Ali mladostniki res popivajo manj kot nekoč

The Conversation
18.02.2024 02:31

Raziskave kažejo, da se uživanje alkohola med mladoletniki iz leta v leto zmanjšuje. In ker mnogi pubi in koktajl bari širijo svojo ponudbo za trezne goste, se alkoholu danes sploh ni več tako težko odreči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse več mladih se ne zmeni za alkohol. 
Profimedia

V ZDA so začeli mladi - v primerjavi s predstavniki starejših generacij konec 90. let preteklega stoletja - uživati manj alkohola ali pa so se mu skoraj povsem odpovedali. Na začetku prvega desetletja 21. tisočletja se je ta trend razširil tudi v druge bogate države. Leta 2002 je kar 67 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 24 let, poročalo, da so v tednu pred anketo uživali alkohol. Leta 2021 se je delež teh mladostnikov zmanjšal na 37 odstotkov. Pri mlajših najstnikih je bil ta upad celo večji. V Veliki Britaniji se je delež 15-letnikov, ki so v tednu pred anketo pili alkoholne pijače, med letoma 2001 in 2021 znižal z 52 na 20 odstotkov, čeprav bi bil lahko ta rezultat tudi posledica različnih načinov izvajanja javnomnenjskih raziskav v tem obdobju.

Raziskovalci so preučili zmanjšanje popivanja med mladimi v Veliki Britaniji in Avstraliji, kar so storili tako, da so se bodisi pogovarjali z mladostniki bodisi so jih prosili, naj izpolnijo vprašalnike. Ko raziskovalci te svoje ugotovitve predstavijo drugim raziskovalcem in odraslim, so ti pogosto presenečeni nad tem, da današnji mladostniki manj popivajo. Ta odziv je posledica zastarelih in napačnih stereotipov o mladih ljudeh, ki veljajo za neodgovorne in nesposobne. Odrasli včasih tudi narobe sklepajo, zakaj mladi uživajo manj alkohola, saj so prepričani, da mladi abstinirajo iz istih razlogov kot odrasli.

Zakaj mladi manj popivajo

Razlogi za to so zapleteni, toda raziskovalci so po analizi rezultatov javnomnenjskih raziskav in pogovorov z mladostniki v Veliki Britaniji in Avstraliji vendarle prišli do nekaterih odgovorov. Preobrat je mogoče pripisati splošnemu trendu spreminjanja odnosa mladih do nevarnosti. Današnji mladostniki, od tistih v zgodnjih najstniških letih do tistih v zgodnjih dvajsetih, v primerjavi s pripadniki starejših generacij niso pripravljeni toliko tvegati, ne glede na to, ali gre za kajenje ali za spolne odnose. Na podlagi tega se tudi odločajo, kje bodo preživljali svoj čas. Nekateri mladi ljudje danes zaradi večjih omejitev ne morejo tako neodvisno dostopati do javnih mest, kot so parki. Mnogi menijo, da druženje na takih mestih ni varno, ker je povezano z uživanjem alkohola. Hkrati se jim zdi moralno sporno.

Raziskave so pokazale, da postaja popivanje med mladimi vedno manj rutinsko in pričakovano, abstiniranje od alkohola pa vedno bolj družbeno sprejemljivo. To bi bilo lahko rezultat intenzivnejših prizadevanj vlad in podjetij, vključno s supermarketi, ki so poskrbeli, da je alkohol mladim postal težje dostopen. Toda to ne more biti edino pojasnilo, saj se v nekaterih državah, kjer so prav tako zaznali upad mladostniškega popivanja, politike, ki regulirajo dostop mladih do alkohola, niso spremenile.

Najstniki so po svetu danes na splošno bolj negativno naravnani do popivanja, medtem ko imajo do abstiniranja od alkohola vedno bolj pozitiven odnos in ga tudi sprejemajo. Raziskovalci trdijo, da se razlogi za to skrivajo v daljšem prehajanju današnjih mladostnikov v odraslost ter v njihovi zaskrbljenosti glede prihodnosti in občutku, da so pod velikim pritiskom, da morajo biti v življenju uspešni, tudi s finančnega vidika.

Izkazalo se je, da se večina mladih, s katerimi so se raziskovalci pogovarjali, ni strinjala, da je pritisk vrstnikov pomemben dejavnik pri sprejemanju odločitev o tem, ali naj uživajo alkohol ali ne. Izjema je bilo manjše število študentov na univerzah, ki jim ni všeč, da je družabno življenje na univerzi tako močno povezano z uživanjem alkohola.

Napačna prepričanja

Ljudje, s katerimi so se raziskovalci pogovarjali o teh svojih ugotovitvah, so pogosto domnevali, da mladi, če ne popivajo, namesto tega zagotovo počnejo kaj drugega, kar je enako (ali celo še bolj) škodljivo, na primer kajenje cigaret ali marihuane. V bistvu je resnica popolnoma drugačna: sočasno kot se je med mladimi zmanjšalo uživanje alkohola, se je zmanjšalo tudi kajenje cigaret in marihuane.

Pred pandemijo covida-19 so raziskovalci opazili znake večje razširjenosti uživanja marihuane med šolarji, po pandemiji pa večje razširjenosti kajenja med mladimi odraslimi. Toda oba trenda - tako kot tudi večja razširjenost vejpanja med mladimi - sta se pojavila leta po tem, ko je bil trend upadanja mladostniškega popivanja že dobro zakoreninjen. Drugače povedano, nekatere skupine mladih morda res več vejpajo in kadijo marihuano ali tobak, vendar tega skoraj zagotovo ne počnejo zato, ker ne uživajo alkohola.

Sočasno z upadom mladostniškega popivanja se je povečala uporaba interneta in družbenih medijev. Kljub temu ni veliko dokazov o tem, da mladi internet in družbena omrežja pogosteje uporabljajo zato, ker ne uživajo alkohola. Ravno nasprotno, mladostniki, ki prekomerno uporabljajo internet, običajno tudi pogosteje uživajo alkohol.

Pomembno je omeniti, da upad mladostniškega popivanja ni povezan s krepitvijo gibanj za zmerno uživanje alkohola; ta organizirajo kampanje, kot so "suhi" januar in 40 dni brez alkohola. Podpirajo jih influencerji, ki so aktivni na družbenih omrežjih, razne slavne osebnosti in spletne skupnosti, ki promovirajo treznost kot način življenja. Ljudje, ki javno spregovorijo o tem, da so nehali uživati alkohol, običajno pojasnijo, da so to odločitev sprejeli po večletnem pretiranem popivanju. Gibanja za zmerno uživanje alkohola nagovarjajo odrasle, naj vsake toliko časa ponovno ocenijo svoj odnos do alkohola. Pri mladostnikih pa gre za to, da se odločijo, da alkohola sploh ne bodo začeli uživati.

Najmanj ena študija je potrdila, da obstaja povezava med odločitvijo mladih, da ne bodo uživali alkohola, in njihovo ozaveščenostjo glede lastnega zdravja. Toda pri tem trendu ne gre za prenehanje uživanja alkohola, ampak za to, da te navade sploh ne razvijemo.

--------

- Laura Fenton, raziskovalka na področju javnega zdravja, Univerza v Sheffieldu

- Amy Pennay, raziskovalka pri Centru za raziskave alkoholnih politik, Univerza La Trobe

- John Holmes, predavatelj alkoholnih politik, Skupina za raziskave o alkoholu, Univerza v Sheffieldu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta