Oljčno olje: Uporabimo ga tudi za pridobivanje maščobno topnih zdravilnih učinkovin, za oljne raztopine in mazila

Patricija Šenekar
17.01.2021 04:45
Oljka (Olea europaea L.) je prav gotovo najpomembnejše gojeno drevo v Sredozemlju, tamkajšnji prebivalci redkeje obolevajo za srčnimi boleznimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedemstoletna oljka na Dugem otoku Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič

Med sredozemskim grmičevjem najdemo stare sorte oljk tudi podivjano. Oljka velja za zelo staro drevo, najdemo jo v veliko mitih in legendah. V stari Grčiji je bilo oljčno drevo tako cenjeno, da je poleg morilca bil največji zločinec, kdor je posekal oljko. Cenili so jo tako zelo, da so zmagovalcem olimpijskih iger na glavo nadeli venček, spleten iz vejic oljke, in jim podarili amforo, napolnjeno z oljčnim oljem. Tudi v obdobju rimskega imperija oljki nista bila odvzeta pomen in vrednost. Tudi pri nas, predvsem v Istri, je oljka zelo cenjeno drevo. Posebno mesto ima tudi v krščanstvu, oljčno vejico imamo kot simbol miru. Oljčno olje velja za sveto olje, s katerim se opravljajo posvetitve in maziljenja.

Oljka je vednozeleno drevo z usnjastimi, suličasto podolgovatimi listi, ki so temneje zeleni zgoraj in srebrno svetleči se s spodnje strani. Pridelujejo jo na podobnih klimatskih območjih po celem svetu, predvsem zaradi njenih zelenih, rjavkastih do črno-modrih koščičastih plodov oljk ali oliv, iz katerih pridobivajo olje. Olje ima široko uporabo tako v prehrani kot v kozmetiki.

Najbolj cenjeno je hladno stisnjeno in pa seveda deviško olje, pridobljeno s prvim stiskanjem oljk, saj v sebi nosi veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki dobro varujejo srce. Seveda poznamo tudi rafinirano oljčno olje, vendar ga zaradi osiromašenja učinkovin raje spreglejmo. Poznano je, da sredozemska prehrana bazira na oljčnem olju in tamkajšnji prebivalci redkeje obolevajo za srčnimi boleznimi in doživijo srčni infarkt.

Olje lahko uporabimo tudi za pridobivanje maščobno topnih zdravilnih učinkovin, za oljne raztopine in mazila. Z njim pripravljamo rastlinske macerate (po hladnem in toplem postopku), ki jih uporabimo samostojno ali kot dodatek kremam in mazilom. Glavne učinkovine v oljčnem olju so gliceridi (estri) oljnih kislin, predvsem oleinska, palmitinska in linolna kislina, holesterin … V zdravilne namene za notranjo uporabo so oljčno olje včasih uporabljali za odstranjevanje žolčnih kamnov. Popili so večjo količino olja in s tem spodbudili krčenje žolčnika. Podobno čistilno mešanico si z dodatkom grenke soli in grenivke nekateri delajo tudi danes, vendar to lahko vodi do različnih zapletov, predvsem pri večjih žolčnih kamnih.

Vir zdravja Foto: Reuetrs
Reuters

Notranje se olje uporablja tudi ob vnetju želodca in tankega črevesa, ob popitju jedkih tekočin, kot blago in nedražeče odvajalo, za zdravljenje krvavečih hemoroidov, pospešuje krčenje žolčnika, znižuje holesterol in seveda v dietni prehrani.

Zdravilni tudi listi

Zdravilne učinkovine pa imajo tudi oljčni listi, vsebujejo predvsem grenko sekoiridoidno spojino oleuropein in elenolsko kislino, flavonoide, tanine ... Izvlečki oljčnih listov, ki so v obliki tinkture in čaja, znižujejo krvni pritisk, širijo žile, nižajo holesterol in sladkor ter imajo, kot olje, močne antioksidativne lastnosti. Glavni antihipertenziv oziroma zniževalec previsokega krvnega tlaka je spojina oleuropein, ki zavira tudi oksidacijo LDL-holesterola, deluje proti zoženju ožilja, je antispazmodičen, deluje proti krčenju gladkega mišičevja, kot tudi nekoliko umiri srčni utrip.

Nekatere raziskave so odkrile, da derivat elenolske kisline, kalcijev elenolat, deluje močno protiglivično (kandida), antiseptično in protivirusno, prodira v okužene celice in ovira razmnoževanje virusov. Učinkovine oljčnih listov imajo protivnetno delovanje. Uporabljajo se lahko tudi pri razjedah na prebavilih in koži. Uživanju čaja v terapevtske namene naj se izognejo nosečnice in doječe mamice ter osebe z nizkim krvnim pritiskom.

Iz oljčnih cvetov izdelujejo Bachov cvetni pripravek, ki se uporabi pri splošni duševni in telesni izčrpanosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta