, da ima tudi gen za ustvarjanje proteinov iz virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. Čeprav se je na splošno cepivo izkazalo za varno in učinkovito, pa je bilo tudi tvegano. Kot stranski učinek se je namreč lahko pojavila tromboza s trombocitopenijo (TTS). Redek sindrom se je pojavil pri dveh do treh osebah na 100.000 cepljenih s cepivom Vaxzevria.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer aprila izdala zadnje priporočilo glede cepiv proti covidu-19, pri čemer je zatrdila, da bi se morala zdaj usmeriti na sev virusa JN.1, ki izriva obstoječe različice seva XBB.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta