(Avtomobilizem) Qashqai v sveži podobi

Peter Pirkovič
22.09.2024 04:00

Nissan je po petih letih prenovil svojo tretjo generacijo najpomembnejšega križanca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova oblikovalska filozofija črpa iz tradicije japonskih samurajev.
Peter Pirkovič

Qashqai je Nissanov najuspešnejši model, ki je na cestah vse od leta 2007, ko je pravzaprav oral ledino v novonastajajočem avtomobilskem segmentu. V tem času so zabeležili več kot štiri milijone prodanih primerkov po vsem svetu, medtem ko letošnja slovenska statistika kaže, da je bilo v prvih sedmih mesecih registriranih skupno 390 primerkov, s čimer se ta uvršča na četrto mesto v segmentu srednje velikih križancev.

Vmesna osvežitev se je najbolj dotaknila prav sprednjega dela, kjer so mu oblikovalci uredili nove minimalistične LED-žaromete, novi LED-dnevni podpis, opazno drugačna in obdarjena z novimi elementi japonske samurajske tradicije pa je tudi maska avtomobila. Zadnji del ostaja podoben predhodniku, saj prinaša le drugačno grafiko zadnjih luči in rahlo preoblikovan odbijač. V prenovi so zajeti tudi nove barve, nova kolesa in nova različica paketa, N-Design, ki ima kolesne loke v barvi karoserije in 20-palčna platišča.

Qashqai je prvi nissan z androidno in Googlovo osnovo (navigacija, aplikacije).
Peter Pirkovič

Prvi stik s potniško kabino kaže, da so se pri Nissanu zelo potrudili pri izbiri novih materialov. Na več mestih je denimo brušeno usnje, nova je ​ambientalna LED-svetloba, zaradi nekoliko debelejših stekel je izboljšana zvočna izolacija kabine, daleč največjo spremembo pa prinaša sprememba pri multimedijskem vmesniku. Namreč, tu so opustili stari sistem s TomTomovo navigacijo in prešli na sistem Googlovih storitev (navigacija, glasovno upravljanje in trgovina z aplikacijami). Qashqai je tako prvi Nissanov model v Evropi s to možnostjo, v prihodnje pa bodo Googlove storitve del preostalih modelov iz Nissanove hiše. Omeniti velja še to, da so inženirji izboljšali tudi paket štirih kamer (Around View Monitor), ki zdaj ponujajo 3D-pogled nad celotno okolico avtomobila in možnost virtualnega pogleda skozi sprednji del, da lahko voznik vidi položaj koles.

Motorizacija ostaja enaka kot do zdaj. Slovenski kupci bodo še naprej imeli možnost izbire 1,3-litrskega elektrificiranega bencinskega motorja s 103 in 116 kilovati moči. Najzmogljivejša različica je na voljo s samodejnim CVT- menjalnikom in v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Najdražji qashqai je tisti z oznako E-Power s 140 kilovati moči, kjer sprednja kolesa poganja elektromotor, energijo zanj pa zagotavlja bencinski 1,5-litrski motor s 116 kilovati. Tak qashqai stane najmanj 37.100 evrov, natanko tri tisočake manj pa je vrednost štirikolesno gnanega qashqaija 1.3 DIG-T Mild Hybrid 158 4WD X-Tronic. Osnova se začne pod 29 tisočaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta