Repinec je za čiščenje organizma in kože

Patricija Šenekar
29.11.2020 04:35
Čaj iz repinčeve korenine uporabljamo za kopeli pri kožnih težavah. Ker je repinec naravni diuretik, pomaga izločati odvečno vodo in toksine iz telesa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hitro se oprime oblačil in las. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Repinec (Arctium lappa L.) se v ljudskem zdravilstvu uporablja za čiščenje organizma in kože že od nekdaj. Vsi smo se na neki način že srečali z njim, če ne drugače, smo s sprehoda na oblačilih prinesli njegovo cvetno glavico, ki se je s kavljastimi ovojkovimi lističi oprijela tkanine. Mimogrede, način, kako se kaveljčki primejo tkanine, botruje iznajdbi ježkastega zapirala za obutev in tekstil.

Repinec je dvoletna rastlina iz rodu košaric. Prvo leto preživi kot listna rozeta in v drugem letu požene tudi do dva metra visoka, razvejana stebla z velikimi okroglo-jajčastimi mehkimi listi in okroglimi cvetnimi glavicami s škrlatno vijoličastimi cvetovi, v katerih kmalu po cvetenju dozorijo badlju podobna semena. Kaveljčasti listi na cvetnih glavicah se prijemajo oblačil in tudi dlake živali, ki ga tako raznašajo naokoli. Raste skoraj povsod, še posebej, če so tla bogata z dušikom.

Užitna je cela rastlina. Mlade lističe lahko v prvem letu dodajamo solatam, semena zmeljemo in uporabimo v čaju zoper ledvične kamne, največjo uporabno vrednost pa ima korenina, ki jo izkopavamo pozno jeseni in zgodaj spomladi po prvem letu rasti, ko je rastlina še v stanju rozete. Korenina deluje močno razstrupljevalno, čisti kri in je diuretik; v korenini najdemo veliko inulina, eterična olja, maščobe, sluzi, sladkorje, grenčine.

Arctium lappa Foto: Profimedia

Čaj iz repinčeve korenine uporabljamo za kopeli pri raznih kožnih težavah: od lišajev, nečiste kože, pri aknah, turih, naglavnih krastah, proti izpadanju las, pri opeklinah … Pomaga tudi pri odstranjevanju temenic pri dojenčkih. Čaj nanesemo na kožo zunanje in tudi pijemo ga. Zaradi visoke vsebnosti inulina je pitje čaja še posebno koristno za jetrne bolnike, dobro vpliva na izločanje žolča; ker ne obremenjuje presnove sladkorja, je pomemben tudi za sladkorne bolnike. Pospešuje izločanje vode, znoja in sluzi, čisti kri. Uporablja se pri revmi, želodčnih čirih in vnetju, pri boleznih ust in žrela.

Korenine repinca pomagajo odstranjevati strupe in težke kovine iz telesa. Ker ima kar nekaj bio razpoložljivega železa, je koristen tudi pri zdravljenju anemije. Poznano je tudi, da ubija rakave celice, koristen je pri rakih na dojki, črevesju in trebušni slinavki. Ker je naravni diuretik, stimulira ledvice in pomaga izločati odvečno vodo in toksine iz telesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta