Ukrajinci si obupano želijo rešiti Pokrovsk: Prispela je brigada Kara Dag

M.R.
31.08.2024 21:16

Na ukrajinsko vzhodno bojišče, kjer trenutno potekajo najhujši spopadi, se seli brigada, ki je dela ukrajinske nacionalne garde.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadiki brigade Kara Dag med urjenjem v Zaporožju julija letos.
Profimedia

Potem ko je ukrajinska vojska vdrla v rusko regijo Kursk, ruska vojska na bojišču v Donecku vztrajno napreduje proti mestu Pokrovsk, ki je imelo pred vojno 60 tisoč prebivalcev, zdaj pa predstavlja pomembno logistično vozlišče za ukrajinske sile. V obrambo mesta so zdaj Ukrajinci tja poslali brigado Kara Dag. 

O tem poroča Forbes, ki pojasnjuje, da gre za brigado, v kateri je približno 2000 vojakov, premestili pa so jo z neznanega kraja v južni Ukrajini. Brigada sicer ni del ukrajinske vojske, temveč gre za paravojaško formacijo, ki se je v času ruske invazije na Ukrajino priključila oboroženim silam Ukrajine.

Potem ko je v začetku leta po pet mesecev trajajočih bojih padla Avdijivka, ruske sile vztrajno napredujejo proti Pokrovsku. "Okostje ukrajinske logistike v Donecku je ogroženo," je pojasnila ukrajinska analitska skupina Frontellligence Insight. Pokrovsk "je postal ključno središče za dobavo in distribucijo železniškega prometa, ki je omogočal oskrbo ukrajinskih sil vzdolž bojne linije", so dodali. 

Ko je v avgustu rusko napredovanje dobilo pospešek, je generalštab v Kijevu končno ukrepal v tej smeri. Proti Pokrovsku je je poslal okrepitve, ki so se pridružile šestim brigadam, ki so že v tem sektorju. 

Profimedia

Med okrepitvami je tudi brigada Kara Dag, ki je bila ustanovljena leta 2014. Nekajkrat so jo že reorganizirali, jo okrepili v bojih leta 2022 in nato ji še dodelili težko oborožitev, vključno s tanki T-64. 

Brigada Kara Dag se je v prvih dneh vojne borila severno od mesta Melitopolj in na tem območju ostala dve leti, zdaj pa se bijejo najhujši spopadi na vzhodu države, zato brigado selijo na to območje. 

Kursk tvegana poteza?

Ruskega napredovanja premestitev brigade na vzhod ni ustavilo. Nekateri ruski opazovalci se sprašujejo, kje so preostale ukrajinske rezerve. Številni ukrajinski vojaki so se pridružili invaziji na rusko regijo Kursk. Kljub temu pa bi moralo biti v Ukrajini še nekaj brigad, ki niso vključene v boje. "Vemo, da imajo oborožene sile Ukrajine v rezervi še vedno nekaj nedotaknjenih in dobro opremljenih enot, približno pet brigad," je zapisal ruski propagandist Jevgenij Norin

Zakaj Ukrajina s temi silami ne hiti v Pokrovsk, da bi zaščitila svoje oskrbne povezave? Norin meni, da jih lahko nameravajo poslati drugam in tako doseči neke vrste "odločilni udarec, še preden se fronta v Donbasu popolnoma zruši". In ta "drugam" bi lahko bila regija Kursk, kjer poteka že četrti teden spopadov. So s tem igrali na karte, da lahko več pridobijo na severu kot izgubijo na vzhodu? Takšna stava je lahko zelo tvegana, so zaključili pri Forbsu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta