Avtomobilizem: Prvič v živo na štiri oči z novim santa fejem

Peter Pirkovič
01.10.2023 02:00

Ko smo z novinarskimi kolegi nedavno obiskali Hyundaijevo tovarno na Češkem, so nam pripravili manjše presenečenje. Le dober mesec po svetovni premieri sem imel priložnost, da sedem za volan nove generacije santa feja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtomobilske tovarne so danes svet zase in to, da tam predstavijo produkte, ki jih še ne izdelujejo serijsko, ni nič nenavadnega. Kot tale radikalno novi veliki SUV Santa Fe.
Peter Pirkovič

Že prve tovarniške fotografije so nakazovale popoln oblikovalski odmik od trenutno še aktualnega modela, zato smo z zanimanjem čakali na priložnost, da velikana SUV ​srečamo v živo in ga ocenimo še z druge plati. Ni trajalo dolgo, saj so nam ga pokazali v sklopu obiska tovarne in preskusne vožnje kone electric. V posebni sobi v preddverju tovarne sem si ga lahko zelo natančno ogledal od blizu, za prve preskusne kilometre pa bo na voljo šele prihodnje leto. Ne nazadnje ni šlo za klasično predstavitev modela, ampak samo za nekakšno pokušnjo pred tisto pravo promocijo, ki jo bo marketinški oddelek zagnal čez nekaj mesecev. K nam ta prihaja šele sredi prihodnjega leta.

Notranjost je v celoti digitalizirana in tudi zelo všečno oblikovana.
Peter Pirkovič

V živo je santa fe videti še kanček bolj drzno, saj to ni več tisti santa fe, ki smo ga poznali zadnjih nekaj generacij. Če kje, potem se pri Hyundaiju zelo resno zavedajo, da oblika naredi najboljši prvi vtis pri kupcih. Avto ima povsem novo škatlasto zasnovo karoserije, po prvem srečanju v živo pa lahko zatrdim, da je sprednji del oblikovalsko zagotovo zadetek v polno, kjer so eksperimentirali s posrečeno grafiko dnevnih LED-luči, pri zadku pa se zdi, da so oblikovalci malenkost izgubili tisto nit. Enakega mnenja so bili tudi kolegi. Zadek morda velja za najbolj neskladen del celotnega avtomobila, čeprav so ga po vzoru sprednjega dela prav tako opremili s prepoznavno LED-grafiko in mu namenili velik napis Santa Fe. Velika prtljažna vrata, ki se na elektriko dvignejo dovolj visoko in lahko služijo tudi kot kratkotrajno zavetišče pred dežjem, vodijo do zajetnega 725-litrskega prtljažnega prostora (skoraj sto litrov več od predhodnika). V njem se skrivata še dva dodatna sedeža tretje vrste, ki se v svoj položaj postavita v dveh potezah. Ta dva sta primerna za prevoz odraslih na kratke razdalje ali pa za otroke, dostop do njiju pa je omogočen mimo vzdolžno pomične klopi v drugi sedežni vrsti, ki se deli v razmerju 60:40.

V tovarni vsako uro izdelajo 66 avtomobilov, na dan pa 1400. Pri delu pomaga 535 visokotehnoloških robotov.
Peter Pirkovič

Korejec v dolžino meri 4,83 metra, širok je 1,9 metra, visok 1,72 metra, medtem ko razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,81 metra. Nataknjena ima 21-palčna kolesa, kupci pa bodo lahko izbirali med desetimi barvami zunanjosti.

Z velikim zanimanjem sedem za volan, kjer me pričaka popolnoma novo okolje, s skrbno izbranimi materiali in na prvi pogled zelo natančno končno izdelavo. Po vzoru bratov je tudi ta dobil velik ukrivljen prikazovalnik, z dvema 12,3-palčnima zaslonoma, nov je volan, na prvi pogled zelo uporabno pa je zasnovan sredinski greben. Slednji ima urejeno zares veliko odlagalno mesto za mobilnike (obenem je tudi prostor, kjer se telefoni brezžično polnijo) in za pijačo, pod naslonom za roke pa se skriva še en dodaten predal. Na sredinskem delu armaturne plošče so uredili prostor za dodaten 6,6-palčni zaslon za upravljanje klimatske naprave, v plus pa mu štejem tudi, da so razvojniki ohraniti kar nekaj fizičnih gumbov in stikal. Digitalizacija upravljanja pri santa feju je šla še korak dlje, saj omogoča posodobitve večine sistemov na daljavo, brez obiska servisnega mesta, obenem pa so inženirji uredili možnost, da klasični ključ uporabnik nadomesti z digitalnim.

Korejci so v novo generacijo velikega SUV zapakirali vse drzne ideje in dizajn poslali v čisto drugo smer.
Peter Pirkovič

Na koncu srečanja odprem sprednji pokrov. Pod njim sta vgrajena 1,6-litrski bencinski štirivaljnik in dodatna električna pogonska enota. V Evropi bo santa fe na voljo kot klasični hibrid ali kot priključni-hibrid. Podrobnejših tehničnih podatkov pri Hyundaiju še niso posredovali, bodo pa vrednosti verzije z oznako PHEV zagotovo izboljšane v primerjavi s predhodnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta