Ali veste, zakaj smo žejni?

NR
05.12.2021 04:35

Občutek žeje je za nas koristen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Večino človeškega telesa sestavlja voda. Vse naše celice in organi potrebujejo vodo, da lahko pravilno delujejo. Voda pomaga pri prebavi hrane ter prenosu hranil in kisika po vsem telesu. Vodo potrebujemo, da lahko premikamo mišice in da se ne pregrejemo ali podhladimo. Vodo tudi ves čas izgubljamo - s potenjem, dihanjem, z odvajanjem vode in blata. To vodo moramo nadomestiti. Če je ne, postanemo žejni.

Občutek žeje je za nas koristen. Človeški možgani so neverjetni. Sporočijo nam, ko naše telo nima na razpolago dovolj vode (je pa v njem preveč soli in mineralov). Možgani tedaj pošljejo sporočilo določenim organom, da stvari uredijo. Ta sporočila občutimo kot željo po tem, da bi nekaj popili. In ko čutimo žejo, pijemo. Kako vemo, kdaj moramo nehati piti? Vsi poznamo prijeten občutek, ki nas preplavi, ko na vroč dan popijemo kozarec vode. Toda ali naši možgani vedo, kdaj smo je popili dovolj?

Ko pijemo vodo, se raven vode v našem telesu poviša, ravni soli in mineralov pa se znižajo. Ko je dosežena raven, s katero so možgani zadovoljni, nam to spet sporočijo in občutek žeje preprosto izgine. Ob tem se tudi dobro počutimo, saj se, medtem ko požiramo vodo, v našem telesu začne sproščati dopamin, ki mu pravimo tudi hormon sreče. Zato se dobro počutimo tudi ob pitju drugih tekočin, kot je na primer sadni sok, čeprav ta našega telesa ne hidrira tako učinkovito kot voda.

Igor Napast

Pomembno je, da poslušamo svoje telo. Ko se temperature zunaj zvišajo, je še toliko bolj pomembno, da poskrbimo za zadosten vnos tekočin. Nujno moramo nadomestiti vso vodo, ki jo na topel dan izgubimo med kolesarjenjem ali tekom. Če torej občutite žejo, vam možgani sporočajo, da bi morali kaj popiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta