Kaj bolj pomaga proti maščobnim blazinicam - hoja ali tek?

NR
07.07.2019 05:00

Tako hoja kot tek pomagata pri topljenju telesne maščobe. Toda ker je z ohranjanjem zdravja in telesne pripravljenosti povezanih toliko stvari, tudi ta dva načina kardio vadbe nimata povsem enakega učinka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ker se vedno ločeno pogovarjamo o tem, koliko bi morali hoditi in kako naj tečemo, da bi se znebili maščobnih obročev okoli trebuha, vedno znova ostanemo brez odgovora, katera oblika vadbe je najbolj primerna za nas. V nadaljevanju preberite, katero vadbo bi morali po mnenju dveh izvedencev izbrati za najhitrejše topljenje maščobe.

Tek je boljša izbira

Dejstvo je, da se boste s tisto aktivnostjo, pri kateri boste pokurili največ kalorij, znebili tudi največ telesne maščobe. V tem primeru je to tek. "Tek je boljši, saj vam omogoča visoko intenzivni intervalni trening," pojasnjuje Michael Fredericson, zdravnik in profesor z univerze Stanford v Kaliforniji. "Na tak način močno pospešimo presnovo ter pokurimo več kalorij in maščob."

Za nekatere ljudi je hoja bolj primerna, saj gre za vadbo, ki jo lahko izvajamo dlje, ne da bi preveč obremenjevali telo.
Niko Časar

Z intervalnim treningom pokurimo največ maščob

Ne glede na to, ali hodite ali tečete, taljenje maščobnih blazinic lahko pospešite z intervalnim treningom. To pomeni, da nekaj minut med hojo ali tekom daste vse od sebe, potem nekaj minut počivate ter nato vajo ponovite. Intenzivnost vadbe lahko povečate tako, da se povzpnete na hrib ali preprosto močno pospešite. "Na oba načina boste večkrat zaporedoma za kratek čas močno povišali svoj srčni utrip," pojasnjuje Holland. S tem pospešite kurjenje kalorij iz maščob.
Če boste vadili na tekalni stezi, izberite 45-minutni program, ki kombinira hojo ali tek v hrib in pospeševanje. Dobra izbira je tudi program, ki kombinira tek in hojo.

Če boste vadili na tekalni stezi, izberite 45-minutni program, ki kombinira hojo ali tek v hrib in pospeševanje.
Profimedia

Kako pogosto naj tečem ali hodim?

Holland pravi, da je tek trikrat na teden odličen način za kurjenje maščobe, ne da bi tvegali pogoste tekaške poškodbe. Tiste dni, ko ne boste tekli, lahko izvajate funkcionalno vadbo z aktivnostmi, kot je denimo hoja, kolesarjenje ali plavanje. Če bi radi kurili maščobe in hkrati gradili mišice, nekajkrat na teden dvigujte uteži. Na tak način boste že v enem mesecu precej shujšali in hkrati pridobili nekaj mišične mase.
Hoja je nizkointenzivna vadba, zato jo lahko izvajate pogosteje. "Najboljše rezultate boste dosegli, če boste hodili šest-, sedemkrat na teden in se vmes povzpeli na kašen hrib ali večkrat močno pospešili," pravi Holland.
Če bi radi shujšali, potem bi morali po Fredericsonovih besedah vsak dan početi nekaj, vseeno je, ali je to hitra hoja, lahkoten tek, plavanje, trening z uporom ali celo joga na dan počitka. In čeprav je tek bolj učinkovit pri kurjenju maščob, tudi s hojo ni nič narobe. Pravzaprav je hoja odličen način za hujšanje, zlasti v kombinaciji s spremembo prehrane. Vse, kar morate storiti, je to, da hodite redno in daljši čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta