Združeni narodi opozarjajo Palestince in Izrael: Vsi vojni zločini morajo biti kaznovani

M.R.
10.10.2023 22:44

Obstajajo dokazi, da so bili v Izraelu in Gazi storjeni tudi vojni zločini, je sporočil Svet ZN za človekove pravice. Izrael je pred kršitvami mednarodnega prava opozoril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruševine po bombnih napadih izraelske vojske na območju Gaze.
EPA

V Svetu za človekove pravice s sedežem v Ženevi so v izjavi za javnost zapisali, da morajo vsi, ki so prekršili mednarodno pravo in delovali proti civilistom, za to odgovarjati. Dodali so, da že od sobote zbirajo dokaze o vojnih zločinih na vseh straneh. 

"Poročila, da so oborožene skupine iz Gaze postrelile na stotine neoboroženih civilistov so gnusna in jih ni mogoče tolerirati. Vojni zločini so zajemanje civilistov za talce in njihova uporaba kot živi ščit," so zapisali. 

Uničena zgradba v Gazi.
EPA

Hkrati opozarjajo, da je tudi izraelska napoved o popolni blokadi Gaze močno zaskrbljujoča. Onemogočanje dostopa do vode, hrane, elektrike in goriva bo "nedvomno terjalo civilne žrtve, kar predstavlja kolektivno kaznovanje". Zato so izraelske sile in palestinske oborožene skupine pozvali, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo in z mednarodnim pravom zagotovljene človekove pravice. 

Vojaško zdravstveno osebje v Gazi.
EPA

Edino možnost za trajen mir vidijo v naslavljanju vzroka za konflikt, pri tem pa omenjajo, da je treba končati nelegalno okupacijo palestinskega ozemlja in priznati Palestincem pravico do samoodločbe.

Borrell: Izrael mora spoštovati mednarodno pravo

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell pa je dejal, da ima Izrael pravico do obrambe, vendar pa mora pri tem spoštovati mednarodno humanitarno pravo. "Kot sem že povedal in kot so sporočili Združeni narodi, je onemogočanje dostopa do elektrike, dostopa do vode in dostopa do hrane v nasprotju z mednarodnim pravom," je poudaril, s čimer se je odzval na blokado Gaze, ki jo izvaja Izrael.

Josep Borrell
EPA

Zunanji ministri članic EU so na neformalnem zasedanju razpravljali tudi o času po koncu spopadov. Strinjali so se, da je treba okrepiti sodelovanje z mednarodnimi partnerji, da bi znova oživili idejo o rešitvi dveh držav. Pretekli mesec je na dogodku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN takšno rešitev podprlo 60 držav.

Biden podprl Izrael

Zvečer po našem času pa se je oglasil še ameriški predsednik Joe Biden, ki je podprl Izrael. Napade Hamasa je označil za "čisto zlo". "Hamas ne predstavlja Palestincev. Palestince so vzeli za živi ščit," je povedal ameriški voditelj. Poudaril je, da bo Izrael imel vse potrebno, da se lahko odzove na napade. 

Ameriški predsednik Joe Biden in zunanji minister Antony Blinken. Slednji bo v prihodnjih dneh odpotoval v Izrael.
EPA

Hkrati je opozoril vse, "ki bi skušali izkoristiti konflikt": "Naj ne bo nobenega dvoma. ZDA podpirajo Izrael. Kot vedno bomo zagotovili, da se judovska in demokratična država Izrael lahko brani danes in jutri." Na vprašanja novinarjev Biden ni odgovarjal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta