Čas ukrepov

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
12.04.2020 01:25

So nam napovedovali, da bodo poklici prihodnosti epidemiolog, kar je postalo res, etični heker, IT-varnostnik za varovanje podatkov, zasebni bančnik, spletni oblikovalec, specialist za 3D-tiskanje, logistik, strokovnjak za alternativno energijo, nanomedicinec, urbani agronom, predelovalec smeti, a je realnost spet pokazala tudi na - policista.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na poklic in poslanstvo, ki ju je Montesquieu imel za manj pomembna, ko je menil, da bodo po naravi svobodni in neodvisni ljudje reagirali moralno, če bo država na vseh področjih tudi takšna, potem pa se je izkazalo drugače.
Saj so že nekaj časa zelo pomembni, v Mariboru se spomnimo, da so nas iz vse Slovenije prihajali razganjat ob protestih proti radarjem, ker svojih nismo imeli dovolj. Zdaj občine izkazujejo velike potrebe po mejnih policistih, da zaustavijo in kaznujejo svoje ljudi, ki bi radi šli v drugo občino. Tiste, ki bi, recimo, hoteli iz Benedikta iti k Sveti Trojici, iz Pesnice v Maribor, iz Vuzenice na Muto. Bolj usposobljene bi namestili za tiste, ki bi se s Hajdine prek Starš in Miklavža pretihotapili v Maribor ali celo poskušali priti do večjega mesta prek Ptuja in Dupleka. Ljudje so z vsemi žavbami namazani, ponosni na Martina Krpana in švercanje kave iz Avstrije, po kameno sol se pač napotijo v drugo občino, pretihotapijo jo iz Selnice ob Dravi v Ruše, iz Oplotnice v Zreče, iz Svetega Jurija v Križevce.
Policisti (po mejaših iz srednjega veka bi jim lahko rekli iblajtarji) imajo v Sloveniji veliko dela zaradi tega, ker imamo 212 občin. Samo za ceste iz občine, ki vodijo proti severu, jugu, vzhodu in zahodu, potrebuje vsaka občina v eni izmeni najmanj osem policistov v najmanj štirih avtomobilih (ker so običajno v paru, če ne že trije). Za varovanje občinskih meja zdaj torej nujno potrebujemo 1696 policistov v 848 avtomobilih. Ti bodo na začetku seveda zbrali veliko denarja, ker je kazen za nedovoljen prehod meje 400 evrov, ko s časom ljudje ne bodo mogli več plačevati, bo perspektivnost poklica še večja. Potrebovali bomo veliko več zaporniških policistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta