Čili: Peklensko ali nebeško? Kakor kdaj

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
13.09.2020 04:00

Ne le v vsako slovensko vas, čili je našel mesto tudi v urbanih vrtičkih in na okenskih policah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi gojitelji predelujejo svoje čilije v najrazličnejše izdelke.
Igor Napast

Nedolgo tega je piscu teh vrstic spet prišla v roke nekoč popularna kuharska knjiga Ivana Ivačiča (1921-1984), prvega domačega chefa - takrat se jim je še reklo mojstri - z lastno TV-oddajo. Manj obsežna in podrobna od legendarne felicite (Velike slovenske kuharice, od konca 19. stoletja je doživela mnogo posodobljenih ponatisov), a pred pol stoletja bolj prilagojena družbenim okoliščinam, znanju povprečnih gospodinj (gospodinjci so bili zelo redki) in času, ki so ga - večinoma redno zaposlene - imele za pripravo hrane.

Pikantno nekoč in danes

Neka jed je že v naslovu opredeljena kot pikantna. Le kaj je v njej takega? Več kot le ščep paprike v prahu! Približno v času izida te kuharice smo dobili še cel kup prevedenih z recepti za tuje jedi, ki so zahtevale tudi kako bolj eksotično sestavino. Na domačem trgu jih ni bilo prav lahko dobiti, čez mejo (kamor se je itak množično romalo po nakupih) pa z nekaj truda že.
Recepti za bolj začinjene jedi so pogosto zahtevali čili (Capsicum chinense). Saj bi ga lahko nadomestili z domačimi hudimi feferoni (Capsicum annuum) - pravzaprav so to plodovi sort druge podvrste iste rastlinske vrste. Obojim daje ostrino kapsaicin. A je vendarle razlika. Čili zapeče hitreje in bolj, a se občutek v ustih obdrži manj časa kot pri feferonih, ki ga mnogo bolj neublaženega ponesejo skozi ves prebavni trakt. Saj poznate tisti stari vic, kako se jim reče po madžarsko: zserespecse szerespecse.

Hudo! Kdor tekmuje v uživanju čilijev, mora pač vzeti v zakup pekoče občutke.
Sašo Bizjak
Čiliji so uporabni v kuhinji, pa tudi lepi na pogled.
Profimedia

Najbolj gojena začimba

Pa saj razširjenost te izvorno južnoameriške rastline, ki so jo onstran Atlantika sistematično gojili že vsaj pred 6000 leti in je pred pol tisočletja začela osvajati svet iz Mehike po španski kolonizaciji, pravzaprav ne čudi. Čili je postal najbolj uporabljana začimba na svetu - pa ne le kot cenejši in dostopnejši nadomestek popra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta