Železniški tovorni terminal EWG na meji z Ukrajino: Zaposleni upravljajo najdražje radijsko vodene "avtomobile"

Gregor Grosman
06.07.2023 08:05

Digitalno transformacijo v železniški industriji je Huawei pokazal na primeru 5G intermodalnega tovornega terminala EWG na Madžarskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velike žerjave upravljajo na daljavo iz kontrolne sobe preko mobilnega omrežja 5G.  
Gregor Grosman

Na Madžarskem smo obiskali prvi 5G železniški tovorni terminal v Evropi East-West Gate (EWG), ki so ga v kraju Fényeslitke, le kakšnih deset kilometrov od meje z Ukrajino, zgradili v zgolj štirinajstih mesecih. Na hiter začetek obratovanja je še posebej ponosen János Tálosi, izvršni direktor podjetja East-West Intermodal Logistics. Pojasnil je, da je povprečna starost zaposlenih 26 let, vključno z njim, ki jih ima krepko preko šestdeset. Je pa izpostavil, da je ustrezno delovno silo na trgu težko najti, sploh na tem mestu, ki velja za eno najmanj razvitih pokrajin. Zato vidi terminal tudi v vlogi spodbujanja razvoja regije.

Skoraj polovica zaposlenih je ženskega spola, kar za to branžo ni običajno in brez digitalizacije ne bi bilo mogoče, uporaba najsodobnejše tehnologije pa jim omogoča, da intermodalni terminal obratuje s samo sto zaposlenimi, namesto dvesto ljudi, kolikor bi jih potrebovali pri klasičnem obratovanju. Na terminalu lahko letno natovorijo in raztovorijo milijon standardnih kontejnerjev med železnicami z različno širino tračnic, čeprav zaradi vojne v Ukrajini te številke letos ne bodo dosegli.

Vidi, kar vidijo kamere

Kitajski ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke infrastrukture ter pametnih naprav Huawei se je projektu priključil z rešitvijo, ki preko omrežja 5G omogoča upravljanje žerjavov za natovarjanje in raztovarjanje na daljavo, kar prinaša veliko prednosti, predvsem višjo učinkovitost in varnost. Operaterju namreč ni treba več plezati v kabino na vrhu žerjava, ampak njegovo gibanje nadzira iz klimatizirane kontrolne sobe. Odhod na stranišče ne pomeni več polurnega izpada dela, ampak je to stvar minut, lahko pa sosednji operater tudi v trenutku prevzame njegovo delo - zgolj s klikom na gumb.

Zgolj v štirinajstih mesecih je bil zgrajen intermodalni terminal East-West Gate, kjer se končajo široki tiri ruske železnice.
Gregor Grosman

V kontrolni sobi so štiri delovne postaje, na vsaki sedi ustrezno usposobljen delavec, ki s pomočjo dveh nadzornih palic upravlja s svojim žerjavom. Trije so nameščeni na tračnicah, eden je na kolesih in je namenjen skladiščenju kontejnerjev na predvideni površini. Vsak operater ima pred seboj šest monitorjev, na katerih si lahko prikliče sliko 24 kamer, kolikor jih je nameščenih na vsakem žerjavu. Na enem monitorju ima tudi prikaz vseh pomembnih informacij, ki jih potrebuje za varno in učinkovito delo. Pod žerjavi je pet širokotirnih in pet tirov standardne širine.

Tudi nadzor terminala poteka s pomočjo sodobne tehnologije. Varnostna služba ima na razpolago 260 kamer, 200 jih je zunaj, ostale v notranjosti objektov. Kamere omogočajo celovit pregled nad vsakim kotičkom območja, kamere pa nadzornike samodejno obvestijo, če zaznajo gibanje. Vsak vlak, ki pripelje v terminal, gre skozi poseben skener, ki prebere oznake na kontejnerjih in ustvari njegovo digitalno podobo.

Na vseh vhodih v terminal se nahaja skener, skozi katerega morajo zapeljati vlaki. 

Tudi manj delovnih poškodb

Takšna digitalizacija železniškega tovornega prometa prinaša veliko prednosti, je povedal Tomas Body, pri družbi Huawei zadolžen za integrirane rešitve. "Pri digitalizaciji ni bojazni, da bi bila škodljiva za zaposlene. Na tem primeru vidimo, da pomeni ravno nasprotno. Upravljavci žerjavov so bolje povezani, delajo v klimatiziranem okolju, ne bodo šli v pokoj s petdesetimi leti zaradi kakšne delovne poškodbe." Avtomatizacija je pomembna tudi zaradi morebitnih nevarnih snovi, ki bi lahko bile v kontejnerjih. Zaposleni, s katerimi smo govorili, so z delovanjem tehnologije povsem zadovoljni, pošalili so se tudi, da pravzaprav nadzirajo najdražje radijsko vodene avtomobilčke.

Body je pojasnil, da je pri upravljanju žerjavov za razliko od zasebnih uporabnikov omrežja 5G, ki si želijo hitrega nalaganja podatkov na njihovo mobilno napravo, pomembna hitrost prenosa podatkov v nasprotni smeri. Prav tako ne sme priti do izgube podatkovnih paketov. S štirimi 5G baznimi postajami pokrivajo 85 hektarjev površine in tako zagotavljajo pogoje za učinkovito delo. Četudi je proizvajalec žerjavov, avstrijsko podjetje Künz, priporočalo, da na žerjave namestijo kabino za operaterja, saj bi morala biti latenca nižja od 30 milisekund, da bi lahko zagotovili zanesljivo delovanje. Oddaljeni nadzor pač zahteva izjemno kratke odzivne čase, ob tem mora biti zagotovljen prenos brez motenj, da je lahko nadzor učinkovit. Huawei je po seriji optimizacij in analizi dnevnikov delovanja zagotovil, da lahko delo poteka iz klimatizirane kontrolne sobe.

Servisiranje na daljavo

"Bili smo zelo previdni. Osnovno vprašanje je bilo, ali je kaj takšnega sploh mogoče narediti. Številni so mi rekli, da brez kablov ne bo šlo," je priznal izvršni direktor EGW Talosi, ki entuziastično zre v prihodnost in prizna, da je razvoj terminala zgodba o učenju. Pri East-West Intermodal Logistics nameravajo terminal še naprej posodabljati. Med drugim razmišljajo o uporabi očal za obogateno resničnost (AR), ki bi jim olajšala vzdrževanje in servisiranje žerjavov. Tudi pri tem bi uporabili prenos podatkov prek mobilnega omrežja 5G. Proizvajalec žerjavov je namreč precej oddaljen in uporaba AR-očal bi precej olajšala in pohitrila posege, serviserjem pa ne bi bilo treba potovati na Madžarsko, ampak bi lokalni tehniki ob pomoči na daljavo lahko, tako upajo odgovorni pri EWG, sami odpravili težavo.

Udeleženci okrogle mize so razpravljali o prednostih digitalne transformacije na področju železniške industrije.
Gregor Grosman

Njihova vizija je imeti najbolj učinkovit terminal, digitalizacijo že zdaj najdemo na vseh področjih dela, v prihodnosti pa načrtujejo postavitev sončne elektrarne za zagotovitev delovanja tudi v primeru izpada električne energije. Računajo še na pomoč umetne inteligence, čeprav ta v prvi vrsti upravljavcev žerjavov ne bo nadomestila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta