Kaj storiti, ko je na vrtu marsičesa dovolj in preveč? Uživati v svežini in shraniti kaj za kasneje!

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
30.08.2020 04:50

Slovenci smo menda narod vrtičkarjev - v prenesenem pomenu, kar nam nekako ni najbolj v priznanje, in v dobesednem, kar je načeloma dobro. V s covidom-19 obremenjeni "novi normalnosti" pa še toliko bolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj že zraste, rekreacija tudi ni zanemarljiva, pa še ekološko je.
Sašo Bizjak

In ne le to, vrtičkarjem z vrtovi in vrtički v kultivirani naravi se vse bolj množično pridružujejo urbani kolegi, ki gojijo koristne rastline kar v koritih, lončkih in na visokih gredah na balkonih pa celo okenskih policah. Glede na to, da je naša država samozadostna pri zelo redkih živilih, niso nelojalna konkurenca, ampak kvečjemu dobrodošlo dopolnilo kmetom in podjetjem za bolj množično pridelavo hrane.
Sploh ker svoje sezonske pridelke večinoma porabijo sami, razdelijo morebitne viške sorodnikom, prijateljem in znancem ... - če že kaj prodajo, pa večinoma na lokalnih tržnicah. Seveda to pri marsikom, ki se morda bi, a se še raje ne bi zares podal na ne nujno lahko pot izboljševanja nacionalne samooskrbe, poraja sebične pomisleke. Zakaj neki bi sam gojil tisto, česar je na vrhuncu sezone tako ali tako toliko preveč, da je celo brezplačna ponudba že kar vsiljiva, in marsikaj dobesedno mečejo za nami? Razlogi družinske ekonomije v tem primeru torej ne štejejo kaj prida. No, eden od možnih vzgibov bi gotovo bila že narodna zavednost - a zgolj od te se še nihče ni pošteno najedel.

Tudi če so urbani vrtički predvsem modni trend, so vsaj zelo koristen modni trend.
Andrej Petelinšek

Prilagojeno našemu okusu

Možnih načinov učinkovitega shranjevanja je še precej. Vlaganje v sol, kis, alkohol, maščobo ..., marmelade, želeji, mezge, čežane, namazi, kompoti, sokovi, sirupi ... in drugi shranki za ozimnico, konzervirani s pasterizacijo in vakuumsko zaprti. Malce manj dolgoročno shranjevanje (ki pa ga lahko krepko podaljšamo na prej opisani način - a s tem uničimo koristne mikroorganizme), zato pa več podpore zdravi črevesni flori nudi naravna fermentacija, na katero kar malce pozabljamo. No, kislo zelje in repo predvsem v zimski prehrani še nekako "obrajtamo", tu in tam se kdo spomni še "pacanih" kumar ... A tako se da pripraviti marsikatero sadje in praktično vsa zelenjava. Spomnimo se le na slavne korejske kimčije, ki jih lahko dokaj preprosto pripravimo tudi sami. Industrijsko pripravljenih na našem tržišču praktično ni mogoče dobiti (morda bi lahko to nišo zapolnil kak mali podjetnik).

Tudi med bloki se da kaj užitnega pridelati.
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta