Zelenski verjame v končanje vojne, Moskva vztraja pri vojnih ciljih

STA, A.L.
24.09.2024 14:41

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek izrazil prepričanje, da je možno vojno končati prihodnje leto. Vendar v Moskvi tega ne potrjujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik, ki se trenutno mudi v ZDA tudi v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN, namerava predstaviti svoj zmagovalni načrt.
Reuters

Govorec Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da se bo vojaška operacija končala šele, ko bo Moskva dosegla svoje cilje.

Zelenski je na obisku v ZDA dejal, da je konec vojne bližje, kot mnogi pričakujejo.

"Odločno ukrepanje zdaj lahko pospeši pravičen konec ruske agresije na Ukrajino prihodnje leto. Naš zmagovalni načrt bo pripomogel k temu, da se Rusijo prisili k miru," je zapisal Zelenski na družbenem omrežju X po srečanju z delegacijo ameriškega kongresa.

Moskva sicer vztraja, da bo v Ukrajini dosegla vojne cilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Takoj ko bodo ti cilji doseženi na en ali drugi način, se bo končala ta posebna vojaška operacija," je danes dejal Peskov.

Kot cilje si je Moskva med drugim postavila preprečitev vstopa Ukrajine v zvezo Nato ter popoln nadzor nad več ukrajinskimi regijami: Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson.

Ukrajinski predsednik, ki se trenutno mudi v ZDA tudi v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN, namerava predstaviti svoj zmagovalni načrt, kako prepričati Moskvo, da se pridruži pogajanjem. Danes pa se bo med drugim udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta