ZDA obsojajo priprtje novinarja, pozivajo Američane k odhodu iz Rusije

STA, Gr.G.
30.03.2023 21:03

Ameriški državljani, ki prebivajo ali potujejo v Rusijo, bi morali nemudoma oditi, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jean-Pierre Psaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evan Gershkovich medtem ko zapušča sodišče v Moskvi.
Reuters

ZDA so obsodile priprtje ameriškega novinarja Evana Gershkovicha v Rusiji, kjer ga sumijo vohunjenja. Washington je v stiku tako z njegovo družino kot časnikom Wall Street Journal, za katerega piše, State Department pa se je za konzularno pomoč obrnil tudi na rusko stran. Bela hiša je vse Američane v Rusiji znova pozvala k odhodu iz države.

"Najostreje obsojamo priprtje gospoda Gershkovicha," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jean-Pierre Psaki in menila, da je ciljni pregon ameriških državljanov nesprejemljiv. Poudarila je, da bi Američani morali upoštevati svarilo vlade pred potovanji v Rusijo. "Ameriški državljani, ki prebivajo ali potujejo v Rusijo, bi morali nemudoma oditi," je dodala.

Rusi prijeli novinarja ameriškega časopisa, ker naj bi vohunil za ameriško vlado

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je v tej luči izpostavil prav novinarje, ki sicer po njegovih besedah morajo tudi tvegati. "To spoštujemo, a ne vpliva na našo zaskrbljenost za Američane, ki so še vedno v Rusiji," je sporočil in, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, dodal, da so o priprtju obvestili tudi predsednika Joeja Bidna.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v izjavi priprtje povezal z zatiranjem medijev v Rusiji. "Najostreje obsojamo nenehne poskuse Kremlja, da ustrahuje, zatira in kaznuje novinarje in glasove civilne družbe," je zapisal.

Gershkovicha so pridržali v Jekaterinburgu, nato pa ga prepeljali v Moskvo.
Reuters

Pred tem so veliko zaskrbljenost za varnost svojega novinarja izrazili tudi pri Wall Street Journalu, kjer so obenem zavrnili trditve ruske varnostne službe FSB, da je Gershovich vohunil za ameriško vlado. Za vohunjenje je sicer v Rusiji zagrožena kazen do 20 let zapora.

Glede na navedbe organizacije Novinarji brez meje je Gershkovich preiskoval vojaško najemniško skupino Wagner, medtem ko FSB pridržanje novinarja utemeljuje z njegovimi domnevnimi poskusi pridobivanja zaupnih informacij o ruski vojski. Gershkovicha so pridržali v Jekaterinburgu, nato pa ga prepeljali v Moskvo, kjer so zanj danes odredili dvomesečni pripor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta