Živali že pogrešajo obiskovalce

DR
15.04.2020 15:53

Nemški živalski vrtovi so zaradi koronavirusa v velikih finančnih težavah - morda bodo morali poseči celo po drastičnih ukrepih in žrtvovati nekatere živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo veliki pojedli male? Azijski črni medved in navadna mačka
EPA

V živalskih vrtovih, kjer bi se moralo v času toplih velikonočnih praznikov kar treti ljudi, preživljajo težko obdobje in prosijo za donacije. Direktor živalskega vrta na severu Nemčije je celo priznal, da jim zmanjkuje hrane za živali in da se lahko celo zgodi, da bodo nekatere živali hranili z drugimi živalmi iz živalskega vrta, če želijo prebroditi to težko obdobje. "Naredili smo seznam živali, ki jih bomo morali najprej žrtvovati," je za časnik Die Welt povedala Verena Kaspari iz živalskega vrta v Neumünstru.
V berlinskem živalskem vrtu se lahko pohvalijo z dvojčkoma pande, a si ju lahko njuni oboževalci ogledajo le po spletu. Predstavnica živalskega vrta Philine Hachmeister je za tiskovno agencijo DPA povedala, da sta mladička izjemno ljubka. "Nenehno razmišljamo o tem, da bi si ju morali ljudje ogledati v živo. Ne želimo, da odrasteta, preden bomo za obiskovalce spet odprli svoja vrata." Kasparijeva pojasni, da je ubijanje nekaterih živali, da bi z njimi nahranili druge, izhod v sili, a celo s tem ne bi odpravili svojih finančnih težav. Tjulnji in pingvini vsak dan potrebujejo veliko količino svežih rib, izpostavi. "Če bo treba, raje evtanaziramo živali, kot da bi jih pustili stradati. Najhujše pa je, da bi morali nekatere svoje živali hraniti z drugimi živalmi iz našega živalskega vrta."
Živalski vrt, ki ga zastopa Kasparijeva, je del gospodarskega združenja, ki ga ne krije državni sklad s pomočjo za mala podjetja. Pojasnila je, da so imeli samo v pomladnih mesecih za okrog 175.000 evrov izgube. Ob neposrednih pozivih k javnim donacijam pa so nemški živalski vrtovi skupaj zaprosili še za državno pomoč v vrednosti sto milijonov evrov. Nemško državno združenje za živalske vrtove je prepričano, da živalski vrtovi, za razliko od drugih podjetij, ne morejo kar zamrzniti svoje dejavnosti in znižati stroškov. Živali je treba vsak dan nahraniti in zanje skrbeti, prostore s tropsko klimo pa morajo ogrevati na več kot 20 stopinj Celzija. Direktor združenja Jörg Junhold je pojasnil, da pomeni zaprtje tipičnega nemškega živalskega vrta okrog 500.000 evrov izgubljenega prometa na teden. V avstrijskem živalskem vrtu Schönbrunn, eni največjih dunajskih atrakcij, pa so razložili, da si trenutno še lahko pomagajo s svojimi prihranki. Prvega aprila so poslali 70 odstotkov od 230 zaposlenih na trimesečni dopust - z zagotovilom, da so njihova delovna mesta zaščitena. V Avstriji in Nemčiji poznajo tako imenovani "kurzarbeit", subvencionirani krajši delovni čas, kar pomeni, da večina delavcev ne izgubi službe, ko se delodajalec znajde v težavah.
V nekaterih živalskih vrtovih ob tem opozarjajo tudi na to, da trenutna kriza zelo vpliva na določene živali, saj močno pogrešajo pozornost obiskovalcev. Philine Hachmeister iz berlinskega živalskega vrta pravi, da na primer opice zelo rade opazujejo ljudi in da so tudi tjulnji in papige očarani nad obiskovalci, zato jim je zdaj že močno dolgčas. Tudi v moskovskem živalskem vrtu so prejšnji teden opazili, da pandi zdaj nekaj pogrešata. "Aktivneje se približata vsakemu, ki gre samo mimo njunega ograjenega prostora," so sporočili iz Moskve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta