Bi šli na gastronomski sprehod po Ljubljani?

Sašo Dravinec
09.07.2023 02:00

V središču Ljubljane je za vsakogar nekaj, vedno več pa je tudi profiliranih gastronomskih ponudnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljansko Petkovškovo nabrežje je nepogrešljivo na gurmanski in vinski poti skozi prestolnico.
Foto: Robert Balen

Bila je novo odkritje, ne predraga destinacija z ravno prav doživetji za podaljšan konec tedna in obilico možnosti za izlete bodisi v Alpe, bodisi k Jadranu, bodisi na Štajersko in tudi v Prekmurje. Da, Ljubljana se je v zadnjem poldrugem desetletju turistično izjemno hitro razvijala. Pred epidemijo je že pokala po šivih, po njej pa se vse bolj profilira kot cilj gastronomskih turistov. Čeprav zaradi oblastniških napak v preteklih obdobjih Slovenija ni prav zlahka dosegljiva, pa tisti, ki jo ujamejo na radar, najdejo pot k nam.

Umeščenost Ljubljane v središče Slovenije in na križišče poti je njena velikanska prednost, ki zagotavlja udobje turistom za raziskovanje tako prestolnice kot vse države. Zares nikamor ni daleč, a je treba biti pazljiv, kdaj odriniti na pot, saj so tukajšnje prometnice iz dneva v dan bolj obremenjene.

Ljubljana je z načrtnim razvojem turizma, ki so mu prilagodili tudi nekatere posege v mestu, postala priljubljena turistična destinacija. 
Robert Balen

Načrtni razvoj turizma

Ljubljana je z načrtnim razvojem turizma, ki so mu prilagodili tudi nekatere posege v mestu, postala priljubljena turistična destinacija. Ko so uvedli nizkocenovno povezavo z Londonom, so Ljubljano pogosto vzeli za svojo mladi veseljaki na fantovščinah in dekliščinah, ki so poročali o ljubkem mestu s poceni pivom.

Ljubljanska kulinarična podoba ima dolgo tradicijo, ki jo je dodobra raziskal in popisal etnolog Janez Bogataj. A za sodobno gastronomsko rabo in ponudbo v središču mesta - obrobje in podeželje je živelo v svojem ritmu - je bil prelomen tisti trenutek, ko je Svetozar Raspopović v Knafljevem prehodu v drugi polovici devetdesetih let odprl restavracijo As, sredozemsko postojanko s svežimi okusi in široko ponudbo vina.

As je pokazal, da se da v Ljubljani kreniti na svetovljansko pot, kmalu se je v prestolnico preselil še pionir slovenske visoke kulinarike Janez Bratovž s svojo restavracijo JB. Raspopović je z Ano Roš in Valterjem Kramarjem zagrizel v še en velik projekt desetletje kasneje, ko so družno odprli gostilno Na gradu. Njeno ponudbo so zasnovali kot poklon celotni Sloveniji, z jedmi z vseh vetrov in seveda iz Ljubljane.

Ljubljana ima še vedno zvezdico

V letih iskanja in vse večjega turističnega obiska je prestolnica doživela številne gostinske vzpone in padce. Pred epidemijo je bila prepolna turistov in v poletnih mesecih je bila loterija dobiti prosto mizo. Po prvem zaprtju javnega življenja, pred malo več kot tremi leti, je že v prvi podelitvi michelink tudi Ljubljana dobila svojo: pripeli so jo Jorgu Zupanu iz Ateljeja za vogalom hotela Union. Kasneje jo je ubranil, potem pa vrnil, ker je bil pritisk takšne in drugačne sorte prevelik. Zdaj je nekdanji Atelje bistro Aftr, s svežo, manj konvencionalno a nadvse vznemirljivo ponudbo.

Ljubljana ima še vedno michelinko, saj so jo kasneje dodelili Igorju Jagodicu iz Strelca na Ljubljanskem gradu, a gre razvoj kulinarične ponudbe bolj v bistrojski kot v fine dining smeri. Morda zaradi splošne, manj formalne usmeritve gastronomskega življenja v mestu, deloma pa tudi zaradi tovrstnega povpraševanja in nenazadnje pomanjkanja vrhunsko usposobljenega gostinskega kadra.

Chef Igor Jagodic
Peter Irman (

Ko je Bine Volčič zaprl Monstero in se preselil na Goričko, je del njegove ekipe odprl Georgie Bistro, sveže presenečenje ljubljanske scene. Ana in Slon je zdaj že dlje od napovedi trajajoči bistrojski projekt Ane Roš in hotela Slon, na Bregu ob Ljubljanici pa deluje Breg, v katerem se pod jedilnik prav tako podpisuje Jorg Zupan. Na drugem obrežju Ljubljanice si je kultni bistrojski status pridobil TaBar, katerega začetnik je bil Peter Patajac s Krasa, zdaj v njem ustvarja Jakob Pintar z ekipo.

Ob bistrojih s kreativnejšo ponudbo je v središču prestolnice tudi niz tematskih lokalov, bodisi svetovnih kuhinj bodisi drugih žanrov. Po mesninah slovi Čompa, tudi novi The Restaurant, omeniti velja še Baltazar in Valvazorja. Za burgerje in pice so Asove podružnice, na svojski način pa tradicijo ljubljanske restavracijske scene v Penu nadaljuje kreativni Mojmir Šiftar.

Vedno boljša vinska ponudba

Postopoma, a nekoliko počasneje, se je v Ljubljani dvigovala tudi ponudba vin. Raspopović je pripeljal številne Primorce, z vinskim barom ob Rotovžu pa so poleti 1999 novo dobo zastavili Kristančičevi iz kleti Movia v Ceglem. Letos je v njem prišlo do pomembne spremembe, saj sta vodenje prevzela Ela Kristančič in Grega Berce. Nekatere restavracije imajo res izčrpne vinske karte, vinotek pa je kar nekaj. Na Bregu je Šuklje z zanimivo, tudi mednarodno vinsko izbiro, veliko vin iz sonaravne predelave imajo v TaBaru, redka vina mikro sonaravnih pridelovalcev pa ponuja David Šinigoj v Štorji v Trubarjevi ulici. Na tržnici je mednarodno usmerjena vinoteka Supernatural naked food & wine, širok izbor slovenskih vin je v Grajski vinoteki na gradu in pri Koželju na Pogačarjevem trgu, istrska vina ponudijo v Altroke na Starem trgu, pravzaprav pa je treba imeti res kar nesrečno roko, da ne bi vstopili v lokal s kar solidno vinsko ponudbo. Komur ponudba vin v središču Ljubljane ne zadošča, se bo odpravil na Šmartinsko, bodisi v legendarno vinoteko Evino ali pa novo pridobitev, veliko vinoteko Drinx v BTC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta